Kultur

Ny stipendordning skal gi kunstnere mulighet til å la kreativiteten blomstre

Fredrikstad kommune lanserer et eget arbeidsstipend på 200.000 kroner til nye eller etablerte kunstnere som bor eller hovesaklig jobber i Plankebyen.

– Fredrikstad ser et sterkt og levende kulturfelt som betydningsfullt for by- og samfunnsutviklingen. Da må det tilrettelegges for kunstnerisk virksomhet, fastslår spesialkonsulent Inger Anne Kilde Storli ved kulturetaten i Fredrikstad kommune overfor Dagsavisen Demokraten.

Tidligere i juni offentliggjorde kommunen at de har opprettet et eget arbeidsstipend for profesjonelle, visuelle kunstnere. Mottakeren vil få 200.000 kroner fordelt på månedlige utbetalinger gjennom et helt år, og tildelingen for 2022 blir avgjort i løpet av høsten. Storli forteller at stipendet er ett av tiltakene i kommunens kulturplan.

– Dette skal gi særlig kvalifiserte enkeltkunstnere som arbeider innenfor det visuelle kunstfeltet anledning til faglig fordypning, forskning og produksjon over en lengre tidsperiode, utdyper hun.

Vinneren tar alt

I retningslinjene for arbeidsstipendet (ekstern lenke) heter det at formålet med ordningen er å «bidra til bedre vilkår for kunstnere i Fredrikstad og tjene som inspirasjon for disse». Målgruppen er nyetablerte og etablerte kunstnere som er bosatt eller har sitt hovedvirke i Fredrikstad.

– Tilbakemeldingene fra kunstnerorganisasjonene har vært positiv. Målet er jo å frikjøpe tid for kunstnerne slik at de kan konsentrere seg om kunstnerskapet sitt, kommenterer Storli.

Selv om vi vet at Fredrikstad kommune har en presset økonomi, er kultur noe vi er nødt til å prioritere

—  Jonas Qvale, kunstner og bystyrepolitiker (Bymiljølista)

Ordningen er utformet i samråd med Østfold Kunstsenter og ulike fagorganisasjoner for kunstnere. Et tydelig signal derfra, som også har blitt hørt, er at én kunstner skal motta hele den årlige potten.

– Det var i utgangspunktet litt åpent hvordan man skulle fordele midlene, men vi har kommet med innspill fra fagmiljøene på at det bør være en stor nok sum til at man kan ha heltids kunstvirksomhet det året man har stipendet. For 200.000 kroner kan man i alle fall nesten klare seg uten å ha en biinntekt ved siden av, og har mulighet til en fulltidsfordypning, sier leder Tor-Magnus Lundeby i Østfold Bildende Kunstnere (ØBK).

Tor-Magnus Lundebys «Lobbylim», ett av kunstverkene som er kjøpt inn til Artoteket, Fredrikstad biblioteks utlånsordning for kunst.

– Viser at man satser

Ved siden av å selv være utøvende kunstner, leder han altså en organisasjon som jobber for å ivareta kunstnere i alle Østfold-kommunenes økonomi og muligheter, og han minner om at man ikke må være fullblods Fredrikstad-innbygger for å kvalifisere til å motta stipendet.

– Dette er ikke utelukkende for dem som er bosatt i byen, man kan være her et år og jobbe, og sånn sett er dette et fint virkemiddel for å trekke til seg flere kunstnere. Nå håper vi at denne ordningen når ut også utenfor byen, og det at Fredrikstad får et slikt stipend viser at man virkelig satser og gjør den veldig attraktiv, sier Lundeby.

– Nå følger det dessverre ikke noen residensordning, slik det er i andre byer, men til gjengjeld er stipendsummen større. Vi opplever tilflytting til byen generelt, og hvis man som kunstner vurderer å flytte hit fra andre steder i for eksempel Viken eller Vestfold og Telemark, er dette en bra mulighet for å få fotfeste, legger han til.

Uavhengig fagjury

Søknadsfristen for den aller første tildelingen er 1. september. Det vil bli opprettet en fagjury på tre personer med bosted utenfor Østfold som innstiller vinner av stipendet, før endelig vedtak gjøres av kultur- og miljøutvalget i Fredrikstad kommune. Kunstneren som mottar stipendet vil også bli tilbudt en utstillingsplass ved Østfold kunstsenter, noe Lundeby trekker fram som svært positivt.

– Da håper jeg også kommunen vil benytte anledningen til å sikre seg et verk fra kunstneren i samlingen sin når den tid kommer, slik man har gjort ved andre stipendordninger tidligere. Det vil være bra for Fredrikstad kommune å få noe fysisk tilbake som kan være med på å bygge opp historien som kunstnerby for ettertiden, sier han.

– Det er åpent for alle kunstnere og kunsthåndverkere å søke, og vi håper virkelig at dette vil nå ut til mange. Vi syns også det er veldig bra at man skal ha en uavhengig jury som ikke er tilknyttet Østfold, og som vil vurdere alle søknadene faglig og profesjonelt, fortsetter Lundeby.

Ut av falne trær vokser det nye, grønne greiner. – Her ute er det en evig resirkulering, som vi må lære av, mener Jonas Qvale.

Følger Kulturrådet

Også billedkunstner og bystyrepolitiker for Bymiljølista, Jonas Qvale, er svært fornøyd med at ordningen nå er lansert.

– Jeg tenker at dette er helt fantastisk. Det er en del andre kommuner som profilerer seg på kultur som også har etablert lignende ordninger, og jeg syns det er bra jobba av kulturetaten her at de også har sett nytten av dette, sier han.

– Dette er bra for kunstmiljøet, kulturlivet og hele byen. En såpass stor by som Fredrikstad, som profilerer oss som «Den lille verdensbyen», bør ha et sånt stipend. Fra Bymiljølistas side er vi også veldig positive til dette, og selv om vi vet at Fredrikstad kommune har en presset økonomi, er kultur noe vi er nødt til å prioritere. Det vil man også få veldig mye igjen for på sikt, mener Qvale.

For 200.000 kroner kan man i alle fall nesten klare seg uten å ha en biinntekt ved siden av

—  Tor-Magnus Lundeby, leder for Østfold Bildende Kunstnere

Ett av kriteriene for å kunne motta stipendet er at man ikke kan være ansatt i et varig arbeidsforhold der stillingsprosenten overstiger 60 prosent, men Qvale tror ikke dette vil føre til at kunstnere som ellers er aktuelle blir ekskludert fra å søke.

– Det ville vært et hinder for meg, som jobber 100 prosent og har kunsten mer som en hobby akkurat nå, men det er veldig mange kunstnere som jobber deltid. Dette er også mer eller mindre de samme kriteriene som for arbeidsstipend fra Kulturrådet, Statens kunstnerstipender. Der er vel kravet 50 prosent, mens summen er 250.000, og jeg syns det er klokt av kulturetaten å legge seg på en ordning som er i tråd med Kulturrådets tildelinger, sier han.

– Kommer dårlig ut økonomisk

Den malende Bymiljølista-politikeren mener lanseringen av stipendet vil fungere som en vitamininnsprøytning til visuelle kunstnere som har en tilknytning til Fredrikstad.

– For det første vil det være en stor anerkjennelse for den som får stipendet, men også noe å strekke seg mot for hele kunstmiljøet. Det viser også tydelig at kommunen setter pris på kunstnerne, og jeg tror det vil gi mange gode effekter. Ikke minst vil vi kunne se fram til mange gode og spennende stipendiatutstillinger i årene som kommer, sier Qvale.

Det er en kjensgjerning at mange utøvende kunstnere har en svært variabel inntekt, og konstituert kultursjef Tora Klevås i Fredrikstad kommune håper derfor stipendordningen blir en kjærkommen håndsrekning.

– Fredrikstad har et stort kunstmiljø i byen, men statistikk viser at økonomisk kommer de visuelle kunstnerne dårlig ut. Vi er glade for at vi nå har fått på plass et arbeidsstipend og håper det vil gi kunstneren som mottar det ro til å utvikle seg. Det vil også gjøre byen mer attraktiv, og det er et viktig bidrag til den lille verdensbyen sier hun i en pressemelding.

Konstituert kultursjef Tora Klevås i Fredrikstad kommune.

Mer fra Dagsavisen