Kultur

Åbygge klar for salg

ÅBYGGE, Borge og Torsnes Historielags årbok for 2013, kommer ut neste uke.

Årets utgave, som er den 34. utgaven siden 1980, er den fyldigste boken historielaget har gitt ut. Åtte forfattere har bidratt med interessante lokalhistoriske artikler som har tilknytning til personer, hendelser og forhold fra flere steder i området.

Bokens forsidebilde viser Rosmannsbrakka, en av de gamle arbeiderbrakkene på Sundløkka. Her vokste også vår eminente gitarist Robert Uno Normann opp, Reidar S. Kjølberg forteller om gitaristens historie i sin artikkel om ham.

Kjellrun Hersund skriver om den politisk aktive arbeiderkvinnen Martha Frederikke Johannessen fra Torsnes som ble valgt inn på Stortinget i 1957 og satt der til 1973.

Folkekjære doktor Ellertsen

Hvem av den eldre garde i vårt distrikt husker ikke den folkekjære legen doktor Ellertsen på Sellebakk. Historien om ham er skrevet av barnebarna Bjørg og Erling Novang.

Ragnar Dahl forteller historien om lærer Bertel Lunde, sunnfjordingen som ved siden av sin lærergjerning samlet inn et verdifullt materiale om botanikk og folketradisjoner i Torsnes.

Historier fra eldre folkeliv forteller Leif Vestli med en humoristisk vri i artikkelen ”Freske fraspark i Nordre Borge”. Meget interessant for distriktet vårt er også svenskeinnvandringen på slutten av 1800-tallet.

”Svenker til besvær” har Karl Ottar Fjeld kalt sin artikkel om dette emnet. Heter stedet ved Hunnebunnen Skivika eller Skjærviken? Det spørsmålet tar Knut André Haugen for seg i sin artikkel hvor han diskuterer navnevalget og gir sin konklusjon basert på eldre kilder.

I sin meget interessante og solide artikkel om tegning som historisk dokumentasjon tar Lars Ole Klavestad for seg den historiske verdien som gamle tegninger og malerier gir fra tiden før fotografering ble vanlig dokumentasjonsmetode.

Boken inneholder også bilder stoff fra lagets virksomhet i 2013. Boken selges gjennom historielaget og kan også kjøpes hos bokhandlere i Fredrikstad og i forretninger på Selbak, Torp og Torsnes.

Mer fra Dagsavisen