Kultur

Skrev melankolsk julemelodi om til optimistisk FFK-låt

Den nye FFK-låta «På vei mot no’ større» ble født mens Tom (60) ved pianoet festet blikket ned på stadion og spilte toner tiltenkt en helt annen tid på året enn når byen er pyntet med røde og hvite vimpler.

Tom Rohde-Moe koser seg når han kan gå på FFK-kamp, og spesielt når oppvarmingen består av en øl til FFK-allsang og gjerne både litt preking og ljuging elvelangs. Det var lenge siden han kunne ta dette for gitt, da han i vinter satt ved pianoet i stua på Kråkerøy og skuet rett ned på et flombelyst Fredrikstad stadion.

Det morsomme med å skrive og spille sanger er når man kan røre noen med dem.

—  Tom Rohde-Moe, låtskriver
Tom Rohde-Moe har god utsikt til Fredrikstad stadion fra stuevinduet der pianoet står.

Det han gjorde på tangentene denne mørke vinterkvelden handlet ikke om grønt gress, en lærkule og svette jubelbrus. Skap-kulturkællen, som han kaller seg, var i julestemning og hadde ufrivillig stor korona-avstand til det som kanskje aller mest bringer folk sammen i Plankebyen: De rødhvite heltene.

Til dem, til supporterne og til alle stolte Fredrikstad-patrioter, slapp han og vokalist Dennis Storhøi forrige uke den nye låta «På vei mot no’ større», som foruten Youtube skal være å finne på Spotify i disse dager.

Vals mot vår

– Refrenget, begynner han, og slår på et par tangenter.

– Det der var egentlig starten på en julesang.

Han spiller litt igjen, smaker litt på ordene og leter etter strofen han hadde i hodet, som skulle bli det han kaller en realistisk sang om jul. Det skulle handle om at ikke alle har det fint i jula. Men fokuset dreiet mot noe helt annet. Han kjente på optimisme.

– Det var vel drømmen om våren, jeg så stadion ligge der i flombelysningen og så passet det med Fredrikstad i starten av melodien her. Jeg flyttet toneleiet opp et par hakk og gjorde den litt mer optimistisk. Så kom bare det refrenget, forteller Rohde-Moe.

– Fred-rik-stad, synger han, og traller videre mens melodien triller ut av pianoet.

– Så kom et av versene etterpå. Det var også noe som jeg hadde litt liggende. Det var egentlig en slags vals, forteller han, og skrur opp tempoet på spillingen en smule.

– Fotballsanger går i seks åttendelstakt, da får du den vaggerytmen. Massevis av fotballsanger går i den tralten der, forklarer han.

Hvaler-perle på samvittigheten

Rohde-Moe plystrer og traller seg gjennom en ny bit av melodien mens fingrene løper over tangentene. Han ser ut til å trives, og må derfor forklare hvorfor han ikke kaller seg kulturkæll uten skap- foran.

– Jeg har alltid skrevet litt her og der, men gjort lite med det. For jeg har ingenting på en scene å gjøre. Jeg kan ikke synge og nesten ikke spille, hevder han.

Men Tom Rohde-Moe er allerede en bit av den lokale musikkhistorien, uansett hvor beskjeden han er. Kruse- og Hvidsten-duetten «Hyllest til Hvaler», som har rørt mange hjerter i øyparadiset, ble hans første fot innenfor.

Jeg har ingenting på en scene å gjøre.

—  Tom Rohde-Moe, låtskriver

– Mitt første møte med kulturbransjen var da jeg sammen med Ingar Guttormsen og Øystein Elgheim var medprodusent på starten av sommershowene på Hvaler Gjestgiveri. Den gangen tidlig på 2000-tallet skrev jeg den låta, som jeg har inntrykk av at har betydd litt for folk på Hvaler. Tilbakemeldingene tyder på det. I fjor kom en bestefar for å hilse på og spurte om jeg har teksten eller en gammel CD liggende, for han hadde et barnebarn som skulle synge den i en bursdag. Da vet du at sangen lever litt, smiler han, og legger til:

– Det morsomme med å skrive og spille sanger er når man kan røre noen med dem og får fine tilbakemeldinger, sier han, og må innrømme at utgivelsen av FFK-låta har gitt mersmak:

– Det kan nok tenkes at det kommer noe mer herfra etter hvert.

Glad i fotballkulturen

Foruten sommerkonserter på gjestgiveriet har Rohde-Moe lenge vært en del av konsert- og revyhuset Båthuset Scene, hvor han fortsatt sitter i styret og har bidratt både administrativt og kreativt, med noen låter og som showdoktor.

Et yrende liv med forventningsfulle FFK-supportere på Båthuset-verandaen er blitt et vanlig skue før kamp.

Det er også på Båthuset og dets befolkede FFK-vorspiel at han i stor grad har fått kjenne på Fredrikstads levende fotballkultur og -stolthet, som kan hende ubevisst inspirerte ham da den noe tankefulle julesangen ble en optimistisk fotballsang i stedet.

– På Båthuset før kamp får man helt klart en følelse av hva fotballen betyr for folk i Fredrikstad. Jeg har bestandig fulgt med selv også, siden fatter’n tok meg med på FFK-kamper mens jeg vokste opp på Begby. Det var ikke så ofte, men stor stas hver gang – på ståtribunen på gamle stadion. Jeg har aldri vært veldig aktiv supporter, har ikke årskort engang, men jeg synes jo det er knalltøft når byen pyntes med alle FFK-vimplene og det lages festdager av fotball. Det skaper engasjement og det tror jeg betyr ufattelig mye for den byen her, sier han, og roser de mest ihuga tilhengerne:

– Jeg synes FFK-fansen er kjempeflinke, både i medgang og motgang. De synes når det skjer noe og er der alltid – uansett. Og det imponerer meg noe enormt. De skal ha et klapp på skuldra! Og det får de jo også i sangen, hvor Dennis synger «Plankehaugen vi takker», påpeker han.

Det går an å støtte med andre ting enn rene penger.

—  Tom Rohde-Moe, låtskriver

Rohde-Moe jobber hos FFK-sponsor Solid, og har noen ganger tenkt i det han går eller jogger forbi bedriftens egen tribuneseksjon at de kunne gjort mer som samarbeidspartner.

– Klubben trenger jo støtte på alle mulige måter, og det går an å støtte med andre ting enn rene penger. Og musikk fenger, jo. Jeg ser allerede at låta skaper stort engasjement. Det er stor aktivitet på sosiale medier og jeg har fått massevis av positive tilbakemeldinger, forteller han.

Pål Nielsen prøvekanin

Bedriften betalte gjerne for produksjonen av låta og musikkvideoen. Innspilling ble gjort i samarbeid med Greenroom Studio og bidrag fra Rino Johannessen, Ole Petter Hansen Chylie, Roger Amundsen og Børge Petersen Øverleir.

Båthuset-kollega og revyartist Pål Nielsen ble først kalt opp til låtskriverens stadionskue ved pianoet for å være prøvekanin. Han likte det han hørte. De var enige om at låta trengte en vokalist med pondus.

– Teksten min har litt innhold, og da skal det synges av en som du kan høre at mener hvert ord. Ellers blir ikke sangen troverdig. Da vi diskuterte navn ble Dennis (Storhøi) fort nevnt og fort valgt. I tillegg til at han har det trøkket vi så etter, kan valget av vokalist også sammenlignes litt med at det er headlinerne som drar folk på festival. Gimmiken var fin, med kjente og kjære Dennis som er FFK-supporter og på vei til å flytte hjem. Det var lett å ringe til ham og han var ikke vond å be, selv om han var tydelig på at resultatet måtte bli bra hvis vi skulle slippe sangen, forteller Rohde-Moe.

Tom Rohde-Moe ved pianoet hjemme på Kråkerøy, hvor han satt med god utsikt til Fredrikstad stadion da han skrev og komponerte "På vei mot no' større".

– På gravsteinen?

Og det tyder altså tilbakemeldingene så langt på at de gjorde rett i.

– Det er innmari morsomt når låter funker. Da blir man stolt, hvis folk går og synger på den eller den spilles på stadion, for eksempel. Jeg tenker at teksten er tidløs og like mye en optimisme på vegne av Fredrikstad som by, som jeg synes er blitt en magnet. Vi er i en råspennende utvikling. «På vei mot no’ større» er en fin tittel. Kanskje det skal stå på gravsteinen min, «Tom Rohde-Moe – på vei mot no’ større», sier han med et glimt i øyet.

– Og en del av merkevarebyggingen for byen er jo FFK, på samme måte som Stjernen, håndballaget og mye annet. Det var viktig da vi skulle lage videoen litt annerledes enn før, da det gjerne har handlet om gull og Champions League, at nå skulle mangfoldet i klubben også få plass. Nå har FFK jente- og kvinnelag hvor det spirer og gror, og gatelaget er en del av klubben, påpeker Rohde-Moe.

Da blir man stolt, hvis folk går og synger på den eller den spilles på stadion, for eksempel.

—  Tom Rohde-Moe, låtskriver

Han understreker at han med den nye låta ikke har ambisjoner om å utfordre etablerte og kjære FFK-sanger, som han mener vi har mange av.

– Og de sangene tror jeg skal leve for alltid. «For Fredrikstad» og «Fredrikstadgutter, våre veier», du køddær ikke med dem, liksom.

«Ingen køddær med Fredrikstad» i Wig Wams låt, noe Plankehaugen også har ropt siden de ble etablert. Tom Rohde-Moe er spent på FFKs comeback i 1. divisjon, men utålmodig etter suksess er han ikke tross optimismen han kjente på da han skrev «På vei mot no’ større».

– Først og fremst håper jeg at de skal slippe å ligge nede i sumpa fra starten, det hadde vært kjempekjedelig. Jeg er ikke en som tror at opprykk med en gang er verken smart eller realistisk. Det tror jeg derimot at klubbens langtidsplan er, når det gjelder både utvikling og økonomi. Det henger tett sammen. Bygge oss opp nå, så er vi der, tror han.

Mer fra Dagsavisen