Nyheter

Høyre og KrF med lovlighetsklage

Det var ordføreren og administrasjonen som drev fram idéen om å omgjøre industrifeltet ved Gressvik-floa til boligformål – ikke politikerne i bystyret, mener Høyres gruppeleder, Truls Velgaard.

Av: Arne Børresen

Mandag sendte han og KrF-gruppeleder Lino Lubiana inn en såkalt lovlighetsklage til kommunen hvor de ber om at Gressvik-vedtaket omstøtes. Imøtekommes ikke kravet, vil Fylkesmannen bli koblet inn.

Les også: Knepent flertall for boligutbygging på Gressvik (+)

Bystyret på sidelinja

– Vi mener prosessen som ledet fram til vedtaket i bystyret 18. juni om å tillate boligblokk-bygging, på industriarealene fra Gressvik ferjested og nordover mot Floa-brua, var særs uryddig. Jeg vil i korthet hevde at det var ordføreren og kommunedirektøren som hadde regien her – ikke de folkevalgte i formannskap og bystyre, forteller Velgaard til Demokraten.

– På hvilken måte mener du?

– For det første reagerer vi sterkt på at ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) ba kommunedirektøren sende et brev til Rødt, MDG og Sp som alle hadde sagt på forhånd at de ikke ønsket det aktuelle området på Gressvik transformert fra industri til boliger. Rødt viste jo konkret til at de ville ha arbeidsplasser og næringsvirksomhet framfor boligblokker. Men etter å ha fått et slikt overtalelsesbrev, skifter de plutselig standpunkt. Hadde disse partiene holdt fast på hva de først mente, så kunne vi fått et flertall for å bevare industriarealene på Gressvik. Og apropos brevet fra kommunedirektøren: Hvorfor ble ikke dette sendt ut til alle partiene i bystyret? Vi mener jo bestemt at det er ordførerens plikt å informere alle som sitter i dette organet, ikke bare noen. Så dette er tilbakeholdelse av informasjon som helt sikkert var viktig for saken, påpeker H-gruppelederen.

Truls Velgaard

– Vedtaket om å tillate boligbygging på industriområdene langs Gressvik-floa må omstøtes, mener Høyres gruppeleder Truls Velgaard (bildet) som sammen med KrF-gruppeleder Lino Lubiana har sendt en lovlighetsklage til kommunen. Foto: Erik Wiggo Larsen

– Når også svært mange politikere underveis i prosessen tar til orde for å ta ut de mye omtalte tomtene på Gressvik av arealplanen, svarer Nygård og kommunedirektøren at «da må hele planen sendes ut på ny høring». Hvorfor? Hvis det virkelig er slik, ja da må bystyret bestemme dette – ikke saksbehandlerne og ordføreren. Oppsummert mener vi politikerne er satt på sidelinja i denne saken. Vi kunne hatt et flertall for industri og arbeidsplasser, men fikk det altså ikke, sier Truls Velgaard.

Følg Demokraten på Facebook!

Avvises av Nygård

Ordfører Jon-Ivar Nygård hevder over Demokraten at han verken har informert selektivt eller holdt tilbake informasjon til gruppelederne i bystyret:

– Faktum var at flertallspartiene stilte administrasjonen noen spørsmål om hvordan man innenfor rammen av arealformålet i størst mulig grad kunne sikre videre drift for Fredrikstad Marineservice. Jeg var den som stilte spørsmålet for flertallspartiene og dermed også den som videreformidlet svaret til disse partigruppene. Det er helt ordinært at partier stiller spørsmål om saklige forhold underveis i behandlingen av en politisk sak. Det var partienes spørsmål til administrasjonen som ble besvart, opplyser Nygård og framholder:

– Det er greit å gjøre oppmerksom på følgende: Kommunedirektøren sendte et notat til gruppelederne som også ble behørig redegjort for i bystyret under behandlingen. Hele bystyret var derfor fullt ut klar over hvilke muligheter som forelå. Påstanden om at noen har «tvunget» bystyremedlemmer til å stemme annerledes enn de selv ønsket, er ikke riktig, skriver Nygård i en e-post til Demokraten.

Jon-Ivar Nygård.

– Påstanden om at noen har tvunget bystyrets medlemmer til å stemme annerledes enn de selv ønsket er ikke riktig, hevder ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap).

Les også: Delte meninger om blokker foran den gamle bebyggelsen på Gressvik (+)

Vil se på Gressvik på nytt

MDG-gruppeleder Erik Skauen sier til Demokraten at han forstår at Velgaard stiller spørsmål om prosessen, men avviser også påstanden om at han er «overtalt» av ordføreren og kommunedirektøren:

– For framtida bør vi nok få nok få en ny praksis hvor svar på spørsmål stilt av en gruppeleder til kommunedirektøren, sendes ut til alle gruppelederne. At alle får den samme informasjonen om viktige saker som skal behandles, vil jeg se på som både riktig og ufarlig, sier Skauen.

– Ble du overtalt til å skifte standpunkt?

– Jeg kan innrømme at dette var en vanskelig sak. Men når vi fikk en garanti om at de som driver industri på Gressvik kan få fortsette så lenge de måtte ønske, så var det ikke så vanskelig likevel. Uansett mener jeg likevel at vi må «tygge» mer på Gressvik-saken når arealplanen skal rulleres. Her må det blant annet tas hensyn til de gamle arbeiderboligene som ligger på baksiden av de omdiskuterte feltene, understreker Erik Skauen overfor Demokraten.

PS! Du leser nå en artikkel tilgjengelig for alle. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen