Kultur

Lubiana om beskyldningene fra Løkkevik: – Farer med usannheter

Gjennom byens aviser spør Odd Løkkevik om hvor Lino Lubiana og teglverksmonument-komitéen har gjort av cirka 30.000 kroner. – Vi har ikke en gang rørt bankkontoen, svarer komiteens leder.

I et debattinnlegg har Odd Løkkevik utfordret komitéen som jobber for å få reist et monument over de mange tusen teglverksarbeiderne som satte sitt preg på byen i flere hundre år.

Løkkevik hevdet i et intervju med Demokraten tidligere i mars at arbeidsgruppa som overtok da han selv ble syk i 2016, fikk med seg 510.000 å drive jobben videre for. I den samme artikkelen hevder imidlertid Lino Lubiana at den nye komitéen kun fikk 485.000 av Odd Løkkevik.

Kan dokumenteres

«Hvor er det blitt av cirka 30.000 kroner? Har disse pengene gått til telefonregninger og styrehonorarer?» spør Odd Løkkevik i leserbrevet han har sendt lokalavisene.

Lubiana, mest kjent som prest og KrFs ansikt i formannskapet og bystyret, liker ikke å bli satt i gapestokken:

– Jeg synes Løkkevik har gjort et godt stykke arbeide med å forberede dette viktige monumentet. All ære til ham både for initiativ og innsats. Men han farer med usannheter når han sier at vi har fått 510.000 kroner fra ham og den forrige komitéen. Det riktige er at vi per utgangen av 2020 hadde 437.476,75 kroner på kontoen. I tillegg har vi fått innvilget 50.000 kroner fra Legatet for byforskjønnelse. Dette siste beløpet står fortsatt på kommunens konto, men er til vår disposisjon. Det kan dere få bekreftet hos Inger Anne Kilde Storli i kulturetaten, presiserer Lino Lubiana mens han viser fram utskriftene fra Sparebank 1 tilbake til 23.12 i 2015.

Hvor det ikke er trukket en krone med unntak av gebyr for kortholdet.

– Hva mener du er årsaken til at disse spørsmålene fra Løkkevik dukker opp?

– Jeg har ingen formening om hva grunnen er. Kanskje finnes det to banklister? Men vi har bare fått én, repliserer Lubiana.

– Opplever du at han henger ut deg og komitéen for åpen scene med denne framgangsmåten?

– Vel, fra min tid på Balkan for snart 30 år siden hvor redelige mennesker kunne bli ofre for det meste, kan en si dette blir småtterier. Men veldig dumt og helt unødvendig – ja, konkluderer Lubiana som uansett vil fortsette arbeidet med å realisere monumentet Løkkevik igangsatte i 2014.

Odd Løkkevik fra Fredrikstad

Står på sitt

Odd Løkkevik på sin side holder fast ved påstanden om at Lubiana og den nye komitéen fikk 510.000 kroner overført.

– Jeg vet jo hva jeg snakker om. Om jeg er 82 år så er jeg likevel ikke blitt glemsk. Her er det en differanse mellom 485.000 og 510.000 Lubiana ikke kan gjøre rede for, hevder Løkkevik hardnakket.

– Men utskriftene fra banken fastslår at komitéen ikke har foretatt ett eneste uttak? Er det slik at du har enda en konto med tilhørende banklister som den nye komitéen ikke har fått?

– Nei, de fikk alt sammen fra meg. Det vil si de 400.000 kommunen kom med, 50.000 fra kultur og 60.000 som var gaver fra bedrifter, enkeltpersoner og fra meg, uttaler Odd Løkkevik til avisa.

– Har du utskrifter og dokumenter som viser at beløpet er 510.000?

– Nei, men jeg vet at det er 510.000 totalt.

– Bør du ikke ta kontakt med Lino Lubiana slik at dere kan få ryddet opp i dette?

– Jo, men han svarer meg ikke. Jeg sendte ham et brev 1. september i fjor, men han har ennå ikke svart. Det er det som er så problematisk, parerer Odd Løkkevik.

Lino Lubiana sier til Demokraten at han ikke har sett brevet fra Løkkevik, men at «tida nå uansett er inne for å ta en prat med ham».




Mer fra Dagsavisen