Hvaler snur i Aktiv på Dagtid-saken

Hvaler-politikerne gikk imot rådmannen og vedtok rødgrønt budsjettforslag.

– Veldig bra!, sier Hvaler-innbygger Erik Hegg Martinsen, etter at Hvaler kommune vedtok det rødgrønne budsjettforslaget og dermed opprettholder Aktiv på Dagtid-tilbudet i kommunen.

Tidligere denne uken skrev Demokraten om hvordan Hvaler kommune ønsket å spare 27.000 kroner ved å fjerne treningstilbudet, som er et lavterskeltilbud rettet mot sykmeldte og uføre.

KRONIKK: «Det er ubegripelig at Hvaler kommune ikke vil støtte Aktiv på Dagtid»

Håper på stabilitet

– Dette tyder på at politikerne tar oss på alvor, og det er fint. Men nå håper vi det ikke blir en årlig rutine at de melder seg ut, og så inn igjen etter påtrykk, sier bruker Erik Hegg Martinsen.

Det er ikke første gang Hvaler har trukket seg fra ordningen. I 2017 trakk de seg ut, men kom tilbake allerede i 2018.

– Nå håper vi at det kan bli stabilitet i tilbudet, sier Martinsen, som mener tilbudet fysisk og psykososialt treningsutbytte. Nå håper han at Moss og Indre Østfold, som ikke ennå har bestemt seg for videre deltakelse, må følge opp på vegne av sine innbyggere.

– Det bør være likt for alle i fylkeskommunen, det skal ikke være forskjeller på hvilke tilbud man har, synes Martinsen.

LES OGSÅ: – God helse er å mestre sitt eget liv

Måtte spesialbevilge penger

Kommunalsjef for helse og velferd i Hvaler kommune, Knut Tore Eide, er fornøyd med løsningen.

– Dette gjør at de fortsatt har mulighet til å holde seg aktive i en periode av livet som er vanskelig, med sykdom og uførhet.

Han sier forslaget om å fjerne støtten til Aktiv på Dagtid fra januar 2020, var en måte å vise at kommunen står overfor tøffe økonomiske utfordringer der lovpålagte oppgaver må komme først.

– Derfor er det bra at politikerne omprioriterer og skaffer finansiering for dette tilbudet, sier Eide.