Stedet er usedvanlig rikt på historiske spor, fra innlandsisen formet det særegne landskapet, gjennom årtusenene og fram til i dag. Det er nok ingen tilfeldighet at Jan Guillou la en del av handlingen i bøkene om tempelridder Arn nettopp til disse trakter, hvor både vikinger, munker, konger, biskoper og andre stormenn har satt tydelige spor etter seg.
De eldgamle fossilene er tydelig preget inn i steinen på kirketrappen, og mose og sukkulenter trives på de gamle murene der Varnhem kloster en gang sto. En rusletur i disse omgivelsene er en fantastisk, inspirerende, spennende og stemningsfull reise tilbake i tiden.
Klostersjön rundt
Det suser fra trekronene, og sola som skinner fra en blå himmel kaster iblant noen lysglimt inn mellom svakt høstfarget løvverk. Bak de høyreiste trærne skimter vi kirken med det spesielle spiret, og i sør blinker Klostersjön skjelmsk bak hagen med mer enn 60 høyreiste og fargerike sorter Dahlia.
Et stort kart gir god oversikt over hele området, og vi bestemmer oss etter litt rådslagning for å starte oppdagelsesferden med en runde rundt Klostersjön. I 2021 ble denne sjøen gjenskapt ved å demme opp våtmarksområdet på akkurat samme måte som munkene gjorde i middelalderen, og resultatet er en vakker, blank vannflate der kirkespiret speiler seg. At oppdemmingen av sjøen i tillegg er et veldig bra tiltak for å øke det biologiske mangfoldet og gi miljøgevinst er selvfølgelig også et stort pluss. Underveis leser vi om munkenes imponerende system for oppsamling og transportering av vann; de gravde ut både dammer og vannrenner, og slik sørget de for vanntilførsel til både klosteret og klosterets mølle, som vi passerer restene av et kort stykke før vi tar fatt på oppstigningen mot Kata gård.
Kristne vikinger
I jernalderen og tidlig middelalder lå det en rik og mektig gård på åsen ovenfor klosterkirken; storgodset Varnhem. Området kalles i dag for Kata gård, etter kvinnen som var husfrue her, og en moderne informasjonsbygning er oppført rundt ruinene etter storgårdens private kirke. Langs veggene henger plakater som forteller om kirken og gården, om vikinger og om leveforholdene i middelalderen. Gjennom glassgulvet får vi også se Katas grav; hun ligger i åpen kiste tett inntil kirkeveggen, med en spesiell, runeristet gravhelle ved siden av seg. Hun virker kanskje ensom, men hun er ikke alene: i jorden rundt kirken finnes flere tusen andre graver fra vikingtiden. Gravplassen ble benyttet fra begynnelsen av år 900 til slutten av år 1100. I disse vikingegravene ligger de døde med hodet i vest og føttene mot øst, noe som er typisk for kristen gravskikk. Med andre ord er dette kristne vikinger – et revolusjonerende funn som faktisk i sin tid medførte at svenske historiebøker måtte skrives om fordi det viste at kristendommen ble utbredt i landet tidligere enn først antatt.
Vi leser om alt dette, om vikingenes liv og levnet, om storgodset Varnhem som fru Sigrid donerte til munkene på 1100-tallet, og om gravskikker og de ulike gravtypene på området. En statistikk viser at i nær halvparten av gravene er det barn, noe som forteller sitt om en tid med helt andre oppvekst- og levevilkår enn vi har i dag.
Munkenes ankomst
År 1150 kom abbeden Henrik og hans cisterciensermunker til Varnhem, og rundt år 1160 ble klosteret etablert og klosterkirken innviet, takket være fru Sigrids generøse donasjon. Klosterruinene, klosterkirken og et lite museum ligger bare et steinkast nedenfor Kata gård, og snart går vi på oppdagelsesferd mellom de halvhøye murene. På gamle steingulv rusler vi gjennom ruinen og leser om dagliglivet for munkene og hva de ulike rommene ble brukt til. I sørvest står fortsatt to bueganger vakkert hvelvet mot himmelen, og rett sør for disse løper en gammel vannrenne som i sin tid sørget for vannforsyningen til klosteret. I nord hviler den majestetiske klosterkirken som huser flere konge- og fyrstegraver. I middelalderen var klosterområdet langt større enn det vi ser i dag, og det pågår derfor stadig arkeologiske utgravninger her.
Etter en langsom runde i klosterruinene, museet og kirken lokker duften av nystekte kanelboller oss inn i Klostercaféen. I hagen rundt den vakre cafébygningen fra 1920-tallet passer det meget bra med en fika – en velfortjent svensk kaffepause.
Rosenstigen
Etter pausen rusler vi en tur på Rosenstigen, som ifølge presentasjonen «kan vara både en vandring i tid och rum såväl som en indre vandring där historiens och naturens upplevelser ger möjlighet till reflektion och andakt.» Kyrkogatan tar oss nordover før Rosenstigen svinger oppover i åssiden. Ved infoplakatene stanser vi for å lese om alle de historiske sporene som finnes i dette området, hvor folk har dyrket jorden i uminnelige tider. I jordbrukslandskapet avløses beiteland og små åkrer av skogholt og gårder.
Bakenfor det hele reiser en større åsrygg seg; Billingen er et helt spesielt platåberglandskap som bokstavelig talt inneholder flere lag med historie. Herfra ble det før i tiden hentet lett tilgjengelige byggematerialer, blant annet til Varnhems klosterkirke. Rosenstigen tar oss gjennom vakker natur der gamle gårder, bronsealderrøyser, jernaldergraver, steinhvelvsbruer, gamle møller, damanlegg og ruinene etter et kalkbruk er interessante innslag. Stien passerer også området der tempelridder Arn hadde sin gård Forsvik i filmen «Arn – Riket ved veiens ende», basert på Jan Guillous kjente bøker. Kulissene er borte, men vi hadde nok ønsket at de fortsatt sto her – det ville passet godt inn.
Idet Rosenstigen tar oss det siste stykket, forbi Kata gård og ned langs en grusvei som smyger seg mykt mellom de høye løvtrærne i åssiden ovenfor klosterkirken, kjenner vi på en indre ro og følelse av mening. På dette unike, spennende og rike stedet har vi reist gjennom historien, fra fossilene i den eldgamle platåbergsteinen på kirketrappen, via middelalderen og fram til vår tid. Historie, natur og åndelighet har smeltet sammen til en helhet og gitt oss en klar og behagelig følelse av sammenheng og kontinuitet – mellom fortid og nåtid, mellom fortidens mennesker og oss selv.
For mer info: www.skara.se og www.vastergotlandsmuseum.se
---
Turfakta
Varnhem ligger i et område med svært mye historie og spesielle severdigheter. Her er noen av dem:
- I Skara finnes et museum som rommer mange funn fra utgravningene i Varnhem kloster. Her er også en stor domkirke.
- I Varnhem er klosterkirken, Varnhems kloster og Kata gård spennende severdigheter.
- I platåbergslandskapet Billingen kan man følge ulike vandringsleder.
- Ved Hornborgasjön kan du se tranene under vår- eller høsttrekket.
- I Falköping kan du besøke Ekornavallen, et område spekket med fornminner, og Gudhems klosterruin.
Kulturväg Skaraborg har tips til severdigheter i området rundt Varnhem.
---
---
Overnatting
Det er flere bra overnattingssteder i området, under er bare noen få tips:
- I Skara finner du Skara Konsthotell.
- I Varnhem finnes Klostergårdens Vandrarhem.
- På østsiden av Hornborgasjön, i nærheten av Ekornavallen, ligger Nästegården Bed & Breakfast, der du kan bo som på oldemors tid.
- I Falköping kan du skrive deg inn i historien på Kurorten Mösseberg, eller sove blant fuglene i tretoppene ved Trädhushotell Islanna.
---
---
Veibeskrivelse
- Kjør E6 nedover mot Göteborg. I Uddevalla svinger du inn mot Trollhättan og kjører deretter mot Grästorp og Skara.
- Varnhem ligger på Rute 49, omtrent midt mellom Skara og Skövde.
- For å komme til klosterruinen tar du av fra hovedveien ved skilting mot Varnhem, følger Simmesgårdsvägen fram til første kryss og svinger deretter til høyre inn på Axevallavägen i retning kirken.
- Parker bilen på anvist plass for besøkende ved området.
---