Nyheter

Kirkepåsken blir først og fremst digital

– Vi ser at vi har veldig mange treff på nett nå, langt flere enn de som oppsøker kirkerommene på en vanlig søndag, sier kirkeverge Gisle Kavli.

Hvem: Gisle Kavli (61)

Hva: Kirkeverge i Fredrikstad kirkelige fellesråd.

Hvorfor: Gjennom påskehøytiden tilbys strømming av gudstjenester fra ulike kirker i distriktet. Det vil også være mulig å besøke enkelte av kirkene i et begrenset tidsrom, etter flere uker med stengte dører.

Hvilke kirker i Fredrikstad holder åpent i påsken, og når?

– Nå holdt vi åpent i Østre Fredrikstad kirke mellom klokka 13 og 15 på palmesøndag, og vil gjøre det samme på skjærtorsdag. Vi jobber med å tilby det samme ved andre kirker, men av smittevernhensyn er kirken i Gamlebyen det eneste som foreløpig er helt bekreftet. Vi følger de kommunale og nasjonale retningslinjene, og derfor vil det kun være tillatt med maks fem personer inne om gangen. Vi har også strenge krav til renhold, og vasker benker, håndtak og andre områder. For dem som besøker kirken blir det mulighet for å tenne et lys, og en stund flyt av stillhet og meditasjon.

Kommunikasjonsrådgiver Mia Gill Kristiansen i Den norske kirke Fredrikstad opplyser til Demokraten at også Fredrikstad domkirke vil holde åpent i løpet av påsken. Dette gjelder onsdag 8.april og påskeaften, begge dager fra klokka 12.00 til 14.00.

Hvordan har det vært å måtte holde kirkene stengt de siste ukene?

– Det har vært krevende, fordi mye av aktivitetene til Den norske kirke som folkekirke tilbys nettopp i kirkerommene. Nå er alt av gudstjenester, konserter, korøvelser og så videre avlyst inntil videre. Men seremonier som bisettelser og begravelser avholdes fortsatt, og de fleste av disse foregår i kapellene våre. Også her er vi ekstra nøye med renhold, og det er begrensninger med tanke på antall deltakere og at folk skal sitte spredt. Avstand er også viktig på vei til gravstedet. Nå er også det å jobbe på kirkegårder definert som et særlig samfunnskritisk yrke, og da er det viktig for oss å sørge for at de ansatte ved våre 13 kirkegårder holder seg friske, så vi kan opprettholde den samfunnsfunksjonen. De gjør en kjempejobb sammen med prestene og begravelsesbyråene.

Les også: – Viserne på domkirkeklokka kan falle ned (Demokraten+)

østre fredrikstad kirke  østsiden kirke gamlebyen kirke
eksteriør

Østre Fredrikstad kirke åpnet dørene palmesøndag, og holder også åpent mellom klokka 13 og 15 skjærtorsdag. Foto: Erik Wiggo Larsen/arkiv

Har dere merket at folk har savnet å oppsøke kirken den siste tida?

– Ja, og særlig på hvor mange som har oppsøkt alle de nettbaserte løsningene som nå har oppstått. Vi har ti menigheter i Fredrikstad, som er oppfinnsomme og tilbyr strømming av både gudstjenester, kveldsbønn og babysang, for å nevne noe. Vi ser at vi har veldig mange treff på nett nå, langt flere enn de som oppsøker kirkerommene på en vanlig søndag – så man kan si at kirkene er åpne selv om de er stengt.

Hvilke tilbakemeldinger har dere fått på disse digitale tilbudene?

– Det virker som folk er veldig begeistret for at vi har kommet raskt på banen med strømming av både gudstjenester og andre kirkelige tilbud. Dette har gått veldig fort, takket være at vi har medarbeidere som er dyktige på det tekniske. Ett av målene i handlingsplanen for Den norske kirke dette året, er at vi skal jobbe med å digitalisere oss. Nå har vi fått en pangstart, og allerede kommet mye lenger enn vi kunne forutsett, så noe godt har det kommet ut av den situasjonen vi befinner oss i.

Les også: Ser kirkene våre i nytt perspektiv (Demokraten+)

Og dere tilbyr strømming av gudstjenester også gjennom påsken?

– Det gjør vi, og alle høytidsdagene er dekket, fordelt på de forskjellige kirkene våre. På nettsidene våre ligger det en oversikt over hvilke kirker de ulike gudstjenestene overføres fra.

Er det spesielt viktig for kirken å ha et tilbud nå som det er høytid?

– Jeg tror det er viktig, men at vi samtidig er med på den nasjonale dugnaden og respekterer tiltakene. Derfor har vi et nært samarbeid med helsemyndighetene, og ryggdekning hos kommuneoverlegen slik at vi ikke bryter retningslinjene. Vi må først og fremst ta høyde for at dette er en svært smittsom pandemi, og gjøre vårt for å sørge for at ikke smitten brer seg.

Fredrikstad. Fredrikstad domkirke

Onsdagen i påskeuka og påskeaften er det igjen mulig å besøke domkirken. Foto: Martin Næss Kristiansen

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er i utgangspunktet et umulig spørsmål å svare på, for jeg leser så mange bøker. Men jeg får svare det siste jeg har lest, som var «Når livet kaster skygger» av Inge Eidsvåg

Hva gjør deg lykkelig?

– Akkurat nå er det at hvitveisen blomstrer ute i hagen.

Hvem var din barndomshelt?

– Fridtjof Nansen, og han er det fortsatt. Som barn fordi han var en polarhelt, og som voksen fordi han var en stor humanist.

Les også: Christopher (31) er koronafast på skip utenfor Afrikas vestkyst

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg ikke kan snekre. Jeg spiller piano, men når det kommer til snekring, har jeg ti tommeltotter.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Nå som våren og sommeren kommer, er det å ta seg en softis.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det måtte vært min elskede hustru Svanhild, for hun er alltid så munter og glad, at da hadde jeg holdt ut lenge.

Mer fra Dagsavisen