Juletre til Aalborg for 55. gang

18 meter høyt og mer enn 40 år gammelt, sendes dette juletreet tradisjonen tro fra Fredrikstad til Aalborg. Dansk julestemning kommer fra Plankebyen.

Årets tre er hogget på kommunal eiendom i Bjørndalen, og har fått plass på lastebilen som skal frakte det til jyllandshovedstaden. Fredrikstad kommune sender juletre til Aalborg for 55. gang.

65 år langt vennskap

De to byene har historisk en lang vennskapsforbindelse. Gjennom ungdomsleker, skolesamarbeid, kontakt mellom kor, korps, lag og foreninger har vennskapsforbindelsen gjort sitt til at Fredrikstads innbyggere har fått et spesielt godt forhold til Aalborg. Byen er også en populær ferie- og langhelgsdestinasjon for mange.

Byene har hatt vennskapsbånd i 65 år, og det er 25 år siden den formelle avtalen ble undertegnet av datidens ordførere, Ragnar Pettersen og Kaj Kjær, før adventsfeiringen tok til.

Avslo å sende tre

"Det var daværende turistsjef i Fredrikstad som foreslo å sende en julegran til Aalborg i 1961. I samsvar med rådmannens innstilling stilte formannskapet seg negativt til forslaget. Neste år derimot var holdningen endret og formannskapet vedtok enstemmig å sende en julegran. Fredrikstad foreslo midt på 1970-tallet å kutte ut ”styret” rundt julegrantenningen og bare sende treet uten følge til Aalborg. Dette ble vennlig men bestemt avvist av Aalborg som viste til at dette hadde blitt en innarbeidet tradisjon i byen. Dette er vi glade for i dag!", skriver kommunen i en pressemelding.

Fredrikstad kommune er i år representert ved varaordfører Kari Agerup, kommunalsjefene Atle Holten og Kari Sørum, Venstre-politiker Trond Svandal og sjåførene Steinar Hansen, Tormod Hansen og Bjørn Seljebakken fra teknisk drift.