Nyheter

Kritisk til dobbeltrom på sykehjemmet

Etter mange år med bare enkeltrom ved sykehjemmene i Fredrikstad kommune, har elleve beboere fått elleve gjester flyttende inn hos seg de siste ukene. – Dobbeltrom er så ugreit som det kan få blitt, mener Pensjonistparti-lederen Marianne Kristiansen.

Av: Arne Børresen

Korona-pandemien får nå direkte følger for sykehjemskapasiteten i kommunen. Overfor Demokraten bekrefter direktør for helse- og velferdsseksjonen Jon Erik Olsen at ett av virkemidlene for å forhindre enda lengre ventelister er å la pleietrengende eldre flytte inn hos mennesker som allerede har fått seg en sykehjemsplass.

Minst 22 personer er berørt 

Frps gruppeleder Bjørnar Laabak har utfordret administrasjonen og kommunedirektør Nina Tangnæs Grønvold på hvordan koronasituasjonen påvirker hverdagen på sykehjemmene.

I formannskapsmøtet ville Laabak blant annet få bekreftet kommunens nye dobbeltrom-politikk i tillegg til å få svar på hvor mange som eventuelt nå bor på samme rom. Tangnæs Grønvold hadde imidlertid ingen detaljerte svar å gi Laabak utover at hun skulle komme tilbake til saken.

Når Demokraten stiller direktør for helse- og velferdsseksjonen Jon Erik Olsen spørsmål om det er opprettet dobbeltrom – og eventuelt hvor mange, skriver han følgende i en e-post:

«11 rom er benyttet til dobbeltrom i langtidsplass. Disse rommene er fordelt på de fleste sykehjem. 22 pasienter ligger altså i dobbeltrom. I tillegg er det flere dobbeltrom på Fredrikstad korttidssenter for pasienter som ligger i korttidsplass.»

– Påvirker koronautbruddet belegget ved sykehjemmene?

– Elleve dobbeltrom er opprettet som en følge av koronapandemien.

– Hva kan du si om kapasiteten? Hvor mange står i kø for en fast sykehjemsplass for tida?

– Status per 7. september 2020 er 40 innbyggere i Fredrikstad med vedtak om langtidsopphold, som venter på korttidsplass (28 på Fredrikstad korttidssenter, seks på Glemmen og seks på Østsiden). 18 står på vurderingsliste for plass og venter hjemme. De som venter på langtidsplass mottar enten tjenester i hjemmet eller i korttidsopphold. Alle mottar forsvarlige tjenester.

– Leier kommunen sykehjemsplasser i andre kommuner – slik dere gjorde for et snaut år siden?

– Nei.

– Vil innvielsen av nye Onsøyheimen resultere i netto flere sykehjemsplasser fra det øyeblikk institusjonen innvies?

– Antall sykehjemsplasser som totalt skal driftes når bygget står ferdig besluttes politisk.

(Saken fortsetter under bildet)

###

– Elleve dobbeltrom er opprettet som en følge av koronapandemien, sier direktør for helse- og velferdsseksjonen, Jon Erik Olsen. Arkivfoto: Erik Wiggo Larsen

Les også: Krever 100.000 kroner i oppreising fra kommunen (+)

Ugreit og uverdig

Marianne Kristiansen, Pensjonistpartiets gruppeleder i bystyret, er opprørt over situasjonen for de syke, pleietrengende eldre:

– Det er så ugreit som det kan få blitt at sykehjemsbeboerne i den korte tida de har igjen av livet, må oppleve at andre flytter inn på rommet deres. Uverdig, enten dette baseres på frivillighet eller ikke. Man kan jo bare tenke seg i hvilken tilstand de pleietrengende eldre er i stand til å svare på om de ønsker seg flere beboere på rommet, påpeker Kristiansen.

– Totalt 58 mennesker venter på å få en plass på sykehjemmene, personer som har vedtak på at de ikke lenger kan klare seg selv. Hva tenker du om dette?

– Forferdelig trist! Dette viser bare hvordan det går når Arbeiderpartiet og flertallspolitikerne følger rådene de får fra konsulentselskapet Agenda Kaupang om at «det lønner seg å pleie de gamle i hjemmene deres», svarer Kristiansen.

Les også: Koronasenteret i Fredrikstad flyttes og tredobler testkapasiteten

Vil kreve befaring på Emil Mørch

Også Bjørnar Laabak, Frp-gruppelederen, mener sykehjemssituasjonen i Fredrikstad kommune nå er under enhver kritikk.

– Jeg kan ha en viss forståelse for at det i en kort periode under koronapandemien kan være en løsning å ha to på rommet dersom dette er ønsket av brukeren og dens pårørende. Men problemet ligger egentlig ikke der – problemet er venteliste-køen, sier Laavak og skisserer følgende løsning:

– Vi vil nå kreve en befaring ved Emil Mørchs Minne slik at uhildete fagfolk kan fastslå at institusjonen som plutselig ble stengt fordi man skulle fylle opp på det nye Østsiden sykehjem II, kan gjenåpnes. Får vi i gang de 30 plassene der – og bruker rundt 35 millioner på å drive Emil Mørch fram til nye Onsøyheimen står ferdig, ja så er mye av den verste krisa løst, sier Frp-gruppelederen.

(Saken fortsetter under bildet)

###

Bjørna Laabak (Frp) krever en befaring av Emil Mørchs Minne for å vurdere om sykehjemmet kan gjenåpnes. Foto: Hermund L. Kjernli

Les også: Sykehuset Østfold: – Vi er spente på utviklingen (+)

– Ikke optimalt

Atle Ottesen, Aps gruppeleder, har gjentatte ganger slått fast at det ikke kommer på tale for Ap og de rødgrønne å gjenåpne institusjonen i Roald Amundsens vei.

– Hva synes du om at enkeltrommene dere slåss for på 80- og 90-tallet nå blir til dobbeltrom?

– Jeg kjenner ikke til at det er opprettet dobbeltrom, men det er ingen optimal løsning. Vi kan ikke ha det slik permanent, men jeg antar det har sammenheng med koronaen.

– Vet du hvor mange som nå bor på dobbeltrom?

– Nei. Jeg kjenner ikke til detaljene.

– Detaljene?

– Nei, detalj er det ikke. Jeg mener bare å si at det er umulig å huske 100 prosent alt hva som skjer i kommunen. Det som er viktig for oss nå er at vi får kommet i gang med nye Onsøyheimen slik at vi får gjennomført innvielsen som planlagt.

– Blir dette netto 120 nye plasser? Eller vil dere bruke plassene ved den nye institusjonen til brukere av andre institusjoner som skal pusses opp?

– Netto 120 nye blir det nok ikke. Men vi vil få til en kapasitetsforbedring som vil bli betydelig.

Mer fra Dagsavisen