Kultur

Masete skrekk

Blod, mas og en gjenomsiktig Kevin Bacon. Det er stikkordene for filmen «Hollow Man» som har norgespremiere på Fredrikstad Kino i kveld.

De fleste har sikkert tenkt tanken om hvordan det ville vært om man hadde vært usynlig for alle andre. Det har også Sebastian Caine (Kevin Bacon) og hans forskningsteam. Nå har de funnet et stoff som kan gjøre mennesker og dyr usynlige. Men helt risikofritt er det naturlig nok ikke.

Usynlig Bacon

Etter utallige tester på dyr, bestemmer Caine seg for at tiden er inne for å teste stoffet på mennesker. Det bør egentlig teamets øverste sjefer - som sitter i Pentagon, få vite om og godkjenne. Det ønsker ikke Caine, som er redd de skal ta over hele det topphemmelige prosjektet selv. Dr. Caine stiller dermed selv opp som «forsøkskanin», og blir etterhvert usynlig. Uten at toppsjefen aner noe som helst. Selvfølgelig flørter han med tanken på å gjøre ting andre mennesker ikke kan se ham gjøre. Men jo mer han tøyer grensene, jo mer bekymret blir de andre forskerne.

Overfladisk skrekk

Filmen har til tider blitt omtalt som mer skremmende enn filmer som blant annet «Fryktens Sommer». Så regner man med å bli skremt, blir man stort sett skuffet. Istedet føler man seg innesperret i en grotte med konstante hyl, eksplosjoner og raserianfall. Og en gal mann man ikke kan se.

Mas

Spesialeffektene fungerer som de skal, uten å overgå de alt for store dimensjonene. Skvetter gjør man også. Men igjen: Dessverre alt for lite.
Filmen blir litt for lang, og altfor masete. Det finnes også grenser for hvor spennende det er å se blod og andre organer fra kroppens indre.
Det er på ingen måte noen komplisert historie, og dermed blir det også vanskelig å gjøre stort med rollefigurene. Nevnte Bacon, samt Elisabeth Shue, Josh Brolin og de andre skuespillerne gjør for all del en grei nok innsats, men som sagt - det er vanskelig å heve en film med et slikt manus.