Nyheter

Krohn fikk støtte av tidsvitne i bryggesaken

– Det er i hvert fall ikke flere steiner langs brygga i dag enn da jeg vokste opp her på 1960-tallet. Jeg vil snarere hevde at moloen er smalere nå enn den gangen.

Bilde 1 av 2

Av Arne Børresen

Dette uttalte Francie Andersen (70) da fire representanter fra Fylkesmannen ville befare Finn Krohns (73) meget omtalte brygge på Saltnes mandag.

– Komplett galskap

Som omtalt i byens aviser en rekke ganger står Råde kommune fast på at hytteeier Krohns brygge vokste seg større da han tidlig på 2000-tallet skulle reparere byggverket. Konkret mener både kommunen og Krohns hyttenabo i sør at bredden på stenmoloen, som støtter selve brygga, økte i forbindelse med reparasjonen – slik at deler av moloen havnet på naboens eiendom.

LES OGSÅ: Krohn: – Taler med to tunger (Demokraten+)

Francie Andersen, stesønn av den legendariske skraphandleren Oscar Nilssen, kjenner den omstridte strandkanten bedre enn de fleste:

– Stefaren min var eier av denne hytta fram til Krohn overtok her i slutten av 1970. Så her ute var jeg under hele min oppvekst. Hva jeg kan si om den etter hvert så berømte stenmoloen, så kan jeg fastslå med sikkerhet at den i hvert fall ikke er større eller bredere enn hva den var på 50-, 60- og 70-tallet. Jeg var jo tross alt her hver sommer fram til jeg var rundt 20 år. Og det er spesielt en hendelse som gjør meg overbevist om at jeg snakker sant: En vindfull sommerdag da jeg var enten 18 eller 19, opplevde jeg et motorhavari her rett utenfor landstedet. Vi drev rett mot land og ble liggende å skubbe lenge i nettopp denne moloen. Siden dette var smådramatisk kan jeg temmelig eksakt også erindre hvordan moloen så ut, forteller Andersen til Demokraten.

– Hva synes du om "bryggesaken", som til og med endte opp i Dagsrevyen her i sommer?

– Komplett galskap. Galematias! Vi snakker om sløsing med skattebetalernes penger i et omfang som knapt noen kan tenke seg, sier skraphandlersønnen og senere skraphandlerdirektøren, og understreker:

– Jeg forstår at konflikter innenfor byggesaksområdet i blant er veldig kostnadskrevende. Men her snakker vi om kosmetikk; altså om brygga er tilnærmet lik eller helt lik sitt opprinnelige utseende. Det handler om plasseringen av noen fattige steiner, poengterer Andersen.

(Saken fortsetter under bildet)

KAN KOSTE INNPÅ FEM MILL: Finn Krohn har så langt punget ut 3,2 millioner kroner på rettssaker og reparasjoner av brygga i Saltnes. Vinner kommunen fram med sitt standpunkt, vil han bli avkrevd ytterligere 1,6 millioner kroner.

KAN KOSTE INNPÅ FEM MILL: Finn Krohn har så langt punget ut 3,2 millioner kroner på rettssaker og reparasjoner av brygga i Saltnes. Vinner kommunen fram med sitt standpunkt, vil han bli avkrevd ytterligere 1,6 millioner kroner. FOTO: ERIK WIGGO LARSEN

Satser på avklaring før jul

Fylkesmannens jurister og miljøvernrådgivere skal de neste ukene gjennomgå klagen Finn Krohn har fått avvist av Råde kommune. Krohn mener som kjent at han har rettet brygga i tråd med det tidligere utseendet fra før 2003, mens kommunen mener brygga må rives i sin helhet for så å gjenoppbygges på Krohns regning – som en kopi av den opprinnelige brygga fra slutten av 1940-tallet. Avklaring fra Fylkesmannen vil Krohn og hans famile trolig få før jul, ifølge seniorrådgiver Eline Sedal hos Fylkesmannen.

– Jeg håper fornuften seirer og at jeg slipper å betale 1,6 millioner kroner, som kommunen vil kreve for å bygge brygga en gang til. Man er jo i ferd med å gi helt opp, sier Krohn, som med representanter fra kommunen, Fylkesmannen, advokatstanden og pressen kunne telle drøyt 20 deltakere på mandagens befaring.

Mer fra Dagsavisen