Kortreist

Magisk padletur på Vansjø

Vinden frakter møysommelig noen hvite sommerskyer over himmelen. Lyset søker seg gradvis fram over verden og lar Vansjø blinke mykt i morgensolen. Inne ved land skvetter småfisken av sted idet vi setter kanoen på vannet og glir stille ut fra land.

Dagen opprinner med lun sommerstemning, og vi er alene på parkeringen nå i de tidlige morgentimene. Snart skal vi padle ut over blikkstille vann i en grønn, frodig, sommerkledd verden. For en luksus!

En padlers paradis

Vi tar peiling på nordspissen på Oksenøya, og innen vi kommer hit, har de første solstrålene gitt verden et rødlig skjær. Sakte blir morgenen til en klar dag, og verden våkner til liv.

Kvinne i kano med ryggen til.

Vi padler tvers over Storfjorden mot Østenrødøya og Burumøya. Tanken er å sette kursen innover mot Slottsholmen, en øy som etter sigende skal ha vært en bygdeborg. Imidlertid fristes vi til ilandstigning før vi kommer så langt; med småbarn på tur er det både lurt og nødvendig å ta hyppige og hyggelige pauser for å utforske omgivelsene og få noe å bite i. Dermed gjør vi første strandhugg og slår oss ned på en holme der noen flate fjell er velegnet for å nyte sommerferien.

Solgangsbrisen stryker over landskapet og skyver forsiktig på vannmassene. Den myke bevegelsen deler opp solstrålene som treffer vannet så de likner små stjerner.

Mennesker på en strand med grønne trær i forkant og innsjøen bak.

Gudøya

Tilbake på vannet siger vi nordover, inn i det mørke sundet mellom Østenrødøya og Burumøya. Slottsholmen viser seg å være en knatt av en øy; at den nok kan gi beskyttelse for de som måtte befinne seg på toppen er lett å forstå.

Kvinne skuer utover horisonten.

Vi vender nesa vestover og padler langs nordsiden av Østenrødøya, mot Gudøya. I sundet her finner vi en fin, liten sandstrand som innbyr til dagens andre strandhugg og lunsj under solen. Sanden er nydelig varm og bukta lun. På en dag som denne er det lett å få skikkelig feriefølelse og duppe av litt under solen. Etter en hvil, rusler vi en liten tur opp til tårnet på øya. En gulmerket sti fører sørover og munner ut på stranden i Paradisbukta, hvorfra vi følger en umerket sti nordover mot tårnet.

Person som ligger på en strand.

To etasjer over bakken åpenbarer det seg en vakker utsikt mot Danserfjella i øst, Karlshus i sør, og Rygge og Moss i vest. Innimellom øyene og de grønne skogsområdene ligger Vansjø som et blankt speil.

Vi blir værende inntil dagen lir mot kveld før vi padler korteste vei hjemover. Vinden har nå økt litt på, så vi krysser tilbake over Storfjorden mot spissen av Oksenøya for å komme i le for vinden. Her er det atter deilig stille og varmt. Småfisken betrakter oss fra sivkanten, mens en stor øyenstikker blafrer forbi og forsvinner i det fjerne.

God tur!

---

Turfakta

Tuppen av en kano på innsjøen.
 • Lengde: Padling så lenge du vil
 • Fin padletur, spesielt i godt sommervær.
 • På mange av øyene er det fine plasser for å gjøre strandhugg.
 • På Gudøya er det strender, godt brukte stier, utsiktstårn og gapahuk. Dette er en av DNT Vansjøs tre gapahuker i Vansjø. Informasjon om disse finner du her, og har du planer om å benytte en av dem på turen finner du betingelser og priser her.
 • Har du egen kano er det lettest å sette den ut fra friluftsområdet ved Oksnøya.
 • Du kan leie kano av Råde kommune hele året, det koster 100 kroner per kano per dag. Kontaktperson er Antonio Gisell, telefon 99767373. Utsetting er da fra Amundbukta like nord for Råde ungdomsskole. NB! Flytevest må du ha med selv.

---

---

Veibeskrivelse

Horisont med trær i forkant og innsjø bak.

Amundbukta

 • Kjør til Råde.
 • Sving nordover ved butikkene i sentrum, følg skilting mot Idrettsparken, friluftsområde og Råde BMX Arena fram til Råde Ungdomsskole.
 • Sving til venstre ned mot skolens parkering, og fortsett videre forbi denne mot idrettsbanen og sykkelarenaen.
 • Parker bilen på den store p-plassen ved anleggene. Koordinater til parkeringen: UTM 33 N 6587350 Ø 264857.

Oksnøya

 • Kjør til Råde.
 • Fra fv. 116 gjennom Karlshus tar du av ved skilting mot Idrettsparken og Råde Ungdomsskole.
 • Kjør under E6 og ta til høyre i første kryss. Herfra står det skiltet mot Oksnøya.
 • Parker bilen på parkeringsplassen ovenfor friluftsområdet, like før brua over sundet. Koordinater til parkeringen: UTM 33 Ø 265717 N 6588503.

---

Kvinne i skogen med kamera i hånden.


Nyeste fra Dagsavisen.no: