Koronatelefonen går varm: – Vårt mål er å svare alle

Til tross for liten smitte i Fredrikstad, opplever Koronasenteret stor pågang på telefonen. Med litt tålmodighet vil man likevel få svar på det man lurer på, forsikrer Heidi Veland, leder ved senteret.

Koronasenteret i Fredrikstad ligger i legevaktas gamle lokaler på Kråkerøy. Siden 20. mars har de tatt imot folk som har testet seg for covid-19. Ved utgangen av juni har rundt 3000 personer testet seg der, ifølge Fredrikstad kommune.

Fredag 24. juli skrev Demokraten om at det den uken ble registrert fem nye smittetilfeller i Fredrikstad.

I sommer har det vært flere uker uten nye smittetilfeller. Heidi Veland, leder for koronasenteret, er fornøyd med Fredrikstadfolket.

Til vanlig er Heidi Veland rådgiver i Helse- og velferdsstaben i kommunen. Nå er hun også leder ved Koronasenteret.
Foto: Ylva Lie Bjerke

Til vanlig er Heidi Veland rådgiver i Helse- og velferdsstaben i kommunen. Nå er hun også leder ved Koronasenteret. Foto: Ylva Lie Bjerke

– Det er veldig liten smitte i Fredrikstad. Nå har vi hatt nesten tre uker uten smitte, og det er fantastisk. Det betyr at innbyggerne har forstått det her med å holde seg hjemme når man blir syk, vaske hender og teste seg ved symptomer. Vi hadde et nytt smittetilfelle i går, men vi har god kontroll på hvor denne smitten kom fra. Totalt har vi 121 smittede i Fredrikstad nå.

Likevel er det stor pågang på koronatelefonen. Mellom 08.30-15 i hverdager, og 10.00-16.00 i helger, kan folk ringe inn spørsmål de måtte ha vedrørende pandemien.

Mellom 08.30-15.00 i hverdager, og 10.00-16.30 i helgene, svarer helsepersonell på koronatelefonen.
Foto: Ylva Lie Bjerke

Ruben Martinez er en av dem som svarer på spørsmål innbyggerne har om korona. Foto: Ylva Lie Bjerke

Vil svare alle

– Det er kjempestor pågang. Vi tester mange også. Forrige uke testet vi 280 personer. Vi får mange spørsmål om reise, karantene, forkjølelsessymptomer og om man bør testes eller ikke. Et vidt spekter av spørsmål, og noen er mer medisinsk krevende enn andre, forteller Veland.

Det gjør at helsepersonellet som svarer på telefonene ved senteret bruker litt tid per innringer, og derfor kan det oppstå kø.

– Forrige uke hadde vi nesten fem hundre telefoner inn. Vårt mål er å besvare alle, og det gjør vi i veldig stor grad, men folk må nok beregne å stå litt i kø. Det er størst trykk på telefonen på formiddagen.

Veland oppfordrer alle til å ringe dersom de opplever symptomer på akutt luftveisinfeksjon.

– Men hvis du har for eksempel har barn som kun har rennende nese, så sier nasjonale helsemyndigheter at disse barna ikke trenger å testes, og kan gå i barnehagen som normalt. Dersom det er rennende nese og flere symptomer, kan man ringe og få råd om testing.

I denne luka står Petter Kubberød, i fullt smittevernsutstyr, og tester personer for korona.
Foto: Ylva Lie Bjerke

I denne luka blir folk testet for korona. Petter Kubberød, i fullt smittevernutstyr, sørger for sikker testing. Foto: Ylva Lie Bjerke

PS! Du leser nå en artikkel tilgjengelig for alle. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.