Kultur

En gave fra kinoen - til Tall Ships

Fredrikstad Kino skal ha torvkino i Gamlebyen under Tall Ships´ Races. Men kinoens formelle “gave” til seil-festivalen - det er musikk fra Cuba!

– Fredrikstad kino ønsker å sette et verdig punktum for sine Cuba-prosjekter ved å gi byen en skikkelig svingende, rytmisk, eksotisk gave under Tall Ships’ Races, forteller Olav Kjeldsen.

– Fra vår kulturvennskapsby Bayamo på Cuba kommer to grupper som vil sette sitt fargerike preg på arrangementet.

– “Chacho y sus muchachos” er en av de beste, mest karismatiske og herligste musikkgruppene

jeg har møtt på Cuba. Denne gjeng med gamle kompiser fra Bayamos fattigste kvarter spiller “Buena Vista Social Club”- musikk, cubansk folkemusikk: rolige ballader i bolerotakt og mer svingende son, Cubas helt spesielle og populære musikk.

Den andre gruppa har en gjennomsnittsalder på ca 20, musikkgruppa “Inspiracion”, utdannede musikere, dyktige og intense. De besøkte Fredrikstad og Østfold i fjor i august i forbindelse med Den kulturelle skolesekken.

– “Inspiracion””spiller mye av de samme klassiske sangene som Chacho, men har også et stort repertoar av mer ungdommelig svingende salsa. Gruppa høstet stor applaus i fjor.

Obs! Uka etter Tall Ships´ er begge grupper tilgjengelig for opptredener, gjerne private arrangementer!

Tredobbel torvkino

Seilskuter, skrekk og svingende toner skal fylle Torvet i Gamlebyen på kveldstid under Tall Ships’ Races, når Fredrikstad Kino inviterer til tre kvelder med Torvkino. Med festningsbyen som en unik ramme og stjernehimmelen som tak, skal både lokale og tilreisende få oppleve kino på sitt aller mest magiske.

Etter to år og tre visninger er allerede Torvkinoen i Gamlebyen en tradisjon, og selv om Kong Fredrik stadig står med ryggen mot lerretet, har publikum vært storfornøyde. De spesielle omgivelsene kombinert med Norges beste utekinoanlegg har gitt filmkvelder som virkelig understreker kinoens magi. Derfor har kinoen i år valgt å legge Torvkinoen til Tall Ships’ Races-uken, slik at de tilreisende skal få en unik filmopplevelse i det som må en av verdens vakreste ”kinosaler”.

Etter suksess med både klassiker-kveld og grøsser-kveld de to siste årene, utvides programmet i år til tre filmer. Det blir både klassiker og grøsser i år også, dessuten blir det en ramsalt kveld med seilskuter og sjørøvere, i anledning den pågående seilskutefesten.

Buena Vista-klassiker

Det starter onsdag 3. august med Buena Vista Social Club. En svingende musikalsk dokumentar om hvordan Ry Cooder samler noen av Cubas fremste musiker-vetaraner til bandet Buena Vista Social Club. Før filmen blir det konsert med cubanske musikere, direkte fra byen Bayamo.

Torsdag 4. august står blir det ramsalt utendørskino med Pirates of the Caribbean (bilde).

Et skikkelig sjørøver-eventyr med Johnny Depp, Orlando Bloom og Keira Knightley. Action, spenning, humor og en liten dose romantikk i en film full av forbannede skatter, spøkelsesskip, sleipe pirater og modige helter.

Lørdag 6. august er det Forbannelsen (The Grudge) som sørger for en utendørs skrekk-kveld. Sarah Michelle Gellar, Jason Behr og Bill Pullmann i den amerikanske versjonen av den japanske suksessen Ju On, som er en av årets mest sette filmer på Fredrikstad Kino.

Alle forestillingene er helt gratis!

PS: I tillegg blir det mulig å se Master and Commander, et storslagent seilskute-drama med bl.a. Russell Crowe, på den ordinære kinoen under Tall Ships' Races.

Mer fra Dagsavisen