– Jeg har aldri hatt noen ambisjoner om å bli ordfører

Han har mer enn 20 års fartstid som lokalpolitiker, og som gruppeleder er han Fredrikstad Arbeiderpartis mektigste mann. Men den dagen stafettpinnen sendes videre fra Jon-Ivar Nygård, er det mer enn erfaring som teller. Atle Ottesen har verken planer eller ønsker om å bli ordfører.

Av: Arne Børresen

– Jeg heier på Siri, jeg. Og det kommer jeg også til å gjøre ved valget i 2023, sier Ottesen. 

Varaordfører Siri Martinsen overtar ordførerstolen når Jon-Ivar Nygård blir stortingsrepresentant neste år – dersom han får nok stemmer i ryggen, men det ville ikke vært unaturlig om Fredrikstad Arbeiderpartis erfarne gruppeleder også hadde vært en aktuell kandidat for ordførervervet. 

Har en oversikt som imponerer

– Jeg skjønner godt at spørsmålet «Ottesen kontra Martinsen» kommer. Det er ingen tvil om at Atle Ottesen kan Fredrikstad bedre enn Siri Martinsen, men det skulle bare mangle. Han har jo vært med siden forrige årtusen mens Siri mer eller mindre er helt fersk, sier en kilde i Arbeiderpartiet til Demokraten.

Innad i Fredrikstad Ap har vararordfører Siri Martinsen stor oppslutning hva gjelder spørsmålet om hvem som skal være byens politikersjef om de rød-grønne vinner valget i 2023. Det viser ringerunden Demokraten har gjennomført.

– Atle er en svært kunnskapsrik politiker. Han har en oversikt over de utallige sakene som imponerer, men skal du inneha en slik rolle, må du også være mer enn gjennomsnittlig utadvendt og framstå som en samlende kraft overfor både folket og bystyret, sier den mangeårige og profilerte Ap-politikeren til Demokraten.

Les også: Lokalpolitikere betyr mye, men politikken betyr mest, insisterer Jon-Ivar Nygård. (+)

Fra gruppeleder til ordfører

Enkelte mener det bryter med tradisjonen når en ordfører ikke har vært innom posisjonen som gruppeleder.

– Det er slik at nesten alle våre tidligere ordførere de siste 30 åra kommer fra jobben som gruppeleder. Gruppeleder-posten er tross alt langt tyngre enn varaordfører-oppdraget, som stort sett ikke betyr annet enn å representere og å klippe snorer. Min oppfatning av ordfører-saken – som vi jo alle er opptatt av – er at vi nærmest parkerer Atle. Han har i snart ti år vært vår talsmann i formannskap og bystyre og er valgt til denne jobben fordi han er den dyktigste og mest klartenkende politikeren vi har. Slik sett er jeg derfor veldig forundret over at Atle overhodet ikke tas med i betraktning. Siri er dyktig – ja, men hun har nesten ikke politisk erfaring sammenlignet med Atle. Jeg synes de som bestemmer dette har tatt en merkelig avgjørelse, sier den kvinnelige Ap-politikeren.

Meninger: «Det skal faktisk bygges flere boliger utenfor sentrum i denne arealplanperioden, enn i forrige»

Veien klar for Siri

Evnen til å opptre samlende nevnes av flere Ap-politikere og partimedlemmer Demokraten har snakket med. En eldre Ap-mann fra bystyret sier det slik:

– Atle får tingene gjort, men han har ikke vært god nok på å trekke folk med seg. Der har jeg derimot merket meg at Siri, da hun var partileder, hadde en annen diplomatisk evne. For henne har det handlet om å skape konsensus – at alle skal med, som vi sier i partiet. Jeg tror nok de fleste mener at veien ligger åpen for Siri også når det neste ordinære ordførervalget kommer i 2023, resonnerer den mangeårige lokalpolitikeren.

Siri Martinsens evner til å trekke folk med seg fremheves av flere partifeller. Her sammen med blant andre Atle Ottesen og Jon-Ivar Nygård på Utøya i 2017.
Foto: Privat/arkiv
Siri Martinsens evner til å trekke folk med seg fremheves av flere partifeller. Her sammen med blant andre Atle Ottesen og Jon-Ivar Nygård på Utøya i 2017. Foto: Privat/arkiv

Les også: Siri Martinsen har bladd mye i håndboken, «Tillitsmannen»: – Læringskurven har vært bratt (+)

Heier på Siri

Atle Ottesen (41) selv er ikke er opptatt av hva andre mener om hans ordførerkvaliteter.

– Om folk mener sånn eller sånn spiller egentlig ingen rolle. Jeg har nemlig ingen ønsker eller planer om å bli ordfører. Jeg heier på Siri, jeg. Og det vil jeg også gjøre ved valget i 2023, fastslår Ottesen i klartekst.

– Etter å ha frontet partiet politisk i en årrekke som gruppeleder, er det ikke naturlig at partiets talsmann i formannskap og bystyre går til topps og blir ordfører?

– Jeg har aldri hatt noen ambisjoner om å bli ordfører, så det er ikke aktuelt. Jeg trives veldig godt som gruppeleder. I Ap har vi en god tradisjon for å heie på hverandre. I praksis vil det si å finne den beste kandidaten til vervene som skal bekles. I denne sammenhengen heier vi på Siri, utdyper Ottesen som kom inn i Fredrikstad Ap som ung AUF-leder i 1994 og som senere har gått gradene.

Les også: Hun er tidenes første kvinne i NATOs militære råd. Og hun er fra Fredrikstad. (+)

Ydmyk Siri Martinsen

Vararordfører Siri Martinsen (42) understreker overfor Demokraten at det «er mye som skal på plass i nominasjonsprosessen» før navnet på den neste ordføreren (2023-2027) kan utropes.

– La med si det slik: det er ikke en fremmed tanke å kunne bli ordfører dersom partiet ønsker meg. Hvis Jon-Ivar forsvinner til Oslo, så skal jo jeg som varaordfører overta hans jobb. Og det faktisk både gruer og gleder jeg meg til, sier Martinsen med et smil.

Før hun legger til:

– 2023 er langt fram. Vi får se hva som skjer fram til den tid. Men selv er jeg ydmyk til det hele.

PS! Du leser nå en artikkel tilgjengelig for alle. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.