Kultur

Den slanke FETE festivalen

Som bransjetreff er den 10. animasjonsfestivalen mye slankere. Som publikumsfestival er den mye lengre og fetere!

Lørdag om en uke åpner Fredrikstad Animation Festival, den 10. animasjonsfetivalen i rekken.

– Denne utgaven fokuserer på nordisk og baltisk animasjon - vi hyller tre mestre, fremmer tre innovatører og belønner morgendagens talenter, skriver festivalsjef Anne Lise Andresen i sin velkomstale i årets program.

Et program som for et halvt år siden ikke så ut til å bli noe av, før nettopp Andresen sa seg villig til å fylle den ledige sjefsjobben og styre jubileumsfestivalen mot målet.

Fra neste år er det foreslått at driften av festivalen skal innlemmes i kinoens ansvarsområder.

– Det er noe jeg har jobbet lenge og hardt for, at festivalen skal få et driftsbudsjett som sikrer kontinuitet og langsiktighet, sier Andresen.

Tre stjerner

De tre store navn som gjester festivalen er Per Åhlin, Priit Pärn og Jannik Hastrup. Sammen har de stått for mye av det ypperste innen animasjon på kino og TV fra nordiske land. De får hver sin Il tempo gigante-pris, en ærespris designet av Ivonne Caprino.

10 dager

Vanligvis har festivalen vært mest beregnet på bransjefolk.

– I år blir det hovedsakelig første helgen at bransjetreffet skjer. Med tilsammen 10 dager vil årets festival være mye mer en publikums-festival enn før. De fleste filmene vises på ettermiddagen, opplyser Jørgen Søderberg Jansen. Han påpeker at med 9.000 skolebarn booket inn på dagsvisninger, er allerede publikumsrekorden sikret!

Jubileet blir markert blant annet ved at prisvinner-filmene fra de forrige 9 festivalene vises.

Terkel

En stor publikumsvinner ventes å være den nye danske filmen «Terkel i knipe». Filmmakerne blir tildelt festivalprisen for fornyelse innen animasjonsteknikken - for oppfinnelsen av en 3D-teknikk som har kuttet produksjonskostnader dramatisk.

Nyeste fra Dagsavisen.no: