Kultur

Norske Vegard Aase: Seks år med amerikanske nynazister

– Støtter du Trump, så støtter du rasisme, sier forfatter og journalist Vegard Tenold Aase. Han fulgte amerikanske høyreekstreme tett i seks år og skrev bok i USA. Nå kommer boka på norsk.

Bilde 1 av 5

– Jeg har vært nødt til å revurdere mitt syn på Antifa. Vi burde alle være Antifa. De aller færreste vil ha fascisme, sier journalist Vegard Tenold Aase (40). Eller Vegas Tenold, som er det amerikanske navnet hans.

I 2018 ga han ut den oppsiktsvekkende boken «Everything You Love Will Burn: Inside the Rebirth of White Nationalism in America». Den var resultatet av seks års journalistisk arbeid på innsiden av høyreekstreme miljøer med nynazister, voldelige skinheads, Ku Klux Klan-medlemmer i USA.

Vegard Tenold Aase, journalist og forfatter

Vegard Tenold Aase. Foto: Cappelen Damm

Bokas tittel er fra tekstmeldingen hovedpersonen sendte til Aase den dagen Donald Trump vant presidentvalget.

«Alt du elsker, skal brenne» kommer ut på norsk denne uka, og Aase er på Norges-turné for å snakke om boka, arbeidet som ligger bak, og det nye hatet i USA. Torsdag er han på Litteraturhuset i Fredrikstad.

«Kill niggers»

I boka møter han hyggelige familiefolk med «Kill Niggers»-klistremerke på bilen, er med på bryllup i Ku Klux Klan, og er på fest med de ekstremvoldelige Hammerskins. Han får murstein kastet etter seg av demonstranter fra Antifa og en pistol opp i ansiktet av Ku Klux Klan. Hvor farlig var oppdraget?

– Når jeg havnet i slike ville situasjoner passet jeg på å si hvem jeg er og hva jeg gjorde. De gangene det ble skummelt, var det fordi folk ikke skjønte hvem jeg var, og trodde jeg var en fiende. Det var masse våpen og ubehagelige situasjoner, men det gikk bra.  Jeg er en hvit, skallet mann, så jeg ser ut som dem, og da tenkte de ikke på meg som en fiende, sier Aase.

###

– Andre som dekker dette feltet – Deeyah Khan med sin dokumentarfilm, for eksempel,  kvinner, fargede eller jødiske journalister: For dem er det en helt annen risiko.

 Les også: Deeyah med nazi-dokumentar

Gjennom boka følger Aase den høyreekstreme ideologen og organisasjonsbyggeren Matthew Broderick fram mot bevegelsens store triumf - valget av Trump - og store katastrofe: Den såkalte «Unite the Right»-marsjen i Charlottesville 12. august 2017. Den skulle samle organiserte nynazister, rasister og høyreekstreme, men endte i voldsom konfrontasjon, drap og oppløsning.

– Opptøyene i Charlottesville burde vært unngått. Det var en stor tabbe av myndighetene. Jeg var med på sikkert hundre lignende treff, Charlottesville var litt større, men ikke veldig annerledes i utgangspunktet.  Alle som fulgte med på disse miljøene så at det var en stor konfrontasjon under oppseiling mellom Antifa og de høyreekstreme. Politiet kunne holdt dem fra hverandre, sier Vegard Aase.

Den nordiske motstandsbevegelsen under markering i Fredrikstad, 27.oktober 2018. Foto: Dag Magnus Nielsen

Vil la Den Nordiske Motstandsbevegelsen marsjere 

I boka påpeker Aase at nye norske ytre høyre-grupper som Pegida, Stopp Islamiseringen av Norge og Den Nordiske Motstandsbevegelsen deler ideologisk tankegods med amerikanske høyreekstreme. I Norge har nynazistene i Den Nordiske Motstandsbevegelsen gjennomført marsjer i både Kristiansand, Fredrikstad og Moss med politets tillatelse.

– Hva betyr det for grupperinger som dette å holde offentlige markeringer?

–  Det betyr veldig mye. Demonstrasjoner er et viktig rekrutteringsmiddel for høyreekstreme. Og det er kjempeproblematisk: Hva skal vi gjøre med disse gruppene? Det er ytringsfrihet, det er lov å ha avskyelige meninger. Jeg synes Den Nordiske Motstandsbevegelsen skal få marsjere. Men man bør mobilisere massivt når de skal ha markeringer. Det er viktig at de møter motstand, sier Aase.

 Les også: Tidligere nynazist: Snakk med dem du misliker

Aase bor og virker i New York, han har jobbet for en rekke store amerikanske publikasjoner inkludert New York Times og Rolling Stone, og dekket konfliktområder verden over, samtidig som han har hatt det amerikanske ekstremhøyre som spesialfelt.

Bakgrunnen for at han kom på innsiden av disse miljøene, var en skoleoppgave på journaliststudiet ved Columbia University i 2010, forklarer han:

– Som mange journalister er jeg glad i skikkelser på utsiden, outrerte folk. Så leste jeg at det fantes nazister i Brooklyn, like i nabolaget mitt. Jeg begynte å google amerikanske nazistorganisasjoner, og skrev til alt og alle: Hei, jeg heter Vegard, jeg er journalist fra Norge, jeg vil gjerne intervjue dere.

Han fikk svar fra nynazist-lederen Duke Schneider, leder for Nationalist Socialist Party i Brooklyn, spiste kake med ham og datteren på et lokalt konditori, fikk følge ham rundt og skrev en reportasje til studieinnlevering. Den fikk god karakter, og ble kjøpt og publisert i Dagens Næringsliv, der Aase fikk et vikariat sommeren 2011.

– Så skjedde 22. juli, forteller han.

– Mange ble overrasket over at de høyreekstreme fantes hos oss selv, og at de var så farlige. Den høyreekstreme underskogen på nettet viste at det var mye mer her enn man hadde trodd. Jeg ville bruke kontaktene mine i disse miljøene til å grave videre og finne ut hva disse folkene vil, hva det er som driver dem.

–  Alle vil være den neste Hitler

Mens Aase i boka beskriver hvordan høyreekstremistenes tankegods om hvit nasjonalisme er kommet helt til overflaten i den politiske debatten, er utgruppene av rasister og nazister blitt oppløst i interne stridigheter.

–  Alle vil være den neste Hitler, men de klarer ikke å bli enige med hverandre. Små ideologiske forskjeller betyr mye. Dette er ikke en politisk bevegelse, men en radikal revolusjonær bevegelse. Disse organisasjonen er så ekstreme at de aldri vil kunne nå sine mål med politiske midler. Du klarer ikke å oppnå en hvit etno-stat med politiske midler. Uansett om Trump sitter i Det Hvite Hus vil han aldri erklære en hvit etno-stat, sier Aase.

–  Støtter du Trump, støtter du rasisme

Etter boka er Aase blitt brukt som ekspertkommentator på høyreekstremisme i amerikanske medier. Han jobber nå for organisasjonen Anti Defamation League, der han følger høyreekstreme miljøer. I sommer skapte han storm da han var på TV-kanalen MSNBC og uttalte at de som nå fortsatt vil stemme på Donald Trump er rasister.

– Jeg står ved dette, fastholder Aase.

Les også: Hatske utfall og ros av nynazister - Trump har gjort rasisme til politisk spillkort

– Det står lite igjen av Donald Trump annet enn naken rasisme. Han har en kavalkade av rasistiske utsagn bak seg.Støtter du Trump, så er det rasisme du støtter. Du kan være konservativ og bekymret for innvandring, men da må du finne andre politiske utløp for det enn å stemme på Donald Trump.

– Med uttalelser som dette, er du gått over fra å være journalist til aktivist?

– Jeg synes ikke det er problematisk. Vi ser hvite menn væpne seg til tennene og drepe for fote i dette landet. Bør vi ikke alle være aktivister? Ikke alle saker har to sider, sier Aase.

Antifascistisk aksjon

I boka er Aase flere ganger kritisk til Antifa - eller Antifascistisk aksjon, det internasjonale nettverket av militante antirasister som ikke skyr unna vold mot høyreekstreme. Mens Donald Trump i det siste har tatt til orde for å klassifisere Antifa som en terrororganisasjon:

– Jeg kunne ikke vært mer uenig med Trump, sier Aase.

– Jeg har vært kritisk til å møte vold med vold. Og det finnes voldelige grupper som identifiserer seg med Antifa. Men Antifa er først og fremst en bevegelse, folk som organiserer mot rasisme. Det har aldri vært noen Antifa-marsj. De møter opp og markerer motstand når høyreekstreme demonstrerer. Høyreekstreme i USA drepte 50 mennesker i fjor. Antifa drepte ingen. De som snakker om «hva med den venstreradikale volden» - det er bare  tull. De lager en stråmann.

– Antifa har vært effektivt. Særlig i forbindelse med Charlottesville. De var med på å gjøre at den høyreekstreme bevegelsen i USA nå ligger med brukket rygg.

-- AFP PICTURES OF THE YEAR 2017 --

A woman is received first-aid after a car accident ran into a crowd of protesters in Charlottesville, VA on August 12, 2017. 
A picturesque Virginia city braced Saturday for a flood of white nationalist demonstrators as well as counter-protesters, declaring a local emergency as law enforcement attempted to quell early violent clashes.
 / AFP PHOTO / PAUL J. RICHARDS

En høyreekstrem mann kjørte ned demonstranter og drepte en 32-årig kvinne under "Unite The Right"-marsjen i Charlottesville 12. august 2017. Foto: NTB Scanpix

Den 32-årige motdemonstranten Heather Heyer ble drept i Charlottesville da en av de høyreekstreme kjørte en bil inn i en folkemengde.

– Charlottesville rev den høyreekstreme bevegelsen fra hverandre. Drapet på Heather Heyer var traumatiserende. Mange som marsjerte i Charlottesville hadde tidligere bare vært aktive på internett. Når de for første gang skulle ut på gata, endte det med at en person døde. Det gjorde at mange trakk seg unna igjen. Og mange av de høyreekstreme som deltok fikk publisert navn og bilde i etterkant. At omgivelsene deres fikk se hva de drev med, ble ubehagelig for dem, flere mistet jobben.

Vold, død og smerte

Med nøkternt journalistisk blikk skildrer Aase sine bisarrt rasistiske hovedpersoner i all sin gru og i all sin absurditet. De fremstår både tragikomiske og farlige. Hvor alvorlig skal vi ta disse folkene?

– Ja, de er latterlige og stakkarslige. Men de står samtidig bak de aller fleste ekstremist-relaterte drap i USA de siste årene. De er ansvarlige for mye vold, død og smerte. Hat og rasisme er blant de største samfunnsutfordringene vi har. Og likevel er det ikke de gruppene jeg har besøkt som utgjør den største trusselen. Nynazister, skinheads, Ku Klux Klan - de er skremmende, avskyelige, forferdelige. Men de som går ut og gjør terrorhandlinger er de som står utenfor gruppene - Breivik, Tarrant, Manshaus. De tilhører ikke grupper, sier Aase.

CORRECTS LAST NAME TO HEIMBACH FROM HEINBACH - Matthew Heimbach, center, voices his displeasure at the media after a court hearing for James Alex Fields Jr., in front of court in Charlottesville, Va., Monday, Aug. 14, 2017. A judge has denied bond for Fields accused of plowing his car into a crowd at a white nationalist rally. (AP Photo/Steve Helber)

Den amerikanske nynazist-lederen Matthew Heimbach, som journalist Vegard Aase fulgte gjennom seks år. Her i Charlottesville august 2017. Foto: NTB Scanpix

Det har gått dårlig for organisatoren Matthew Heimbach etter at Aase avsluttet arbeidet med boka, som kom ut i USA i februar 2018. I mars 2018  ble Heimbach arrestert etter å ha angrepet sin økonomiske støttespiller og tidligere svigerfar, som førte til at hans nazi-inspirerte Traditionalist Workers Party gikk i oppløsning og at Heimbach ble utstøtt av det høyreekstreme miljøet.

– Han ringte meg da alt var som verst, han var i ferd med å miste kona, barna, bevegelsen han hadde bygget opp… Det er klart, han er jo et menneske som har det vondt, og jeg måtte jo snakke med ham for å hindre ham i å gjøre noe dumt. Jeg sa at han måtte ta ansvar for det han hadde gjort, og at det fantes en vei framover. Men dette er konsekvensen når du er en profilert nynazist som organiserer en av de mest brutale konfrontasjonene i moderne amerikansk historie.

– Jeg tror ikke Matthew ønsket seg vold i Charlottesville. Men vold er iboende i hele bevegelsen. Lederne tar avstand fra vold offentlig, mens fotsoldatene deres utøver vold med ledelsens stilltiende velsignelse.

Torsdag 26. september er Vegard Tenold Aase på Litteraturhuset i Fredrikstad.

Fredag 27. september 17.00 er han på CappelenDamm-huset i Oslo.

Lørdag 28. september er han på Biblioteket i Bergen.

Søndag 29. september er han på Litteraturhuset i Oslo.

 Les også: Refser politiet etter at nazi-anmeldelse ble henlagt

Mer fra Dagsavisen