Kultur

Idol-Oda med fersk låt: – Måtte vente til det lå noen ekte følelser i bånn

Oda Gondrosen (25) hadde aldri skrevet egne låter før, men den novemberdagen da julekonsertene ble kansellert en etter en, både raknet det og løsnet det for henne.

– Jeg skrev nå min første låt på tjue minutter. Det bare raste ut av meg. Min første egenskrevne låt måtte bare vente til det lå noen ekte følelser i bånn, og den kvelden gjorde det absolutt det, sier den tidligere Idol-deltakeren, som er spent på mottakelsen.

– Jeg håper jo folk liker den, smiler hun.

Bare for én kveld

Låta «Pretending» slippes 14. mai, og handler om koronaåret og et ønske mange kan kjenne seg igjen i:

– Det å bare for én kveld, én natt å kunne glemme at ting er som de er. Alt det vi tok for gitt før, det skulle jeg gjerne hatt igjen – om enn bare for en liten stund – samle hele vennegjengen, stå på en scene, dra på by’n… Bare late som om alt er bra en liten stund.

Med seg på laget har hun Fredrikstad-produsent Sander Thoresen som nå har kommet hjem etter musikkutdanning i London.

– Vi har jobbet veldig bra sammen, og han har hjulpet meg mye. Vi har flere prosjekter på gang, forteller Oda, som tilbringer dagene i studio med flere av sine ferske låter.

Når alt kommer til alt har koronaåret vært et produktivt og kreativt år for sangfuglen fra Gressvik.

– Noe godt kan man kanskje si at det har kommet ut av denne kjipe situasjonen, og på mange måter har det også vært et fint år. På tross av kanselleringene fikk jeg faktisk gjennomført både juleshow og min aller første julekonsert, «Odas jul». Det er noe jeg har hatt lyst til lenge og som jeg håper blir en tradisjon.

Artist Oda Gondrosen

Kultur og korona

I et pandemiår der kulturlivet har ligget brakk og vært skadelidende under strenge smitteverntiltak, har Oda klart å holde liv i karrieren ved å spe på med vakter på koronasenteret.

– Jeg er heldig som har sykepleien. Den vil alltid være med meg. Jeg kjenner jo kollegaer som har måttet selge instrumentene sine for å få det til å gå rundt, og det er ganske brutalt. En musikerkarriere er noe man må bygge opp over tid. Da er det frustrerende når alt raser sammen.

Hun håper både samfunnet og politikerne står klare til å støtte opp om kulturlivet nå. Selv har hun kjent på det å stå i spagaten mellom musikkdrømmen og sykepleierkallet.

– Da pandemien først rammet og sykepleierutdannede ble etterspurt, følte jeg litt på det. «Burde jeg ha stilt opp mer som sykepleier i stedet for å fokusere på musikken?» Men så måtte jeg jo satse på drømmen min.

I løpet av året har hun likevel klart å kombinere de to. På koronasenteret har hun drevet med alt fra smittesporing til testing. Akkurat nå har hun færre vakter, noe som tyder på at det ikke er fullt så hektisk på koronasenteret som tidligere. Det er et godt tegn.

– Jeg velger helt klart muligheten for flere konserter fremfor flere vakter på koronasenteret. Det er jo det alle håper på at skal skje.

Men for å være helt på den sikre siden, velger Oda å se et godt stykke fram i tid.

– Jeg har begynt å tenke på julekonsert igjen, jeg. Det tror jeg i hvert fall må bli mulig.

Nyeste fra Dagsavisen.no: