Nyheter

I jantelovens mørke verden

Fotograf Anna Maria Gentili fortsetter sin reise i jantelovens mørke verden. I årets utstilling portretterer hun Patricia Trish gjennom kameralinsen. En jente som har opplevd både vold og mobbing.

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle være så heldig av å få lov til å treffe en slik person. En jente så sterk at både mobbing, sykdommer og vold hun opplevde ble skygget av hennes egen styrke. Jeg ble så inspirert at jeg måtte bare spørre om hun ville være med på dette prosjektet, forteller Gentili engasjert.

Mobbet og ekskludert

I fjor begynte fotograf Anna Maria Gentili å «forske» innenfor jantelovens verden. Med utgangspunkt i å kjempe mot synspunkter hun oppfatter som både gammeldagse og diskriminerende – så traff hun Patricia Trish fra Canada.

– Patricia bodde i Canada første del av livet, hvor hun ble mobbet og ekskludert. Hun valgte å satse på trening og utdanning for å komme seg gjennom sine første 21 år. Så flyttet hun til Norge i 2006. Når jeg først møtte henne ble jeg blindet av hennes lys. Hun var så selvsikker, vakker og flink at jeg ikke kunne forestille meg den lange, vanskelige veien hun hadde gått, forklarer Gentili.

LES OGSÅ: «Kunsten å ikke passe inn»

– Nytt perspektiv på livet

Fredag kveld åpnet utstillingen «Kunsten av å være makeløs: Trish Kolsvart og hennes vei til livet» i atelieret «Den Lille Gale» i Donkejon-hagen. Bildene er tatt i tre forskjellige situasjoner som er viktige for unge Patricia Trish.

– Hun kommer fra en kultur der individualismen blir støttet, til vår kultur der janteloven dreper individualismen. Fra et land der barn blir oppfordret til å dyrke egne egenskaper, til et land der barna blir oppfordret å ikke være annerledes. Viljestyrken til Patricia er imponerende, og har fått meg til å forandre mitt synspunkt om livets hendelser, samt satt mine hverdagsutfordringer i et nytt perspektivet, avslutter fotograf Anna Maria Gentili.

LES OGSÅ: Risikerer livet for å komme til Gamlebyen

Mer fra Dagsavisen