Nyheter

Krohn klar til fortsatt kamp for Saltnes-brygga

Brygge-eier Finn Krohn gir ikke opp sin sak selv om kostnadene skulle vokse fra 3,0 til 5,7 millioner kroner etter torsdagens møte i Råde kommunestyre.

Av Arne Børresen

– Følger Råde kommunestyre anbefalingene fra kommunens innleide advokatselskap, vil jeg bli påført nye 2,7 millioner kroner i kostnader. 1,3 millioner kroner for dagbøter i 2010 og 2011 og 1,4 millioner kroner som kommunen gjennom Multiconsult skal ha for å justere brygga mi tilbake til et utseende ingen egentlig vet hva var, sier Krohn til Demokraten dagen før slaget står i rådhuset på Karlshus.

Koblet inn Kallmyr

Råde kommune engasjerte for en tid tilbake advokatselskapet Hammervold Pind i Oslo for å få en ekstern gjennomgang av "bryggesaken" i Saltnes. Den har rullet og gått siden 2003. I det alt vesentlige hevder selskapet at kommunen ikke kan klandres for konflikten med Krohn.

Snarere påpeker Hammervold Pind at Finn Krohn ikke har rettet seg etter verken påleggene eller sanksjonene i løpet av de 16 årene. Skulle kommunen komme til at Krohn skal få innvilget dispensasjon – det vil si at brygga blir stående slik den ser ut i dag – vil dette kunne virke rart utad, hevder advokatene, som også mener det finnes en presendensfare dersom det ulovlige tiltaket blir værende i sjøkanten.

LES OGSÅ: Krohn fikk støtte av tidsvitne i bryggesaken (Demokraten+)

Finn Krohn legger ikke skjul på at han er skuffet over konklusjonen fra Hammervold Pind:

– Jeg er skuffet, ja, men heller ikke overrasket. Jeg har liksom ikke noen tillit til systemet hvor en kommune, enten den heter Råde eller hva det måtte være, betaler et advokatselskap masse penger for å granske egen saksbehandling. Da får man gjerne et svar man vet er gitt på forhånd, sier Krohn til Demokraten.

– Hvis politikerne i Råde følger rådene fra Hammervold Pind, hva vil du da gjøre?

– Jeg har allerede koblet inn Stortingets kommunal- og forvaltningskomité og justisminister Jøran Kallmyr, hvor jeg per brev hevder jeg er utsatt for et justismord. Jeg er kjørt i senk av myndighetene akkurat som ofrene i NAV-skandalen er. Dette bør interessere myndighetene på riksplanet, hevder den 73 år gamle bryggeeieren.

Og framholder:

– Da lagmannsretten behandlet min sak i 2018 tok ikke retten selvstendig stilling til det viktige skjønnhetsspørsmålet, men tok Fylkesmannens syn for god fisk. Dette bryter med den Europeiske Menneskerettighetskonvensjonens artikkel 6, som gir meg rett til en rettferdig rettergang. Jeg har lagt ved et vedlegg til politikerne sentralt, som forklarer saken mer inngående, opplyser Finn Krohn.

Ordføreren med løsning?

Overfor Demokraten i desember i fjor, uttrykte ordfører René Rafshol bekymring for den vanvittige pengebruken som rammer både kommunens skattebetalere og Finn Krohn selv i den nå landskjente bryggesaken. Rafshol mante til diplomati og tok selv initiativ til å møte Finn Krohn.

LES OGSÅ: Ordføreren ga Krohn et pusterom (Demokraten+)

Om innstillingen til rådmannen, som tar utgangspunkt i dokumentene fra Hammervold Pind, sier René Rafshol:

-Etter å ha sett rapporten har jeg selv laget et forslag til en omforent løsning som jeg vil be partiene i kommunestyret ta stilling til. Dette vil skje i møtet torsdag, opplyser Råde-ordføreren.

-Hva inneholder ditt forslag til omforent løsning?

-Jeg ønsker ikke å gå ut med innholdet i detalj før politikerne selv har sett forslaget. Men det går naturligvis på økonomien og selve dispensasjonen, medgir Rafshol.

Mer fra Dagsavisen