Kultur

Amnestys fredspris til Petter Skauen!

Lørdag ettermiddag arrangerte Amnesty fredsprisutdeling i Fredrikstad for fjerde gang. Mange møtte opp for å bevitne at prisen ble overrakt til fredsforkjemper Petter Skauen.

Ordfører Jon Ivar Nygård (Ap) åpnet utdelingen med en flott tale.

– Årets vinner er en sjeldent verdig vinner, sa han i talen sin lørdag. Petter Skauen jobbet i kirkens nødhjelp fra 1972-1978.

Senere gjorde han et formidabelt arbeid for fredsavtalen og har vært sentral i arbeidet for vennskapet mellom Guatemala og Fredrikstad.

I 20 år har Guatemalanere besøkt Fredrikstad og omvendt, dette er noe som har satt varige spor. På tross av å ha blitt ranet, fengslet og i tillegg truet på livet, Petter står fortsatt på i kampen for fred i verden.

Appell

Lasse Imrik er markedssjef i Amnesty. Han bor i Fredrikstad, men jobber i Oslo på Amnestys hovedkontor. Lørdag var han på St. Croix som representant og holdt en appell før prisen ble overrakt.

– Tenk globalt, også lokalt, men ikke la det bli med snakket, understrekte han i appellen. Imrik gratulerte også vinneren i talen og fortalte om de tre grunnleggende tingene ved Amnesty.

– Vi setter for det første flomlyset på overgripere, med grundig etterforskning. Videre publiserer vi den informasjonen, så verden skal vite. For det tredje tilbyr vi aksjoner som kan gjøre en forskjell, påpekte markedssjefen.

På utdelingen kom også Maria Mohn. Fredrikstadjenta fremførte to nydelige sanger for et imponert publikum. Hun fylte hele salen med vakker sang og pianospill.

Det var ikke bare Maria som opptrådte, også Lisleby Ungdomskor hadde møtt opp med nydelige vokalprestasjoner og sang også to låter for tilskuerne.

Velfortjent

Petter Skauen kunne ikke møte lørdag, da han var i et møte angående Guatemala i Sverige. Det kom derimot tre representanter som mottok prisen for ham og takket på hans vegne.

En av dem var den eldste av barnebarna hans, Josefine. Hun holdt en takketale og mottok det flotte fatet, laget av Vibeke Omli.

– Petter er veldig stolt og takknemlig for å ha vunnet prisen, sa hun. Mona Mogadam overrakte prisen og representerte Operasjon Dagsverk.

I sin tale fortalte hun om noe av det Petter Skauen har gjort for fred opp gjennom årene.

– Da jordsjelvet rammet Haiti, var Skauen en av de første som var på plass for å hjelpe, forklarte Mona.

Nyeste fra Dagsavisen.no: