Kultur

Mentor Medier kjøper NHST Media Groups aksjer i Morgenbladet

Mentor Medier kjøper NHST Media Groups aksjer i Morgenbladet. Dermed blir Mentor Medier eier av 90,8 prosent av aksjene i Morgenbladet.

Oppkjøpet ble kjent gjennom en pressemelding tirsdag formiddag.

Fra før eier Mentor Medier blant annet Vårt Land, Dagsavisen, svenske Dagen og flere mindre aviser og forlag. I tillegg eier de Mediaconnect, som er en sentral tjenesteleverandør til mediebransjen.

Morgenbladet er en ledende meningsavis med vekt på kultur, forskning og politikk. Avisen er Norges eldste riksavis, etablert i 1819 av boktrykker Niels Wulfsberg, med en 201 år lang historie. Morgenbladet har 83 000 lesere ukentlig, 29 medarbeidere og en omsetning på 75 millioner kroner i 2019.

– Vi er veldig godt fornøyde med at Morgenbladet blir en del av Mentor Medier. Vi ønsker å være det beste eiermiljøet for medieselskaper med ulike verdimessige og ideologiske ståsteder. Morgenbladet har lange tradisjoner som en viktig stemme i den offentlige debatten, en posisjon avisen har befestet ytterligere de siste årene. Vi ser frem til å bidra til videreutvikling av Morgenbladet basert på avisens eksisterende profil, sier Per Magne Tveiten, konsernsjef i Mentor Medier.

Ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Morgenbladet, Sun Heidi Sæbø, går inn i konsernledelsen i Mentor Medier.

– Når Mentor Medier nå går inn i selskapet, er jeg overbevist om at vi får eiere som er opptatt av å sikre og videreutvikle Morgenbladets unike posisjon som en intellektuell og meningsbærende avis. Våre kommende eiere har vist at de er villige til å satse på nisjeaviser som setter samfunnsoppdraget høyt, og vi har derfor stor tro på at de forstår viktigheten av å hegne om Morgenbladets egenart om avisen skal lykkes også i fortsettelsen. Så vil jeg gjerne få takke for et profesjonelt, lærerikt og godt samarbeid med NHST i den tiden jeg har vært i Morgenbladet, sier Sæbø.

NHST Media Group AS kjøpte 49 prosent av Morgenbladet i 2013 og økte sin eierandel til 90,8 prosent i 2016. Stiftelsen Fritt Ord og AS Forlagsfinans eier 4,5 prosent hver, og er representert i styret. Mentor Medier overtar nå samtlige av NHST Media Groups aksjer i Morgenbladet. Salgssummen er 40 millioner kroner, hvilket gir en regnskapsmessig gevinst for NHST Media Group.

Konsernsjef i NHST Media Group AS, Hege Yli Melhus Ask, sier det var en vanskelig beslutning å selge Morgenbladet, men at det er riktig og naturlig.

– Morgenbladets medarbeidere og ledere kan være stolte av det de har fått til de siste årene. Dette var ingen enkel beslutning. Men etter at Mentor Medier tok kontakt, gjorde vi en grundig vurdering, med utgangspunkt i NHSTs fremtidige strategi. Når vi nå selger Morgenbladet får Norges eldste riksavis et nytt, godt hjem, der de kan befeste og utvikle sin posisjon som den ledende avisen for intellektuelt nysgjerrige. Samtidig kan NHST konsentrere innsats og investeringer mot næringslivs- og nisjepublikasjoner i Norge og globalt, i tillegg til publiserings- og medieovervåkingstjenestene våre, sier Ask.

Gjennomføring av avtalen vil skje etter en formell selskapsgjennomgang (due diligence), samt avklaring av spørsmål knyttet til forkjøpsrett.

Følg Demokraten på Facebook!

Mer fra Dagsavisen