Kraftig brann og røykutvikling på Dammyr

Heidi Kulsli på St. Croix varslet brannvesenet i nabohuset, da hun så det brant. Storbrannen i lagerbygningen på Dammyr tirsdag berørte mange – også trafikalt.

Av Gry Cat. Wold og Martin Næss Kristiansen

– Dette er helt uvirkelig, sier virksomhetsleder Heidi Kulsli på kulturinstitusjonen St. Croix-huset rett over veien for brannstedet.

Like etter klokka 12 tirsdag sto flammene ut av det store rålageret med adresse Dammyr 12. Det oppsto kraftig røykutvikling. Riksveien ble stengt. Det samme ble jernbanen – i tre timer etter at brannen startet. Brannen rammet biltrafikken i og rundt sentrum.

Kulsli (bildet) ble først gjort klar over brannen av en dame som sto på tunet utenfor huset og ropte at det var brann. Da løp hun så fort hun kunne bort til nabobygget der brannvesenet hoder til og banket på vinduene.

VARSLET OM BRANNEN: Heidi Kulsli løp til brannvesenet i nabohuset og hamret på vinduene da hun så brannen. – Jeg er så klart redd for at det skal spre seg. Det er veldig nærme.
Foto: GRY CAT. WOLD

–  Jeg banket så hardt at jeg trodde vinduene skulle knuse, sier hun, mens flammene står ut av forretningsbygget på Dammyr, samme bygg som Garnhuset holder til i.

Sort, tjukk røyk veltet ut over området, blokkerte sola og "mørkla" store deler av Fredrikstad tirsdag ettermiddag.

Se video:

Kulsli var bekymret for at brannen skulle spre seg til de andre byggene, men sier at alle ungdommene på huset er gjort rede for. Minutter etter at brannen brøt ut, kom ungdommer løpende fra St. Croix-huset. Flere av dem hostet.

Status etter tre timer

Brannen spredte seg etter hvert til et seksjonert nabobygg. Vaktleder Atle Rønning ved Øst 110-sentralen forteller til Demokraten klokka 15.10 at de jobber med å hindre ytterligere spredning.

– Brannen har avtatt noe. Vi tok i bruk en gravemaskin i nordre ende av bygget, og rotet litt rundt i det som var brent for å gjøre området mer tilgjengelig for slokking. Vi har senere gått inn fra riksvei 110-siden av bygget, hvor det har rast ut ffra en vegg og ut på toglinja. Det er et stort bygg, så det er utfordrende, selv om store deler av det er et rålager. Tre timer etter at det tok fyr har vi fortsatt ikke hundre prosent kontroll på brannen, men vi har nå grunn til godt håp om at vi skal klare å forhindre videre spredning. Vi er fortsatt like mange på stedet, med mannskaper fra brannvesenet i både Fredrikstad og Sarpsborg, forteller vaktlederen.

Bygningsmassen på adressen består av et større bygg som er seksjonert i fem deler, ifølge Rønning, som sier slokkemannskapene gjør alt de kan for å redde det som reddes kan av byggets sørende.

Politiet advarte

– Steng vinduene, skru av ventilasjonsanlegg og hold dere borte fra området, lød politiets oppfordring til publikum og beboere kort tid etter at brannen brøt ut.

Røyken nådde sentrum, hvor blant andre Demokraten i Nygaardsgata 36 måtte stenge ventilasjonsanlegget.

Riksvei 110 ble raskt stengt mellom St.Croix og Grønli, som følge av brannen. Bane Nor meldte også tidlig at jernbanen ble stengt. Skinnegangen ligger like ved brannen.

Politiet beskrev tidlig en kraftig brann med påfølgende kraftig røykutvikling, og ba folk som bor i området St. Croix og Apenesfjellet om å holde vinduer lukket.