Kultur

Gnistrende gateteater

Det gnistrer i Thalias masker i Gamlebyen i disse dager. Inflasjon i gode terningkast? Gud bedre: etter «Bak vollene» burde man strengt tatt etterlyst en terning med flere øyne enn seks. Nær sagt bare for ideen.

Genialt utgangspunkt, naturligvis, å bruke Gamlebyen som en autentisk kulisse for et vandreteater. En nærmest intravenøs historiepåfylling. Med storslåtte kongebesøk, hekseprosesser, kriger og branner bivånet fra orkesterplass. Og med musikalsk følge som kledde de ulike tablåer.

Aldri kjedelig

Og i motsetning til en historietime på skolebenken: Anders Hatlo i kledebon til den historiske veiviser Fredrik Sta, lot aldri elevene (les publkum) få anledning til å duppe av et eneste sekund. En stram regi tok Gamlebyen i bruk som scenerom. Forbløffende.
Storslått. Imponerende. Begavet. Med tekster krydret av såvel kunnskap som komikk og med høyt nivå både på de ledende aktører og statister. Og ikke minst elegante sceniske løsninger gjennom hele vandreteatrets ferd i Den Gamle By. Ja, hva kan tillegges uten å bifalle det hele med entusiasme.
Vi er blitt bortskjemte med våre egne teater-proffer gjennom utallige oppsettinger. Like fullt: det var med stor fornøyelse og glede vi opplevde Kri Tangen, Kirre Jansson, Henrik Melsom, Vivi Haug og Ketil Brenna Lund i det ene temporaske rolleskift etter det andre. Og det luktet ild og svovel da Kri og Henrik hadde en geistlig disputas utenfor kirken.

Sterk Hatlo

Godt er det sikkert også i få litt kunstnerisk påfyll utenfra. En leken Hatlo med stor utstråling bidro sterkt til en varm teaterkveld. Og mossingen Ole Jacob Lindberg var gjennomsyret av majestetisk spilleglede som kanskje - når alt kommer til alt - manifesterte den største prestasjonen.
Gled dere, folkens, til kommende forestillinger. Og la nå ikke noen usle regndråper skremme.
Og vi MÅ bare nevne rekvisittene og ikke å forglemme de overdådige kostymene. Hele 200 i tallet. Her hadde man åpenbart jobbet dugnad i lang tid for å utløse kanskje ett av de største teaterløft i Fredrikstad på svært lenge.

23 tablåer

Bare innredningen av skjenkestuen i Ridehuset var til å få gåsehud av. Totalt var det 23 forskjellige tablåer publikum fikk innblikk i. Og det skjedde i løpet av halvannen time. Verdensrekord i kjapp og spenstig teaterregi?
Aktørene blir alltid trukket frem etter teaterbragder. Derfor denne gang en ubetinget hyllest til manus-forfatterne Talina Hansen og Rune Skogseth. Det står respekt av den jobben de har gjort. I går tror vi faktisk alle som overvar premieren følte at de medvirket i lokal teaterhistorie.
Og det var vel nettopp det man gjorde.

Mer fra Dagsavisen