Kultur

Stordammens røde vannlilje på riks-TV

Han trodde knapt sine egne øyne da en ildrød vannlilje duvet foran ham i Stordammens vannspeil, Jørn Enger. I kveld er Fredrikstads egen Claude Monet-blomst tema i "Ut i naturen".

Enger - som selv har interesse for den vannbaserte floraen langt over gjennomsnittet - mener rød-lilja i Stordammen er en attraksjon i både lokal og nasjonal målestokk.

Syn for øyet

-Da jeg oppdaget den rødfargede vannlilja for første gang under en tur i marka mot slutten av 1990-åra trodde jeg knapt mine egne øyne. Var det en mutasjon?

Eller var det "ekte vare"? Uansett; jeg ble svært forundret over hvordan denne ene røde blomsten hadde havnet sammen med alle de hvite vannlilljene der ute i dammen.

Senere har jeg, etter å ha snakket med en lang rekke fagfolk, slått mutasjonstanken fra meg. Men uansett opphavet så er det en vakker, sjelden sak vi nå har gleden av å vise fram på skjermen, sier Enger.

Med seg som faglig alibi i programmet har Enger kameraten og vannlilje-kjenneren Øystein Selenuis.

-Takket være Øystein er den skjøre, lille bestanden i Norge nå reddet. Han har gjort det ingen andre har klart, nemlig å frøformere den unike arten i Norge, forteller Jørn Enger til Demokraten.

Enger, Selenius og filmfotografen Ingrid Mathilde Langvik har jobbet til og fra i vel ett år med kveldens program.

-Vi starter og slutter i Stordammen. Underveis er vi i Frankrike for å avsløre at Claude Monets verdensberømte vannliljemalerier er et direkte resultat av oppdagelsen av den første røde vannliljen i Skandinavia (Närke i Sverige) i 1856.

Vi er også innom Nærøy i Nord-Trøndelag hvor arten finnes, opplyser Enger som i flere år var tilsluttet Ut i Natur-redaksjonen i NRK sammen med programleder-legenden Hans Chr. Alsvik.

Mer fra Dagsavisen