Ingrid Bjørnov tildeles den aller siste Østfoldprisen

Den folkekjære artisten og humoristen danket ut homo-ildsjel Vera Danielsen og friluftslivsforfatter Svein Syversen i kampen om Østfold fylkeskommunes hederspris.

– Dette var utrolig hyggelig. Jeg er rett og slett forbløffet. Og fryktelig glad, ler Ingrid Bjørnov.

55-åringen er opprinnelig fra Oslo, men har bodd i Tomter i Hobøl de siste 12 årene. I løpet av denne tida har hun også markert seg som en tydelig ambassadør for Østfold, og særlig de indre delene av fylket, gjennom både sangtekster og generell framsnakking.

Les også: Trond Henriksen tildelt Østfoldprisen 2018

Tilbake fra alvorlig sykdom

Bjørnov var en 46 kandidater som ble foreslått til det som etter alle solemerker blir den siste tildelingen av Østfoldprisen. Fagjuryen plukket ut tre finalister, før folket fikk kåre vinneren gjennom en nettavstemning.

– Jeg må si tusen takk til alle som stemte på meg. Dette var helt ellevilt, sier prisvinneren i en pressemelding.

Hun ble først kjent som den ene halvdelen av duoen Dollie (de Luxe), sammen med Benedicte Adrian, og de to vant blant annet Melodi Grand Prix i 1984, før de endte på 17. plass i Eurovision Song Contest.

Siden har Bjørnov etablert seg som en av folkekjær underholder med sin kombinasjon av humoristisk historiefortelling og musikk, en karriere som har ført henne til både store og små scener fra sør til nord.

I fjor slapp hun nyheten om at hun var alvorlig kreftsyk, men har siden kjempet seg tilbake på scenen og reist land og strand rundt med showet «Steinway to Heaven».

Les også: Miljøforkjemper tildelt Østfoldprisen 2017

Bare nesten for DJ Vera

Fredrikstads representant i finalen til den aller siste Østfoldprisen var Vera Danielsen, også kjent som DJ Vera, som var blant kandidatene folket kunne stemme på for andre år på rad. Hun har i en årrekke vært en framtredende ildsjel i det skeive miljøet både i Østfold og på det øvrige Østlandet.

Blant annet sto hun i sin tid tilbudet «Fredrikstad på skeiva», som fortsatt holder det gående i dag med sin kom som du er-filosofi. Danielsen har også vært involvert i arbeidet rundt Fredrikstad Pride, som ble arrangert for første gang i 2018.

– Jeg holder det gående fordi folk fortsatt har fordommer, selv om det heldigvis har blitt mindre av det. Det har skapt et miljø, og mange har truffet partneren sin som de fortsatt er sammen med. Derfor er det en stor fordel å få inn yngre krefter fra Fredrikstad Pride, så det ikke blir borte den dagen jeg gir meg, har Danielsen tidligere uttalt til Demokraten.

– Ydmyk

Den siste av finalistene var forfatter Svein Syversen, som har forfattet flere bøker om Østfold-naturen.

– Når jeg ser den fantastiske innsatsen de to har gjort for Østfold-samfunnet, kjenner jeg på ydmykhet. Min innsats har jo bare vært å formidle trivsel, sier en takknemlig prisvinner Ingrid Bjørnov i pressemeldingen.

Østfoldprisen består av et diplom, et kunstobjekt og 100.000 kroner. Selve prisen deles ut 29. november på et avslutningsarrangement for Østfold fylkeskommune.