Kultur

- Det dreier seg om verdier...

For å låne et slagord fra Lottomillionærenes univers: En kulturbevisst eiendomsutvikler er ikke som andre eiendomsutviklere.

Nå er nok ikke «eiendomsutvikler» et begrep Knut Syversen selv ville velge, når han beskriver seg selv.

Det ligger hverken spekulasjon eller interesse for å bygge seg opp i eiendomsbransjen bak hans kjøp for en måned siden av den ærverdige Bertelsen Slipp ved gangbrua.

I skyggen av «stupetårn»-blokkene på den andre sida av brua, tomta som Bertelsen-slippen står på ville selvsagt ha kunnet bli en pengemaskin på sikt for en ny eier uten større visjon enn en ny høyblokk langs elva.

Men ingen trekker Knut Syversens intensjoner i tvil. Hans rulleblad hittil forteller kun én historie: når han kjøper eiendom, er det for å sørge for at den blir «utviklet» i en retning som i takt og tone samstemmer med identiteten og karakteren den alltid har hatt.

Både det gamle bygget til Fredrikstad Motorfabrikk og båtverkstedet som i dag huser Båthusteatret, fremstår i dag som bygg som har fått beholde sin integritet til tross for nytt innhold. Det samme gjelder Bjølstad gård, som nå restitueres.

Lystbetont

– Jeg har forsøkt å lære ungene mine at de skal prøve å bruke tida si på noe de har lyst til. Og på en måte er det dette jeg har gjort med disse byggene og.

Vi overtok FM-fabrikken i 1995 og siden det har vi brukt store ressurser på å pusse opp bygget. Det har vært lystbetont fra første dag, og nå synes jeg vi kan si at resultatet er bra.

Fra før hadde ikke Syversen eller familie noen tilknytning til dette bygget.

Han så etter et egnet hovedkontor og lager for tekstilfirmaet Seaport, som i dag er Norges ledende på bl.a. Björn Borg merkevare-klær.

– Da var det interessant med et bygg ved elva.

Og det var aldri på tale å rive og bygge på nytt.

– Nei, det dreier seg om verdier.

I kulissene på Båthuset

Med på kjøpet av FM-fabrikken kom det også et gammelt båthus. Mang en eiendomsspekulant har nok løftet blikket fra ølglasset en sommerkveld på brygga, og sett med begjær på det som lenge så ut som en slags «dinosaur» i sentrumsbildet: et gammelt, slitt, båthus, rett ved elvebredden.

– Det er klart at det som er lønnsomt er å bygge flere leiligheter for eldrebølgen som gjerne vil bo i sentrum. Men jeg synes det er bedre med litt liv, ler han - for så å rette en unnskyldning mot pensjonister for spøken. Med 66 år bak seg, kan han tillate seg den.

Ved å støtte og bygge opp under Fredrikstadguttenes drøm om en folkelig kultursal i det gamle båthuset, har Syversen kjempet noen slag for å få til «litt liv» langs med elva.

– Mye av det som har blitt gjort der, bygger på dugnadsånd, og jeg er stolt av å kunne være med og sørge for at Pål og Atle & Co...

Syversen er ingen storrøstet, selvforherligende mann. Han stopper et øyeblikk for å finne de riktige ordene:

... det er fint at de kunne stå på uten at det blir for trangt økonomisk.

Og når vi første er inne på at han selv nærmer seg en alder hvor han kunne trekke seg mer tilbake, ler han:

– Ja, da blir jeg nok å finne bak serveringsdisken på Båthusteatret, tenker jeg!

«Bjølstad Torg»

Klemt imellom Båthuset og FM-bygget er et stykke kommunalt jord. Syversen har levert sin innstilling til kommunen om hvordan han mener området bør reguleres.

– Jeg vil understreke at jeg ikke er imot høye bygg. Hadde Radisson eller City ønsket å bygge oppover, ville det ikke ha noe å si. Men Kråkerøy-sida av elva er litt «på landet», den har en annen karakter enn «sentrum» og bør kanskje få lov til fortsatt å beholde noe av den variasjonen fra bybildet på den andre elvebredden.

Syversen mener at Bjølstadjordet fint kunne ha blitt utviklet med mindre næringsenheter, med et hyggelig torv, en liten park....

Han maner fram et tiltagende bilde.

Klart til julebord?

Framtiden for Bertelsen Slipp er endelig klar. Akkurat som med Båthuset, blir verkstedsbygget, samt selve slippen bevart og restaurert. Innvendig i første etasje ønsker Fredrikstadguttane med Syversen i ryggen å åpne en «restaurant-fløy» til teateret.

– Det kommer 50.000 mennesker på Båthus-forestillinger. Ingenting er mer naturlig enn at de tar seg en drink på «slippen» før det begynner, eller et måltid etterpå. Pål og Atle håper at det kan være oppe og gå allerede til julebordsesongen!

I annen etasje håper han å kunne bygge ut et kulturverksted, med øvelsesrom for Båthusets teater- og sanggrupper.

Og et nytt navn for anlegget? Syvsersen-slippen?

Det kommer et snøft.

– Ser du navnet mitt på FM-bygget? Nei. For meg dreier det seg om å ta vare på verdiene som er her.

Mer fra Dagsavisen