GLEDER SEG: Prosjektleder Edel Pavlic og festivalsjef Espen Holtan, med ryggen til plassen der scenen vil stå under Ufestival i Lykkebergparken i april.

Klart for landets største ungdomsfestival

Ufestival blir landets største i sitt slag når hiphop-rytmene pumpes ut til over 700 ungdommer i Lykkebergparken i april.

– Det blir en helt unik festival, som Norge ikke har sett maken til – av ungdom, for ungdom. Fra dette arrangementet regner vi med at morgendagens artister og andre kulturaktører springer ut om noen år, sier festivalsjef Espen Holtan til Dagsavisen Østfold.

18–22. april braker det løs i parken ved siden av rådhuset i Fredrikstad. Da krysses flere store ungdomsbegivenheter for å gi Østfold-ungdom en felles scene og møteplass til å utfolde seg, bli kjent og kanskje gi grobunn for samarbeid på tvers av kommunegrensene.

Julie Bergan kommer

Østfold kulturutvikling, Fredrikstad kommune og Fredrikstad 450 år er hovedarrangører, men samtlige Østfold-kommuner og -kulturskoler er involvert i festen. Hver dag vil festivalen samle minst 700 elever i skoletiden og til konserter kveldstid. Gjennom uka er Glemmen videregående skoles Glemmy Awards, UKM fylkesmønstring, «De nominerte er» og Østfold-ungdommens kritikerpris samlet til én stor festival.

Det ble kjent for noen uker siden at popkometen Julie Bergan topper artistlisten med sin konsert lørdag denne uka. I tillegg vil en rekke andre stå på scenen, blant andre hiphopgruppa St. Croix-kollektivet fra Fredrikstad, Sara og Arash, Jesper Jenset og Østfold Dansekompani for ungdom.

Får scene og et publikum

Mens det i skoletiden blir ulik kulturaktivitet for elever på Blå Grotte og Speilet, inntas Lykkebergparken fra tidlig ettermiddag, hvor Sara og Arash sparker det hele i gang hver dag. Konsertene i parken er gratis for publikum.

– Det blir en revitalisering av konseptet «kultur møtes», og åpner for helt nye muligheter. Med dette ønsker vi å løfte fram lokale utøvere innen ulike kultursjangre fra Østfold og gi dem en scene og et publikum. Vi har kort vei mellom byene og spillestedene i fylket vårt, og håper dette skal bidra til å koble dem tettere sammen. Her kan talentene gjøre seg kjent, alle bli kjent med hverandre og kanskje kan det føre til samarbeid mellom talenter fra ulike deler av fylket, forteller festivalsjef Holtan og prosjektleder i Fredrikstad, Edel Pavlic.

De skynder seg å legge til:

– Det aller viktigste er at dette skal være gøy og skape gode opplevelser for alle som deltar, og samtidig styrke Østfolds identitet.

Foruten samarbeid av ulikt omfang med Fredrikstad Science fiction festival, Tons of Rock, Månefestivalen, Galleri NO13 Contemporary, Lydmuren, Fredrikstad Cup og Festival Ø, skal Skjeberg folkehøgskole lage en radiodokumentar om Ufestival. I tillegg lager Glemmen-elever TV-programmet Kulturverket.