Nyheter

– Jeg tror dette blir den hjerteligste, varmeste og søteste sommeren på mange år

Dette er tiden for å utforske det nære, mener Lene Elgheim, som sammen med mannen Øystein opplever at gjestene strømmer tilbake til Hvaler Gjestgiveri.

Hvem: Lene Elisabeth Elgheim (46)
Hva: Driver Hvaler Gjestgiveri sammen med mannen Øystein
Hvorfor: Nå åpner de opp for gjester igjen, blant annet med to bordsettinger på 17. mai og sommeråpning to uker etter

Hvordan har det vært å vente på klarsignalet til å kunne ta imot gjester igjen?
– Det har vært vanskelig å vite hva vi skal forholde oss til, og hva vi skal planlegge for. Kan vi ta imot 50? Eller 200? Det er ikke sånn at en åpning kan planlegges en uke i forveien, det krever tid, og det har vært utfordrende. Samtidig har vi brukt tiden godt. Vi har vasket og malt og til og med fått laget vår egen, private hage. Det er deilig, for det blir fint lite privatliv når du bor og jobber på samme sted.

Nei, det kan jeg tenke meg. Høres ut som dere er klare nå da?
– Ja, nå er vi klare. Det er fint, spennende og litt skummelt på samme tid. Det hviler mye ansvar på oss, og det kjenner jeg på. Det skal være trygt for våre ansatte, for gjestene våre og oss selv. Det er en litt todelt forventning, men jeg gleder meg ekstremt.

Ser ut til at gjestene tenker det samme, for dere er jo så godt som fullbooket på alle arrangementene i mai allerede.
– Ja, det responsen har vært ellevill. Først la vi ut 17. mai-arrangementene, og deretter to sommeråpningsarrangementer. Hver av dem var fulle på under et døgn. Og det er ikke bare sånn at gjestene er sultefôra på restaurantbesøk; vi opplever at de har et genuint ønske om å støtte oss. Vi er jo helt avhengige av inntektene fra sommersesongen, det er det vi lever på hele vinterhalvåret, og jeg tror folk virkelig vil at vi skal klare oss.

Gjør dere det da?
– Ja, vi har riktignok store driftskostnader med en så stor eiendom, men vi klarer dette. Mange har ingenting å gå på, og jeg vet det er flere på Hvaler som sliter nå. Vi er heldige som har stor plass, og har alltid hatt godt med luft mellom bordene. Selv med smittevernstiltak og nye restriksjoner, trenger vi ikke redusere kapasiteten så mye som mange andre. Dessuten har vi allerede flere arrangementer planlagt som jeg håper vil slå an.

Kan du røpe hva?
– Ja, det er helt ferskt, men vi kommer til å lansere konsertkonseptet «Lyse kvelder». Alexander Hermansen skal komme og gjøre det vi syns han er aller best til, nemlig å synge sjønære viser fra Taube og Vreeswijk mens vi serverer lokal mat og vår egenproduserte vin. Det blir topp stemning!

Les også: 17. mai skal Alexander rulle med sin gamle London-taxi, fremst i veteranbil-kortesjen (+)

Egenprodusert vin, ja. For dere bor jo vanligvis deler av året i Italia, dere?
– Det stemmer. Vi var der faktisk akkurat da alt ramlet sammen, men vi holder til nede ved Roma, som da ikke var like hardt rammet som nord-Italia. Og vi kom oss hjem i tide. Men det å se hele landet gå i svart, det var helt forferdelig. De har ikke det samme sikkerhetsnettet i Italia, som vi har her. Du kan se en restauranteier i femte generasjon som nå opplever at 200 års arbeid plutselig går i grus. Det er jo tragisk. Derfor har det vært viktig for oss å gjøre det vi kan for å støtte vår vinmaker. Før grensene ble stengt, skyndet vi oss å bestille en pall med vin. Det er vår lille måte å bidra på.

Solidaritet som kommer gjestene til gode – høres ut som en vinn-vinn-løsning. Men dere åpner opp for overnatting i sommer også? Hvordan blir det? Én og én inn til frokostbuffeten?
– Nei, vi har prøvd å tenke nytt, trygt og samtidig koselig. Vi lager frokostbrett til hvert rom, så kommer gjestene ned til meg og henter det – og tar det med seg dit de vil nyte maten. Det skal være hyggelig! Jeg vil ikke være en tante Sofie som flyr rundt og sprayer gjestene med antibac. Vi skal lage nye måter å leve trygt sammen på. Jeg tror denne sommeren blir den hjerteligste, varmeste og søteste sommeren på mange år.

Saken fortsetter under bildet.

###

På Hvaler Gjestgiveri er det nok plass til at alle skal klare å holde passe avstand til hverandre og likevel kunne utfolde seg. Foto: Privat

Det høres magisk ut, men kanskje ikke noe for meg og mine tre viltre smågutter?
– Å, jo! Selv om vi har fokus på gode mat- og vinopplevelser, er gjestgiveriet er sted som egner seg godt til barneferier. Hunder er også velkomne! Dette er Hvalers eneste skjærgårdshotell, en liten spasertur fra stranden og med en enorm hage å boltre seg på. Og all maten vi lager kan fås i barneporsjon. Her skal alle kunne nyte, og jeg håper folk vil benytte denne rare sommeren til å oppleve det vidunderlige vi har å by på her hjemme. Nå er tiden for å utforske det nære.

Men ryktene sier at det er Lofoten og Sørlandet folk vil til nå. Det er jo egentlig ikke så nært for oss her nede?
– Jeg er selv fra Fauske i Innlandet, og da bestemoren min var her nede for første gang, sa hun «Hadde jeg visst at det var så naturnært og flott her, hadde jeg flyttet etter dere for lenge siden». Naturen på Hvaler er heftig, vakker og fortsatt litt uberørt. Du kan finne deg et skjær å være på helt alene selv i juli. Å stå på Rødshue mens sjøen slår imot deg… Du kjenner at du lever da. Her på Hvaler har hver øy sin natur og sitt særpreg. Her er det sjø og sopp og bær, intens fuglesang og mektige naturopplevelser. Den siste uka har to elger vært på besøk i hagen her, og vi lever i pakt med naturen. Den opplevelsen håper jeg flere lar seg friste av.

Les også: Hvaler rundt på to hjul – og en tur innom Koster (+)

Gjestgiveriet er arbeidsplassen til både deg og Øystein, det er deres felles prosjekt og investering. Har dere vært engstelige i denne perioden?
– Nei, egentlig ikke. Min trygge havn er Øystein, og jeg er hans. Vi finner styrke i å være to, og vi har begge sterk tro på at dette går. Vi står han av.

Etter å ha drevet Hvaler Gjestgiveri i årevis, er ikke korona den eneste utfordringen dere har truffet på. Hvordan møter dere motstand sammen?
– Vi er litt gærne og går på sammen. Det har alltid vært sånn, men det har kanskje blitt enda sterkere etter at Øystein var alvorlig syk for noen år siden. Vi lå an til tidenes sesong i 2020, men da tenker vi begge sånn at «nå skal det bli tidenes sesong i 2021». Det kommer alltid en dag da det ikke fælt lenger.

Hvilken bok har betydd mest for deg?
– «Svøm med dem som drukner» av Lars Mytting. Har du lest den?

Nei, dessverre.
– Det må du! Den er bare så vakker, ettertenksom og rørende.

Takk for tipset! Hva gjør deg lykkelig?
– Å glede andre og den ubetingede kjærligheten fra Øystein. Jeg har vært heldig der.

Er det noe du angrer på?
– Nei, alt jeg gjør, gjør jeg med hjertet. Magefølelsen har alltid virket for meg.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for (eller mot)?
– Jeg er ikke en sånn bråkebøtte. Jeg reagerer veldig på rasisme, og er intenst opptatt av naturen, men jeg er nok mer en sånn som gjerne skulle tatt for meg en og en – som oppfører seg dårlig – og fortalt dem hva jeg mener om det.

Hva gjør du når du skeier ut?
– Da spiser jeg pølser, to pølser i papir med sennep. Og så ser jeg en fotballkamp og gjør ellers ikke en dritt.

Jasså, fotball og pølse. Hvilket lag?
– FFK! Jeg har blitt såpass lokal. Jeg kommer til å savne stadion og stemningen i tiden fremover. Alle som har barn bør ta dem med på nærstadion, for det lærer deg noe om samhold. Om å gråte og juble sammen. Det er sterkt!

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Der jeg kommer fra, sier vi at vi skal «hemse» en som trenger en skjennepreken. Det vil si å ta dem i kragen og løfte dem opp. Jeg ville benyttet anledningen til å hemse Donald Trump.

Mer fra Dagsavisen