Kultur

Lover gjenlyd i Europa

Wig Wam lover at de "skal rocke Europa". Men søndag etter den overraskende seieren i Melodi Grand Prix er det knapt noen på kontinentet som har lagt merke til de sterkt sminkede heavyrockerne fra Østfold.

- Jeg kan love deg at vi skal gi lyd fra oss, og skape overskrifter på veien til Ukraina, sier vokalist Glam i gruppa som vant MGP i sitt andre forsøk på to år. I fjor ble de nummer tre med "Crazy Things". Lørdag sikret mer enn 77.000 stemmer for overlegen seier over Jorun Erdal og hennes "I Am Rock´n Roll" - som er en god beskrivelse på vinnerne.

Etter et heidundrende nachspiel fortsatte Wig Wam-gutta festen på Oslo Plaza søndag, før de dro ut i hovedstadens gater - i limousin. Drømmen om å forårsake musikalsk jordskjelv på kontinentet med "In My Dreams" lar imidlertid vente på seg. Verken danske eller engelske aviser skriver et ord om gutta i platåsko, lær og sølvfargede drakter. Svenskene nevner bare seieren i notisform.

Gutta har de siste dagene vært svært opptatt i hovedstaden. Avisa er bare blitt møtt av avslåtte mobiltelefoner.

Rockere på 80-tallet

Wig Wam er førsteklasses rockere med lang fartstid i norsk og svensk musikkliv. Flash, Glam, Teeny og Sporty har gjort som Kiss på 70-tallet, og insisterer på å skjule sin egentlige identitet bak sminke og kostymer fra den påfuglaktige glamrockens periode.

Bak pseudonymene finner vi Åge Sten Nilsen (Glam) fra Gressvik, Øystein Andersen (Sporty) fra Halden, Bernt Jansen (Flash) fra Sarpsborg og Trond Holter (Teeny) fra Halden, som skrev vinnerlåta. Ifølge bandets "offisielle" biografi er samtlige fra den polske bydelen Bronzk i New York. Holter har faktisk en fortid i "Det store eplet", som "Idol"-dommer Ole Evenruds høyre hånd og gitarist mens sistnevnte prøvde å bli internasjonal popstjerne på 80-tallet. Seinere gjorde Teeny det skarpt i puddelrockbandet Dream Police. Jansen spilte bass i metal-legendariske Artch.

Trommeslager Andersen var i sin tid med i den svenske gruppa Shaboom, og avløser for de rockende storhetene Sweet. For "Glam"-Nilsen ble "alle gode ting tre" i MGP. Han var nemlig med i 1998 som G-Sten med sangen "Always Will".

- Å, jaså, sier du det? ler vokalisten, som ikke liker å gi slipp på sminkestuntet og anonymiteten.

- Dette med Grand Prix er i alle fall blodig alvor for oss, sier Nilsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) og fortsetter:

- I den forstand at vi er ute etter å ha det fryktelig gøy, og vil for all del ha den norske mann i gata til å slippe seg helt løs. Dessuten har vi ei plate å selge.

Om å skille seg ut

Mellom fjorårets og årets finale i Oslo Spektrum har Wig Wam lagt bak seg utgivelsen av albumet "Hard To Be A Rock'n Roller". Sånn sett er MGP-seieren et PR-stunt med smak av suksess. Utover våren skal de reise landet rundt på klubber og samfunnshus - etter å ha sikret seg voldsomt med oppmerksomhet i beste sendetid på NRK foran langt over en million seere.

- Responsen har vært bra hittil. Men det er helt klart at denne seieren gir dem et løft, forteller bookingansvarlig Svein Bye i Artistpartner, som nå får travle dager med å stokke om på inngåtte avtaler.

- Ja, det kommer til å bli mye liv og støy framover. Vi må få lagd en ny musikkvideo, NRK holder på med et portrettprogram om oss og kanskje må vi framskynde albumet vi planla å gi ut i august. Vi har allerede fem, seks sanger klare, og mye materiale å ta av, forteller Nilsen til ANB

Om Wig Wam sørget for at mang en nordmann satte lørdagsdrinken i halsen i den norske MGP-finalen, lover bandet å fortsette å lage baluba. Arbeidstittelen på den nye platen lyder "Apetite for Prostitution", en liten harselas med heavyheltene Guns n´Roses storselger "Apetite for Destruction"...

- Jeg håper flere tør å være som oss, og skille seg ut, ler Åge Sten "Glam" Nilsen.