– Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten

Erling Borgen ble nesten påkjørt av en Tesla og hisset seg opp på Facebook. Da ble det helvete.

Hvem: Erling Borgen (70)

Hva: Journalist, dokumentarfilmskaper og forfatter.

Hvorfor: Aktuell med ny NRK-serie om Einar Gerhardsen. Raser mot Tesla-sjåfører på Facebook.

Hei! Egentlig burde jeg snakke med deg om Einar Gerhardsen siden serien du har laget om han starter på søndag. Men så skrev du det rasende Tesla-innlegget på Facebook ...

– Ja, og etter at jeg skrev det har Dagbladet, Nettavisen, ABC-nyheter laget artikler om det, og jeg er blitt invitert til Ukeslutt og Dagsnytt 18, og oppringt av TV 2. Først trodde jeg de ringte og ville snakke om Gerhardsen, men nei, det er hatet mot Tesla som folk er opptatte av.

Du skrev at teslasjåfører oppfører seg som drittsekker som tror de eier veie, er det virkelig verre enn alle andre?

– Dette innlegget ble skrevet i raseri på en kaffebar rett etter at jeg nesten var blitt påkjørt av en Tesla i et fotgjengerfelt i Oslo sentrum, og i verste fall kunne endt på sykehus.

Og så rant det rett og slett bare over?

– Vel, jeg har med stigende irritasjon sett helt vill kjøring av folk som kjører Tesla, det ser ut som om de tror de eier hele verden.

Les også: Smil og vrede

Er det sant at folk med elbil ikke bruker blinklys fordi de sparer strøm?

– Det vet jeg ikke, men jeg har fått mange kommentarer fra folk som har forteller at de har observert ville tilstander blant folk med Tesla. Så kommentaren har åpenbart truffet mange.

Men du, jeg kjente at jeg ble litt heit om ørene selv da jeg leste at du hadde sett Teslaer parkert på fortauet utenfor fisk- og vilt-butikken Fjelberg i Bygdøy allé for å kjøpe hummer og ryper. Det er sterke bilder?

– Ha ha, det er jo sant! Jeg ser dem ofte på vei til kontoret mitt, hver gang de skal ha seg en lammesteik eller hva f det er for noe så bare vrenger de dyre bilene sine opp på fortauet og setter alarmlysene på. Gir fullstendig blaffen i barn på vei til skolen og i fotgjengerne.

Jeg aner at hovedirritasjonen din er at folk med råd til å kjøpe de dyreste bilene blir subsidiert av staten?

– Jeg ser vel ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten, nei. Poenget er at de slipper å betale en drøss med avgifter fordi de kjører elbil,

Har du bil selv?

– Ja, jeg har en Toyota hybrid, som jeg for det meste bruker når jeg kjører til Bergen der min kone bor. Ellers kjører jeg nesten ikke bil fordi jeg bor i Oslo, og her er jo kollektivtilbudet så bra. Men nå flytter Agnete snart til Oslo.

Da får jeg endelig anledning til å møte henne omsider? Siden jeg aldri får dratt til Bergen, mener jeg ...

– Ja, og jeg er overbevist om at du vil like henne. Dere er litt like.

Det er det råeste komplimentet jeg har fått på lenge ...

– Jo, men dere har mye av den samme lynne, samme humor.

Les også: – Jeg kan godt tenke meg å være mer sjef

Hva slags forhold har du til elsparkesykler, har du prøvd dem?

– Åh hå hå hå, don’t get me started! Nei. Men jeg er nesten blitt påkjørt av dem også.

Men, fra spøk til alvor. Einar Gerhardsen, eller Einar som vi bare sier her i avisen, hvorfor ville du lage serie om han akkurat nå?

– Jeg synes det er viktig å vise de nye generasjoner som vokser opp med reality-fjernsyn og influencere hvem vi står på skuldrene til i vårt velferdssamfunn. det kunne ikke vært bedre timing.

Les også: En TV-høst med landsfaderen

Einar Gerhardsen framstår som snill og litt beskjeden, men vår egen Arne Strand sier han var en mann som kunne skyte når noen måtte dø?

– Ja han var en blanding av sjenerthet og nøysomhet privat, og knall i politikkens maktkamp. Jeg er evig takknemlig til hele Gerhardsen-familien som har bidratt med intervjuer, private filmer, bilder og brev helt uten å stille ett eneste krav. Og så må jeg få si at redigerer Bjørn Engvik og de seks tidligere studentene mine fra Lillehammer har gjort en formidabel jobb. dette er ikke mitt verk alene.

OK, så over til de faste spørsmålene: hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Jonas» av Jens Bjørneboe. Det var den som gjorde at jeg ville bli lærer, men så endte jeg som journalist. Men, jeg fikk jobbe med Bjørneboe da, i avisa Orientering, sammen med Sigbjørn Hølmebakk, Finn Gustavsen, Sigurd Evensmo og Georg Johannesen. Dette var stort for en ung gutt fra Veitvedt.

Hvem var din barndomshelt?

– Kupper’n. Han trente på Jordal og hadde alltid tid til oss unger. Det var en annen tid dette, de var den tida vinnere av monolittrennet fikk motorsag og kjøleskap i førstepremie.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg har gått i tog mot alle kriger siden Vietnamkrigen, Afghanistan og Libya. Siste gang jeg var ute i gatene sto jeg og brølte foran Stortinget sammen med haugevis av folk.

Åh jeg hørte Klimabrølet helt hjem på Ruseløkka, og nå skjenner jeg hvorfor – det var deg!

– Hahaha det kan hende. jeg brølte i hvert fall alt jeg kunne.

Foto: Mimsy Møller

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Sylvi Listhaug. Det ville ikke blitt sagt ett ord, jeg skulle bare stirret på henne.

Og med de gule psycho-solbrillene dine på, selvsagt?

– Ja! Det som jeg har kjøpt av optikeren til Paven!