Kultur

Med bibel og balluba

Ungdom har alltid blitt framstilt som en opprørsk gjeng med ønske om å snu alle gamle tradisjoner på hodet. Hvorfor velger da førti tusen norske ungdommer årlig den kristelige konfirmasjonsvarianten?

Den kristelige konfirmasjonen ble innført i pietismens tid, for over 250 år siden.
- Poenget med konfirmasjonen er å bekrefte dåpsløftet! forteller Karoline Liane. Hun er nesten like imponert over hukommelsen sin som venninnene Sissel Ringstad, Eline Opsahl og Elise Ruud-Jørgensen.
Jentene har allerede gjennomført store deler av den kristelige konfirmasjonsundervisningen i Glemmen kirke. Fra og med september har de brukt tirsdagene til å lære om den kristne tro, blant annet i form av temaer som sorg, kjærlighet og medmennesklighet. Nå gjenstår det bare fire uker før jentene står smilende på kirketrappa omgitt av av stolte slekt-paparazzier.
McDonalds i fyrstikkesker
- Jeg valgte kristelig konfirmasjon fordi alle søskenbarna mine gjorde det. Dessuten har vi fått mest informasjon om den kristne konfirmasjonsvarianten, sier Eline.
- Jeg går i koret i Glemmen kirke, så det ville vært veldig unaturlig for meg å velge borgerlig! sier Sissel.
- I tillegg synes vi at lederne har valgt bra emner til undervisningen, sier Karoline.
De synes også det positivt at flere av menighetene rundt om i Fredrikstad fokuserer ekstra på den sosiale biten av undervisningen. Forskjellige aktiviteter blir arrangert, og ungdommene må bidra aktivt på gudstjenester.
- Det har vært mange morsomme aktiviteter utenom den vanlige undervisningen, forteller Elise.
- Vi har hatt helgeopplegg med valgmuligheter som drama, kor, volleyball, lesing av bønner og plakattegning. I tillegg har vi blitt sendt ut på en oppgave som de kalte «fang tyven», ler Sissel.
Da ble byen innvadert av 15-åringer på jakt etter en mystisk kjeltring som hadde gitt stjålne penger til gatebarn i Brasil.
- Det var kjempegøy! Spesielt da vi skulle måle opp McDonalds i fyrstikkesker, smiler Eline.
Limbo
Det nærmeste konfirmantene har kommet nattlige utflukter har vært et «Bad taste party»-arrangement.
- Det var gøy å danse limbo, men resten av opplegget var litt «nå står vi her og har det veldig kult», liksom! sier Eline
- Vi skulle ønske vi kunne ha dratt på en skikkelig overnattingstur. Da hadde vi blitt bedre kjent med alle konfirmantene, ikke bare vår egen gruppe, sier Karoline.
Opp gjennom årene har det ofte blitt satt spørsmålstegn ved den fastsatte konfirmasjons-alderen. Synes jentene at konfirmasjonsopplegget hadde passet bedre for eldre ungdommer?
- Hvis hele vitsen med konfirmasjonen er at vi skal forbrede oss til å velge kristendom videre i livet, er nok 14-åringer i yngste laget til å ta et sånt standpunkt, mener Sissel.
Men generelt synes nok ungdom at det er flere viktige aspekter ved konfirmasjonen i tillegg til den konkrete kristne undervisningen. Det er sosialt og fint å gå gjennom noe sammen med jevnaldrene, og det føles godt å kunne hjelpe andre for eksempel gjennom Fasteaksjonen. I tillegg er det morsomt med den spesielle oppmerksomheten man får på konfirmasjonsdagen, selvfølgelig!
En fest for deg
- Jeg ønsker meg en båt med 9,9 hester. Og aksjer i Kværner sånn at jeg kan fighte litt med Røkke og de gutta der, sier Eline.
De andre jentene tviler litt på hvor båt-teknisk hun er, men er overbevist når hun lover å ta med venninner på badetur til Foten.
- Gutter får alltid ting de trenger, mens vi jenter får bare massevis av smykker. Det er fint med litt, men vi klarer ikke å få brukt alt sammen, sier Sissel.
- Vi får ikke bare smykker. Vi får lommekniver og t-skjeer i sølv også! sier Karoline
- Å, nei, får vi lommeniver? spør Elise bekymret.
Jentene gleder seg ikke bare til et velfylt gavebord. De ser også virkelig fram til det småpinlige og kjempekoselige konfirmasjonsselskapet!
- Det er morsomt å møte hele slekta, sier Karoline.
- Ja, jeg gleder meg til å ha mange mennesker på besøk. Jo flere, jo bedre! fortsetter Eline.
- Dessuten er det fint å oppleve en fest som bare er for deg, sier Sissel.

Mer fra Dagsavisen