Nyheter

Interesseorganisasjoner kritiske til Furutun-prosjektet

Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) og Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne hevder det er et tiltak som tilhører fortiden.

Av: Arne Børresen

– Dette kunne vært gjennomført for 30 år siden; i 2020 er det helt utenkelig å re-etablere en stor institusjon på denne størrelsen. Like utenkelig som det vil være å åpne for mer biltrafikk i sentrum i 2020, er det utenkelig å samle samtlige avlastningstilbud for barn og unge på ett sted, sier Anne Berit Løland, leder for Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) i en uttalelse til politikerne.

Les den sterke historien: – Da Henrik løp rett opp i armene mine første gang vi møttes, var jeg solgt (+)

Siden 1991 har Ansvarsreformen i helsevernet for psykisk utviklingshemmede (HVPU-reformen) lagt til rette for å bringe mennesker med psykiske funksjonsnedsettelser tilbake til samfunnet, blant annet ved å overføre ansvaret fra fylkeskommunene til kommunene og å legge ned større institusjoner.

– Som å gjenåpne Stortorvet for parkering

Onsdag ettermiddag skal Helse- og velferdsutvalget ta stilling til «prosjekt Furutun» hvor hensikten er å samle dagens fem avlastningstilbud på Kiæråsen, Guldbergsiden, Begby, Kråkerøy og Åsebråten i én felles base øverst i Oredalen. Idéen til sentraliseringen kommer fra konsulentselskapet Agenda Kaupang, som Fredrikstad kommune engasjerte i 2016 for å finne ut hvordan kommunen kan drives mest mulig kostnadseffektivt fram mot 2030.

Nå advarer både NFU og Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne på det sterkeste å lage en stor sentral av Furutun, som fram til 1991 var en institusjon for mennesker med cerebral parese.

– For personer med nedsatt funksjonsevne er dette tiltaket like kontroversielt som det ville være å reåpne parkeringsplassen på Stortorvet for biler og fjerne alle sykkelfelt i sentrum i en ny sentrumsplan. Fordi alle planer om trafikk nå baseres på rådende miljøpolitikk vil dette være utenkelig. På sammen måte er alternativ to i saken om Furutun helt utenkelig for mennesker med nedsatt funksjonsevne fordi det ikke baserer seg på rådende politikk for mennesker med nedsatt funksjonsevne, skriver Anne Berit Løland i et brev til bystyrepolitikerne.

Les også: Et nytt, hardt slag for Hjørgunn

Ikke involvert

Karianne Hjørnevik Nes i Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne hevder hennes organ er satt på sidelinja av kommuneledelsen i denne saken.

– Vi ser alvorlig på at rådet ikke har fått medvirke på et tidligere tidspunkt i denne saken som klart ligger innenfor rådets ansvarsområde. Vi har siden høsten 2017 bedt om å medvirke i oppfølgingen av tiltakene som ble vedtatt i handlingsplanen av bystyret juni 2017, uten å bli hørt. I rådets første møte i desember ble saken om Furutun også etterspurt og administrasjonens representanter uttalte at de ikke visste noe om saken. Vi vet nå at en arkitekt på dette tidspunktet var engasjert. Også i rådets møte 2. mars ble saken om Furutun etterlyst. Der fikk vi beskjed om at det ikke var noe nytt å melde. To uker etter blir saken meldt opp. Det er ikke lenger troverdig når administrasjonen hevder de ønsker medvirkning fra rådet, sier Hjørnevik Nes til Demokraten.

Hun har i ettertid fått løfter fra kommunedirektør Nina Tangnæs Grønvold om at kommuneledelsen vil se på mulighetene «for å lage nye systemer» som sikrer bedre involvering i framtida.

– Vi må bare håpe at kommunen bruker rådet slik det skal brukes i henhold til forskriften heretter. For øvrig er vi helt enige med NFU. Dette er som å gå tilbake til Østerbo-tida. Det er jo slått fast for mange år siden at det er ugreit å samle mennesker med ulike funksjonsnedsettelser i store enheter slik det legges opp til her, sier Hjørnevik Nes.

Les også: Endelig kan byggingen av nye Onsøyheimen settes i gang

Blir Nygårds nabo

Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) sier til Demokraten at han vil be om å få sin habilitet vurdert når Furutun-saken kommer til behandling i formannskapet og bystyret de neste ukene:

– Jeg er nærmeste nabo – derfor må jeg be kommuneadvokaten undersøke om jeg er habil eller ikke.

###

Ordfører Jon-Ivar Nygård bor rett ved Furutun. Her fra korona-krisens hjemmekontor. Foto: Privat/arkiv

– Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne gir kommuneledelsen kraftig kritikk for ikke å ha blitt tatt med på råd. Hvorfor er de ikke involvert?

– Det er feil å si at de ikke er involvert. De avga synspunkter på forslaget til økonomiplan 4. juni 2018 basert på Agenda Kaupang-rapporten fra 2017 hvor de frarådet å etablere en bo-institusjon som i «gamle dager». Men de hadde ingen innvendinger om forslaget til å omgjøre Furutun til et avlastningssenter. Det er jo ikke sånn at noen skal bo permanent på Furutun, poengterer Nygård.

– Så involveringen har vært god nok?

– Om den har vært god nok eller ikke god nok må andre enn meg vurdere. De har i hvert fall vært involvert. Da saken skulle behandles i møtet i Helse- og velferdsutvalget 1. april, ble den jo utsatt til 22. april nettopp på grunn av påpekninger om involvering fra rådslederen, sier Nygård til Demokraten.

Bjørnar Laabak (Frp) er ikke enig i at det har vært noen reell involvering.

– Her har kommuneledelsen gjort en altfor dårlig jobb med å trekke med seg Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Dette er direkte pinlig vil jeg si. Vi støtter jo dessuten mange av synspunktene fra rådet, understreker Laabak.

– Vi kommer derfor ikke til å gå inn for at dagens desentrale avlastningstilbud ­– altså de fem enhetene – avvikles.

– Tror det blir en bra løsning

###

Helene S. Matri Apenes (Ap), leder for helse- og velferdsutvalget tror omgjøringen av Furutun som først ble foreslått av Agenda Kaupangs konsulenter, vil bli bra også for brukerne.

– Med mange forskjellig soner, avdelinger og inngangsdører tror jeg helt sikkert dette blir en kjempegod løsning. Vi skal definitivt ikke lage noen institusjon, men et godt og trygt tilbud som brukerne helt sikkert vil trives med. En annen fordel med dette tiltaket er at man får samlet mye av den gode kompetanse vi har på ett sted, understreker Matri Apenes.

Mer fra Dagsavisen