Nyheter

– Jeg digger folk som løfter fram slike idéer

Bystyrerepresentant Malin Krå Simonsen (Ap) skryter av Lars Ole Klavestads innspill rundt ny bruk av kaserna i Gamlebyen.

Klavestad mener kaserna kan løse skolekabalen på Østsiden og sikre privatskoler framtidige ønsker  om mer plass

– Jeg digger folk som løfter fram slike idéer! Dette er et spennende innspill, og et innspill jeg ganske sikkert tror vil løftes frem i disse dagers diskusjoner og debatter som omhandler videreutvikling av Gamlebyen, fremtidige visjoner for bydelen og hva som kan bidra til økt aktivitet og nærings- og handelsvirksomhet. Debatten og innspillene som kommer fram vil Arbeiderpartiet og jeg følge tett med på, og selvsagt ta med oss videre, sier Simonsen.

Opptatt av utviklingen 

I fire år har kasernen i Gamlebyen stått tom. Lars Ole Klavestad, landskapsarkitekt og tidligere ansatt hos Fylkeskonservatoren i Østfold, foreslår å bruke bygningen som skolebygg. Men kritikken om passivitet fra Fredrikstads folkevalgte, er ikke Malin Krå Simonsen (Ap) enig i.

– Jeg oppfatter at vi har engasjerte politikere som er opptatt av utviklingen av Gamlebyen. Gamlebyen er et av Fredrikstads sterkeste kort som bør sikres og videreutvikles, det mener Arbeiderpartiet gjøres ved å blant annet få på plass en egen kommunedelplan og en «Gamlebykoordinator», som kan bidra til å sikre en riktig og framtidsrettet utvikling av Gamlebyen, og som i dialog med ulike brukergrupper og eiere, skal jobbe fram konseptuelle løsninger og innhold. Forslaget om en slik koordinator ble vedtatt i arbeidet med handlingsplan 2020-2023 og budsjett 2020 i desember i fjor, sier Simonsen.

– Vi er stolte av Gamlebyen, og diskuterer gjerne spennende idéer som kan bidra til økt bruk og aktivitet.

Les også: – Det verste er når en fredet bygning blir stående tom i lang tid (+)

Bruk historiske bygninger

Som lokalpolitiker er Malin Krå Simonsen opptatt av å tenke helhetlig rundt investering i nybygg.

– Når det gjelder skolebygg er det selvsagt en vurdering som må gjøres i hvert enkelt tilfelle og som ofte er basert på summen av mange vurderinger. På generelt grunnlag mener jeg vi kan gjøre begge deler – vi kan ta i bruk historisk viktige bygninger der det er mulig – gjerne til nye formål og selvsagt i tråd med dagens krav.

Les også: – En myte at alle i Gamlebyen er uenige (+)

Unikt læringsmiljø

Skolebygg skal legge til rette for at elever opplever læringsutbytte i et trygt og godt læringsmiljø, mener Simonsen.

– Jeg synes det er kult at ulike forslag og idéer til hva Gamlebyens bygninger kan brukes til bringes frem og debatteres i det offentlige. Infanterikasernen har vært utleid til skolevirksomhet tidligere, så tanken er nødvendigvis ikke helt fremmed. Men det er viktig at krav til universell utforming ivaretas, og jeg er opptatt av at alle mennesker uansett alder og funksjonsevne på en likeverdig måte skal kunne bruke de samme bygde omgivelsene.

– Hvordan kan en skole midt i festningsbyen påvirke læringen?

– Det kan sikkert påvirke læring på flere måter. Plus-skolen som allerede ligger i Gamlebyen, fremhever nettopp tilknytningen til stedet som faktorer som gjør skolen og læringsmiljøet unikt. Med tilgjengelighet på fantastiske historiske omgivelser og den kreative kulturen i Gamlebyen kan jeg forstå at man påvirkes på ulikt vis, mener Arbeiderpartiets Malin Krå Simonsen.

Et unikt uterom for elevene

Bianca Skoglie (Frp) er fast medlem av skole – og oppvekstutvalget i Fredrikstad kommune. Innholdet i skolen, utforming og en sikker skolevei er viktigere enn lokalisering, mener hun.

– For meg skal skolene være mer enn klasserom. Elevene skal oppleve mestring og trygghet, og for å oppnå det er det mange faktorer som spiller inn. Skolebyggene skal være sikre og de skal fremme et godt ute- og inneklima, mener Skogli.

– Selv om kaserna ligger midt i et brosteinlandskap i Gamlebyen, ville jo elevene hatt en unik mulighet til å bevege seg i Nord-Europas best bevarte festningsby.

(Saken fortsetter under bildet)

###

– For meg skal skolene være mer enn klasserom. Innholdet i skolen, utforming og en sikker skolevei er viktigere enn lokalisering, mener Bianca Skoglie (Frp), som er fast medlem av skole – og oppvekstutvalget i Fredrikstad kommune. Foto: Privat

Områdeplan må på plass

Som politikerkollega Malin Krå Simonsen (Ap) er heller ikke Bianca Skoglie (Frp) enig i påstandene om en stemoderlig behandling av Gamlebyen fra kommunens folkevalgte.

– Det nevnes at vi politikere har manglet visjon, vilje og hjertet i utviklingen av Gamlebyen. Det å lytte til innbyggerne og de som jobber tett på prosjekter og saker er noe av det viktigste vi som folkevalgte kan gjøre. De er våre viktigste ressurser i arbeidet vi gjør for at Fredrikstad skal kunne være den beste utgaven av seg selv, sier hun, og legger til:

– Fra mitt ståsted oppfatter jeg at Gamlebyen er viktig. Jeg håper det sittende flertallet sørger for at den planlagte områdeplanen for Gamlebyen kommer på plass. Da kan vi drøfte hvordan Gamlebyen bør utvikles videre.

Levende bydel

Grunnlaget for utvikling av Gamlebyen må være å jobbe for en levende bydel både i turistsesongen og ellers i året, mener Skoglie.

– Gamlebyen er Fredrikstads perle og et viktig område for byen vår. Både historisk, kulturelt og økonomisk. Jeg er heldig som får ta del i ansvaret med å sikre bydelens framtid. Nøkkelen blir å fokusere på god kommunikasjon med involverte og berørte, det har hele Fredrikstad noe å tjene på.

###

I forslaget om å gjøre kaserna om til et skolebygg, fremhever Lars Ole Klavestad også fordelen med en virksomhet som ikke nødvendigvis øker trafikkmengden og behovet for parkering i Gamlebyen. Foto: Tomm Pentz Pedersen 

Mer fra Dagsavisen