Kultur

Kreative formiddager på malekurs for voksne

Vi sitter i atelieret til Anne Fredriksen, 6 damer og en frilansjournalist. De skal male og jeg skal observere, slik jeg alltid gjør. De skal lære teknikk, jeg skal være en svamp. Det er sånn det fungerer.

-Mange er ledige på dagen av ulike grunner, de kan være sykemeldte, arbeidsledige eller pensjonerte. Så da passer det jo veldig bra å ha et kurs på dagtid, sier Anne Fredriksen og starter dagens seanse.

Det blir en Jackson Pollock-start, eller action maling, litt i takt med hva Ingar Aasen gjør, med en tanke Ralph Steadman.

- Eller du kan ta penselen slik og kaste malingen på maleriet, instruerer Anne i det som er en uhøytidelig, sosial og leken setting hvor fantasien trekkes ut av damene som, forutinntatt, skjøre silketråder, men som ved nærmere øyesyn er forbausende sterke.

Ny start for voksenkurs

Anne Fredriksens malekurs for voksne er tilbake etter noen år der barn og unge har hatt fortrinnsrett på atelieret.

- Jeg startet opp igjen i vinter, etter ønske fra blant annet foreldrene til barna som gikk på kurs her. Etter å ha sendt ut noen følere bestemte jeg mer for å starte opp på nytt med kurs for voksne.

Som pensjonerte Vigdis Berg (64) forklarer har hun vært på utkikk etter et malekurs i lang tid.

- Jeg har alltid likt å tegne og male, og så trengte jeg å lære litt om teknikk og skyggelegging, noe vi får her. Det gjør at maleriene løfter seg.

Eller som farmor Liv Ekker (67) legger til:

- Jeg fikk et spark i rompa til å melde meg på da jeg så at barnebarnet mitt Tyra hadde med seg så mye fint fra kurset hun gikk på. Men så sa jeg til Anne da jeg kom at jeg var veldig spent på å se om hun klarte å lage gull av gråstein, sier hun.

- Og det ser du at går, skyter Anne inn til latter fra damene rundt staffeliet.

Og hun har så rett, det blir litt gull av den selvutnevnte gråsteinen.

Maling som terapi

For andre har malingen en helt annen betydning, som for Larissa Syssoi (33).

- Det har alltid ligget i min natur å male, sier hun og tar en pause fra maleriet hun holder på med.

- Jeg er nyinnflyttet i Fredrikstad og ble tipset om kurset til Anne. Da jeg kom inn her traff det meg rett i hjertet. Det var som å være en fisk i vann å tre inn her. Jeg har en fortid som tung rusmisbruker og dette er en motivasjon til å holde meg ren, sier jenta som har sitt eget lille Pollock-maleri ved føttene.

På lerretet foran seg har hun et blomstermotiv. Når hun maler lener hun seg over arbeidet og ser ut til å fortape seg i det hun driver med, der det å male opptar all hennes oppmerksomhet.

- Det gjør at jeg er mer tilstedeværende og har en terapeutisk virkning på meg. Det hjelper meg stort både fysisk og psykisk å male. Å hente ut sine egne kreative sider, har stor verdi for voksne som for barn. Du henter ut den lekne delen av sinnet ditt, du tar del i fantasien og finner løsninger med penselen. Annes kurs er en sosial setting med læring og et lite senter for inspirasjon.

Mer fra Dagsavisen