Kultur

Årets Ord i Grenseland utforsker moderskapet

Den ellevte utgaven av Fredrikstads litteraturfestival har fått undertittelen «Kjære mor». Festivalsjef Anne Fjellro lover ærlige samtaler som belyser de ulike sidene ved morsrollen.

– I denne tematikken legger vi jo alle former for moderskap – både det å være mor, ha en mor, ikke være mor eller ikke ha en mor – og både historisk og i nåtid. Vi så at det var mye å hente der som favnet ganske mange fine undertemaer, sier Fjellro til Dagsavisen Demokraten.

Hun er nå inne i sitt andre år som daglig leder for Ord i Grenseland, som i fjor for første gang ble arrangert ved Litteraturhuset Fredrikstad/Viken etter ni år med Gamlebyen som base. En annen endring som så smått gjorde sitt inntog i 2020-utgaven var å implementere en tydeligere rød tråd i festivalen.

– Vi ønsker å ha temaer på festivalene våre framover. I fjor hadde vi bare kvinner, og det var på en måte også et tema, å feire kvinners posisjon innenfor litteraturen. I år ønsket vi å ha en overskrift som om man skulle skrive en roman. Det begynte med en idé om at vi ville lage noe om mamma og morsrollen, og så ble det finere da vi satte «kjære» foran, som en slags egen fortelling bare det, sier Fjellro.

– Jeg tenkte også på meg selv som mamma, og det er ingenting jeg har gjort som er vanskeligere i hele mitt liv. Jeg har hatt en mor, og det er ingen andre mennesker jeg har vært så glad i. Derfor var det fint å lande på den overskriften for festivalen, fortsetter hun.

Vigdis Hjorth, forfatter. Her i 2019

– Ikke noe glansbilde

I tospann med Christine Haugsten Ellefsen jobber Fjellro nå intensivt for å lande et program til årets festival som går av stabelen i september.

– Og en ting er forfatterne, men vi ønsker også å bruke spennende bokbadere. Vårt slagord er at man skal komme hit og få høre en samtale man aldri har hørt før. Det handler om å ikke bare ha det tradisjonelle bokbadet, men at det skal bli et skikkelig godt samspill. Det er gøy å finne folk som matcher hverandre, smiler Fjellro.

– Vi klarer nok ikke å favne alle sidene, men så mange som mulig. Det har vært et mål for oss å få til en god variasjon, men det handler i hovedsak om å løfte opp og fram morsrollen, en mor som vi kanskje tar for gitt. Det er både en hyllest, en refleksjon og en diskusjon rundt dette på godt og vondt, og vi skal ikke lage noe glansbilde i det hele tatt. Mor er mor, fastslår hun.

Blant dem som allerede er bekreftet er Vigdis Hjorth, hele Norges friidrettsmamma Tone Ingebrigtsen, Mímir Kristjánsson og Fredrikstad-bosatte Selma Lønning Aarø.

– Man har også den nye generasjonen mødre, som skriver om det å være mor til et lite spedbarn – alt det styret med amming, tips og råd. Man blir bombardert med både oppdragerrollen, men også alle de andre tingene man må ha det første året. Da har vi i tillegg invitert Gro Nylander som er en bauta innenfor særlig det å være mor til de minste barna, graviditet, fødsel og barseltiden sier festivalsjefen som ett eksempel fra festivalplakaten.

Tung lokal forankring

Av andre navn med både lokal tilknytning og nasjonal anerkjennelse festivalsjefen stolt kan presentere er Ida Jackson og Ida Fjeldbraaten. Til å åpne hele festivalen har de hanket inn en innflytter til Plankebyen med svært bred appell, nemlig Monica Isakstuen.

– Hun har jo skrevet en del om det å være mor tidligere, men nå er hun veldig inne i den nye romanen sin, «Mine venner», så denne gangen skal hun få holde åpningstalen. Vi har pleid å bruke en politiker eller lignende, men tenkte at vi har jo en verdensberømt forfatter her i Fredrikstad, herregud vi må jo løfte fram henne, fastslår Fjellro.

Ved siden av de mange litterære programpostene blir det også musikalsk underholdning.

– Og da ville vi gjerne ha en mor og sønnen eller datteren. Vi landet på Pernille Heckmann og datteren Ingrid fordi det er veldig fint å få inn lokale navn der også. De får fremføre noe sammen, så det blir kjempefint, sier Fjellro.

(ONSDAG) Foto: Berit Roald / NTB

Utvider horisonten

I tillegg jobber Ord i Grenseland sammen med Fredrikstad bibliotek om et eget opplegg for skolene som skal gå på dagtid en eller to av festivaldagene, samt alliert seg med Fredrikstad kino for å bringe enda et nytt element inn i miksen.

– «Kjære mor»-tematikken starter på onsdagen med en mini-filmfestival på ettermiddagen og kvelden. Jørgen og kinoen er bare helt nydelige å samarbeide med, og der er det Aleksander Bjørndal fra Fredrikstad bibliotek og redaktør Karsten Meinich i filmmagasinet Montages som jobber med å lande den delen av programmet vårt, røper festivalsjefen.

Fjorårets tiårsjubileum måtte gjennomføres med redusert publikumskapasitet på grunn av koronapandemien, og selv om Fjellro kaller seg selv en positiv sjel, er hun til en viss grad forberedt på at det blir en tilsvarende løsning for den ellevte utgaven av litteraturfesten.

– Vi ønsker virkelig å gjennomføre det fysisk, for det er når folk møtes at det skjer noe. Så vi har på en måte bare en plan A nå, og det er at vi skal gjennomføre som vi gjorde i fjor, og håpe at vi får lov til å ha i alle fall 100 gjester – kanskje noen flere. Og det skal gå fint, for det er en stor sal, men hvis det blir færre må vi kjøre en løsning der vi kombinerer digitale og fysiske arrangementer. Uansett kommer vi til å være her på Litteraturhuset, som er de her i byen som virkelig har spisset seg på digitale sendinger, avslutter hun.

---

Ord i Grenseland

  • Litteraturfestival i Fredrikstad som første gang ble arrangert i 2011.
  • Startet opp i Gamlebyen, men flyttet til Litteraturhuset Fredrikstad i 2020.
  • 2021-utgaven går fra 1. til 4. september
  • Følgende navn var bekreftet på programmet da årets tema, «Kjære mor», ble lansert i månedsskiftet april/mai: Vigdis Hjorth, Ida Jackson, Mímir Kristjánsson, Tiril Broch Aakre, Bjørn Hatterud, Sandra Lillebø, Kjersti Annesdatter Skomsvold, Karoline Brændjord, Truls Unholt, Monica Isakstuen, Bruno Jovanovic, Sunniva Berg, Gro Nylander, Hanne Sigbjørnsen (Tegne-Hanne), Finn Skårderud, Madeleine Schultz, Nancy Herz, Bernhard Ellefsen, Ida Fjeldbraaten, Selma Lønning Aarø, Tone Ingebrigtsen, Pernille og Ingrid Heckmann

---

Nyeste fra Dagsavisen.no: