Nyheter

Hvaler vil ikke lenger betale for Aktiv på Dagtid-tilbud

Sparer 27.000 kroner. – En liten pris å betale for folkehelsa, mener bruker Erik Hegg Martinsen.

Bilde 1 av 3

Hvaler kommune vil ikke lenger være med i friskhelse-samarbeidet Aktiv på Dagtid. Det opplyser Aktiv på Dagtid Østfold på sine Facebooksider.

Begrunnelsen er ifølge leder for Aktiv på Dagtid Østfold, André Hansen, at kommunen har dårlig økonomi og må spare penger.

– Hvaler kommune har gitt beskjed om at de ikke har råd til å være med lenger, sier Hansen.

– Hva må kommunen betale for å være med?

– Det ville koste Hvaler kommune 27.000 kroner å være med i 2020, sier Hansen til Demokraten.

– Hva tenker du om at tilbudet blir borte for dem, fra nyttår?

– Det er veldig leit for Hvaler sine innbyggere. Vi er litt overrasket, for Hvaler var blant de kommunene som var positive og bidro med tilskudd i 2019.

KOMMENTAR: «I omsorgstjenesten handler det om å endre fokus fra pleie til trening»

(saken fortsetter under bildet)

Petter Osøren Hansen fra Ambjørnrød i Fredikstad, Marianne Åmli Langsholt fra Sarpsborg og Erik Hegg Martinsen fra Hvaler klatrer to ganger i uka. Det holder dem friske. Nå kan Erik miste tilbudet på grunn av Hvalers dårlige økonomi.

Petter Osøren Hansen fra Ambjørnrød i Fredikstad, Marianne Åmli Langsholt fra Sarpsborg og Erik Hegg Martinsen fra Hvaler klatrer to ganger i uka. Det holder dem friske. Nå kan Erik miste tilbudet på grunn av Hvalers dårlige økonomi. Foto: Gry Catinka Wold

Sterkere i kroppen og hodet

Aktiv på dagtid er et tilbud om fysisk aktivitet for mennesker mellom 18 og 67 som mottar en offentlig ytelse gjennom NAV. Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Østfold Idrettskrets og de fleste kommunene i fylket. Frem til 2018 mottok prosjektet støtte direkte fra NAV.

Alle som står helt eller delvis utenfor arbeidslivet, og som mottar for eksempel sykepenger, arbeidsavklaringspenger eller uføreytelser, får tilbud via kommunen om deltakelse.

– Det er smålig, synes Erik Hegg Martinsen fra Hvaler. Han er ufør, og har benyttet seg av Aktiv på Dagtid sitt tilbud om klatring på Aktiv Center på Lisleby i Fredrikstad det siste året.

Treningen har gjort ham godt. Både kroppen og psyken har blitt styrket, og han opplever at han står bedre rustet til å takle hverdagen nå enn tidligere.

– Jeg føler meg bedre, og er mer aktiv generelt, etter at jeg begynte her, sier han.

I klatreklubben har han fått gode venner. De møtes privat, og har til og med vært på ferie sammen.

(saken fortsetter under bildet)

Fra venstre Petter Osøren Hansen, Erik Hegg Martinsen, Nina Johnsen og Cathrine Hansen får bedre helse av å være aktive. Tilbudet i klatreklubben er både sosialt og fysisk givende, mener de.

Fra venstre Petter Osøren Hansen, Erik Hegg Martinsen, Nina Johnsen og Cathrine Hansen får bedre helse av å være aktive. Tilbudet i klatreklubben er både sosialt og fysisk givende, mener de. Foto: Gry Catinka Wold

Ustabilt av Hvaler kommune

– Før januar visste jeg ikke hvem Petter var. Nå er vi gode venner og var på klatretur til Lofoten i sommer. Hadde det ikke vært for Aktiv på Dagtid hadde jeg ikke hatt det sosiale nettverket jeg har nå, sier Martinsen.

– Vi har det veldig fint her, dette er det fjerde klatrekurset vi går på. Her er miljøet bra, og alle er velkommen uansett nivå, sier Petter Osøren Hansen fra Ambjørnrød i Fredikstad.

De to har klatret sammen i et år nå.

Det er ikke første gang Hvaler vil ut av samarbeidet. Også i 2017 trakk de seg ut, men de gjenopprettet ordningen i 2018 etter en underskriftskampanje.

Nå har de altså på nytt bestemt seg for ikke å være med lenger.

Hvis ikke Hvaler kommune snur i avgjørelsen om å ikke lenger være med i ordningen, kan ikke lenger Martinsen være med i klatreklubben fra januar 2020.

– Det oppleves veldig ustabilt, synes Martinsen.

– Utelukker Hvaler fra fellesskapet

Nå faller han utenfor ordningen og klatrefellesskapet fordi Hvaler kommunes oppsigelse av avtalen, betyr i praksis at personer med adresse i Hvaler ikke lenger har anledning å kjøpe treningskort til Aktiv på Dagtid sine aktiviteter.

– Jeg har adresse i Hvaler, så da får jeg ikke trene her lenger, sier Martinsen, som er en av om lag 20 østfoldinger som kommer til aktivitetshuset på Lisleby flere dager i uka.

Vennen Petter mener at Hvaler kommune, som alle andre kommuner, må bidra til fellesskapet og betale sin del for å være med i ordningen.

– Det ligger under Aktiv på Dagtid Østfold, som jeg har forstått er et tilbud i samarbeid med fylkeskommunen. Når ikke Hvaler kommune vil være med lenger, blir Hvaler utelukket fra fellesskapet i Østfold, sier han.

Liten pris å betale for folkehelsa

– Hadde det ikke vært for denne klartregruppa, hadde jeg sittet hjemme, sier Marianne Åmli Langsholt fra Sarpsborg.

– Det koster fem hundre kroner per snute, i året. Det bør de klare. Det er småpenger i det store regnskapet, mener Osøren Hansen, som også tilbragte mye tid hjemme foran TV-en før han ble med i prosjektet. Som Fredrikstad-innbygger rammes han ikke direkte av dette, men han mister en treningskamerat.

Han mener bortfallet av tilbudet vil øke Hvaler-innbyggernes isolasjon fra omverden – for når de har et tilbud å gå til, er det sosiale aspektet minst like viktig som det fysiske.

Det er Åmli Langsholt enig i.

– Dette er sosialt og flott. Til og med på de dagene når jeg ikke føler meg bra, drar jeg hit. Fordi jeg vet at jeg blir bedre av det. Familien min merker det også, at jeg er friskere og orker mer nå enn før. Jeg har vært sykemeldt i åtte år, og i seks av dem var jeg sosialt isolert. Nå kommer jeg meg ut og er aktiv, og det hadde jeg ikke vært uten dette tilbudet.

Kommunen: – Tar ikke vekk treningsmuligheten

Knut Tore Eide er kommunalsjef for helse og velferd. Han bekrefter at de trekker seg ut av samarbeidet fra januar 2020.

– Dette er ikke noe vi synes er verken lett eller moro, og vi har forståelse for at det virker smålig. Men vi har så trang økonomi inn mot 2020 at vi må spare inn på alle tjenester som ikke er lovpålagte nå, og vi vil komme til å måtte ta mer enn det også, sier Eide.

– Det er snakk om en liten sum, hadde det vært mulig å stokke om noe i budsjettene?

– Nei, vi vil som sagt måtte ta mer enn det også. Vi prøvde å trekke oss ut i 2017, men måtte snu. Nå har det ikke vært veldig mange fra Hvaler i prosjektet.

– Hvordan har kommunen synliggjort tiltaket?

– Det ligger foldere på servicetorget, og de skal bli informert om det via NAV. Informasjonen skal ikke være så vanskelig tilgjengelig.

– I et friskhelse-perspektiv, hvorfor tar dere vekk muligheten de har til å trene?

– Hvaler kommune har mange gode tilbud til dem som vil trene eller være aktive på dagtid, så vi tar ikke det vekk. De kan trene, men må betale selv.

Han understreker at Hvaler kommune har hatt et godt samarbeid med Aktiv på Dagtid i årene som har gått.

– Aktiv på Dagtid har gjort en kjempejobb, og det er bare ros å gi til André Hansen. Det har vært et godt tilbud til Hvaler-innbyggerne i flere år, men nå ser vi ikke lenger muligheten for å fortsette. Hvis vi får mulighet senere, vil vi være med igjen, sier han.

LES OGSÅ: «Godt og trygt å bli gammel på Hvaler»

Mer fra Dagsavisen