Kultur

Også barnas festival

Den japanske ambassadøren, filmfolk og fagfolk preget Fredrikstad Anim-ation Festivals første kveld. På dagen var den derimot overgitt BARNA.

I regi av Delta K (fylkets turneorganisasjon) tilbringer samtlige 5.-7. klasser fra Fred-rikstad, Rakkestad, Eidsberg, Halden og Våler en hel dag i Fredrikstad hvor de skal få kulturelt og kunstnerisk påfyll.

I går utgjorde de et sydende bakteppe til åpningen av Fredrikstad Animation Fest-ival.

Klassene fikk se førsteklasses animasjonsfilm fra et eksklusivt filmprogram med prisbelønnede animasjonsfilmer av tegnefilmskapere i verdensklasse. Alle filmene som er nominert til årets Oscar i animasjon er med på programmet.

Skoleklassene får guidet omvisning rundt den nye kunsten som nå smykker Rådhusparken og Fredrikstad sentrum. Og de deltar kreativt på animasjonsverkstedet «Catwalk», hvor de får innblikk i ulike animasjonsteknikker.

JAPANimation

Blant mange prominente gjester på åpningsseremonien i går kveld var den japanske ambassadøren Masao Kawai.

Hans tilstedeværelse avspeilet den prestisjen festivalen oppnår i år med tema JAPANimation.

– Japan har spilt en ledende rolle i utviklingen av animasjon som kunstform og industri, helt siden landets første animasjonsfilm i 1917, forteller tidligere festivalleder Anne Lise Andreasen. Hun har jobbet i langt tid med det japanske programmet under Fredrikstad Animation Fest-ival og henter til Fredrikstad store navn som Sayoko Kinoshita, direkøtr ved Hiroshima International Animation Festival og Koji Yamamura, skaperen av den Oscar-nominerte «Mt. Head».

Fredrikstad Animation Festival varer til søndag. For alle detaljer om festivalprogrammet kan man se www.animertedager.no.

Nyeste fra Dagsavisen.no: