Nyheter

Infrastruktur stjeler natur

I forbindelse med utbygging av vei og jernbane, skal naturområder i Fredrikstad og omegn utredes for eventuelt vern.

1. juni starter miljødirektoratet kartlegging av Fredrikstad og omegns natur- og dyreliv, i forbindelse med utbygging av vei og jernbane. Kartleggingen er et samarbeidsprosjekt.

– Dette er et samarbeidsprosjekt med Rambøll, Rådgivende biologer og Natur og samfunn på vegne av Miljødirektoratet, for å kartlegge truet natur i pressområder i Kambo, Fredrikstad, Sarpsborg og ned mot Halden, sier Aksel Dvergsten, naturforvalter og økolog i COWI.

Vei, jernbane og annen utbygging vil kunne påvirke truet natur i pressområdene.

Pressområdene er definert av Miljødirektoratet. Det er hovedvekt på områder der man forventer å finne viktige naturtyper for naturmangfold beskrevet i Miljødirektoratets kartleggingsinstruks.

LES OGSÅ: Sa ja til å flytte dobbeltspor vestover

Infrastruktur en naturtyv

Miljødirektoratet har siden 2015 igangsatt prosjekter der verdifull natur skal kartlegges og analyseres, som et ledd i en nasjonal satsing på økt kunnskap om naturmangfold.

Dvergsten forteller at grundig kartlegging av norsk flora og truede arter er en sentral del av arbeidet med å skape et mer bærekraftig samfunn.

– Hvis vi skal lykkes med å bli bærekraftige, krever dette store omveltninger. Prosessen vil trolig generere mer infrastruktur, som i dag er en av de største «naturtyvene» vi har. Ved å gå aktivt inn og kartlegge floraen i pressområder, bidrar vi til at naturtyper og arter ivaretas, sier Dvergsten.

– Den synkende insektsbestanden, som også rammer Norge, viser hvor sårbart økosystemet er, og hvor viktig det er at vi skaffer oss oppdatert kunnskap om naturmangfold. Ifølge en fersk rapport er det en nedgang i bestanden for førti prosent av verdens insektarter, mens én tredjedel er truet. I Norge har vi i dag over tusen truede insektarter, sier han.

LES OGSÅ: Snart kan du ta fiskerutdanning i Østfold

Fylkesmannens forslag

– Naturen vi skal i gang med å analysere har et stort artsmangfold. Den inneholder også skogarealer som har hatt fri vekst i lang tid, samt semi-naturlig landskap generert av menneskelig aktivitet. Ikke minst ser vi eksempler på verdifulle naturtyper som grenser til kysten og ferskvann, sier han.

–  Fylkesmennene ble bedt om å foreslå arealer for naturtypekartlegging i 2019, utenfor verneområder, med vektlegging av områder med stor aktivitet og stort utbyggingspress, og der man kan forvente å finne terrestriske viktige naturtyper for naturmangfold i henhold til Miljødirektoratets kartleggingsinstruks for 2018. Begge kriterier bør være oppfylt for at et område prioriteres for kartlegging, sier Janne Teigen Braseth i Miljødirektoratet.

LES OGSÅ: Slik skal fuglelivet på Øra styrkes (+)

Et "pressområde" er et område med "stor aktivitet og stort utbyggingspress", for eksempel områder som er aktuelle for utbygging av veg og jernbane, kraftutbygging, eller annen utbygging som boliger, hytter og næringsareal, samt for skogsdrift og intensivering av jordbruk.

Områder som er påvirket av annen endring i arealbruk og klimaendringer, eller der naturtyperegistreringene er så gamle eller upresise at de ikke er nyttige i forvaltningsøyemed, kan også inngå i utvalget.

Kartleggingen skal foregå innenfor ruter (500x500 m) som  vil ha hovedvekt på pressområder hvor en forventer å finne Viktige naturtyper for naturmangfold beskrevet i Miljødirekto­ratets kartleggingsinstruks.

Mer fra Dagsavisen