Kortreist

Hvaler rundt på to hjul – og en tur innom Koster

Hvorfor sette seg på et fly for å dra på sykkelturer i Toscana eller vandreturer i Provence, når du kan få en spektakulær – og kortreist – naturopplevelse her vi bor?

Bilde 1 av 7

Les også: – Det enkle og naturnære, er det folk setter pris på

Gunn Hedberg (70) har tenkt denne tanken mange ganger, og nå har hun gjort noe med det. Sammen med mannen sin har hun testet ut og satt sammen 15 sykkelruter på Hvaler og én på Koster, og nå kan vi følge dem alle i boken «Sykkel på Hvalerøyene – på stier og gamle ferdselsveier».

«Jeg hører ofte at det er umulig å sykle på Hvaler, særlig på sommeren. Denne boka vil vise deg det motsatte, hvis du velger de rette veien», skriver Hedberg i bokens innledning. Boken er hennes bidrag til en bedret folkehelse.

Saken fortsetter under bildet.

Gunn Hedberg

Turer med en ekstra dimensjon

– Jeg brenner virkelig for friluftslivet. Folk må komme seg ut, på beina eller på sykkel. Det er viktig med gode opplevelser i nærmiljøet, hver dag og gjennom hele året.

Hedberg har bodd på Hvaler siden 1973, da mannen hennes startet med fiske og de flyttet til øykommunen. Hun mener folk ikke utnytter mulighetene som finnes der godt nok.

– Jeg har sett hvor lite folk tross alt bruker dette øylandskapet til turgåing. Joda, vi treffer på mange som rusler langs Fastlandsveien eller rundt omkring på Skjærhalden om sommeren, men i skogen treffer du ikke mange mennesker. Det vil jeg gjøre noe med.

Saken fortsetter under bildet.

###

For å gi turopplevelsene en ekstra dimensjon, har hun skrevet denne boken etter samme prinsipp som sin forrige bok med drypp av kunnskap.

– I «Tur på Hvalerøyene – til fots, på sykkel, i båt» var fokuset på historie. Denne gangen har jeg konsentrert med om geografien, forteller hun.

Les også: En enkel gutt fra Hvaler

Gjennomtestede ruter

Selv for en som er lommekjent i sommerparadiset, har arbeidet med boken gitt helt nye opplevelser.

– Det finnes uoppdagede steder her ute, eller i alle fall steder som gir deg akkurat den følelsen. Folk vet ikke om gullet som finnes her, mener Hedberg, som ønsker å dele nettopp disse  «hemmelighetene».

Og selv om det er frustrerende å vite om hva vi andre går glipp av, kan hun godt forstå hvorfor ikke flere drar på oppdagelsesferd.

– Det er ikke så rart. De fleste tar ikke sjansen på å gå utenfor de merkede stiene. På Hvaler risikerer du å gå rett på en bratt skrent, et høyt kratt eller et gjerde dersom du legger ut på måfå, og da kommer du ikke videre. Det er bare å snu. I arbeidet med denne boka har jeg gjort nettopp det: prøvd og feilet til den perfekte ruten sitter.

Saken fortsetter under bildet.

###

Les også: I juni åpner friluftshuset i Ytre Hvaler Nasjonalpark – med nytt servicebygg og formidlingssenter (+)

– Vi har alle rett på disse naturperlene

– I tillegg til folkehelseperspektivet, er det dette jeg brenner mest for: merking av stier. Det finnes mange fine, oppmerkede ruter her, men det er mye, mye mer som burde tilgjengeliggjøres med tydelig skilting. Vi har alle rett til å gå over gamle ferdselsstier, selv om de krysser en eiendom, men folk våger gjerne ikke passere dersom de møter en hindring som et gjerde eller en anlagt gressplen. Resultatet blir at mange trasker langs den stusselige asfalten og blir på den måten frarøvet de fineste naturopplevelsene.

I boken er det 15 ulike turer og én på Koster. Koster er enkelt å komme seg til fra Hvaler, og i følge Hedberg legger ofte hyttefolk utfluktene sine til de svenske øyene.

– Mitt beste tips er å unngå Koster i høysesongen. Du får fantastiske opplevelser her på andre tider av året enn bare sommeren. Mannen min og jeg har syklet der både i oktober og januar, og det var helt nydelig. Det er en knøttliten kafé i den helårsåpne butikken, ellers er det meste stengt, så du må ha med niste, men den smaker jo ekstra godt på tur.

Saken fortsetter under bildet.

###

Helårsopplevelser

– Noen av Hvaler-rutene egner seg dårlig til sykling om det er frost og veldig glatt, men utover det vil jeg slå et slag for å oppleve Hvaler hele året gjennom. Det er et sommerparadis, men også magisk de andre årstidene, sier en entusiastisk Hedberg.

– Det er vanskelig å velge en favorittrute, men jeg er veldig glad i den turen som starter ved Åsebu og tar for seg den sørlige delen av Asmaløy. Her får du oppleve perler som Brattestø og Viker, Håbu, Ekevika og Skipstadsand. Du sykler langs smale veier og tar små avstikkere som fører deg videre til steder der det er fint å sykle. Utenom høysesongen er det minimalt med biler her.

Saken fortsetter under bildet.

###

Utsikten mot horisonten

Turene i boken er alle mellom en og tre mil hver, og Hedberg mener du fint kan komme deg gjennom alle på en uke – om du har det travelt. Flere av rutene egner ser godt å slå sammen til lengre turer, så ha du en ferieuke på Hvaler, ligger forholdene godt til rette for både små og litt mer krevende utflukter.

Les også: Hvaler får sin egen «Atlanterhavsvei» (+)

– For barnefamilier vil jeg absolutt anbefale begge Sandøyene, og kanskje spesielt Søndre Sandøy. Her er det minimalt med biltrafikk og enkelt terreng selv for de minste syklistene. Herføl har ikke mye landskap som egner seg for sykling, men bare 800 meter fra fergeleiet, finner du Norges største gravhaug fra bronsealderen. Det er et eldorado av spennende ting å oppdage her.

Saken fortsetter under bildet.

###

Gunn Hedberg viser veien gjennom skogsstier og langs landeveier. Hun forteller i boken om små kafeer, populære restauranter og lokale bakerier, men det aller viktigste har hele tiden vært å lage sykkelruter som er mest mulig kystnære.

– Det er jo dette som er så spesielt med Hvaler, at du kan sykle med utsikt mot hav og horisont.

Les også: Bygger båthus og Hvalerskøyte anno 1880 (+)

Mer fra Dagsavisen