Høstens første film ut byr på tre bryllup – og en «uhyggelig» aktualitet

Østfoldingen Charlotte Blom er førstemann ut til å slippe en spillefilm løs på norsk kinopublikum denne kinohøsten. – Det er nervøse greier, sier «Dianas bryllup»-regissøren.

– Jeg tenker på lockdown-faren, på antallsbegrensninger i kinosalen, sier Blom, som også har skrevet manus med utgangspunkt i egen oppvekst.

– «Dianas bryllup» har et stort potensielt publikum. Det ville være trist om kinoene lukkes ned. Og det er også en film som kan passe bra i en tid som dette – det er en feelgoodfilm med mye klemming! Det kan være fint å se i dag, i en tid som nå, sier Blom til NTB.

«Dianas bryllup» har premiere 11. september, som første spillefilm ut i koronahøsten.

Meninger: «Bankene og bensinstasjonene «stjeler» fra drivstoffkunder»

Pål Sverre Hagen og Marie Blokhus spiller arbeiderklasseparet Terje og Liv, som feirer bryllup i kantinen på Borregaard 29. juli 1981 - samme dag som Lady Di får sin Charles i Londons praktkirke. Datteren Diana, oppkalt som ikke få norske barn, er med i foreldrenes bryllup og filmen følger henne fremt il hennes eget.
Foto: Foto: Andrej Vasilenko / handout NTB kultur

Pål Sverre Hagen og Marie Blokhus spiller arbeiderklasseparet Terje og Liv, som feirer bryllup i kantinen på Borregaard 29. juli 1981 - samme dag som Lady Di får sin Charles i Londons praktkirke. Datteren Diana, oppkalt som ikke få norske barn, er med i foreldrenes bryllup og filmen følger henne fremt il hennes eget. Foto: Andrej Vasilenko / handout

Dobbeltbryllup

Blom, som etter flere prisbelønte kortfilmer langfilmdebuterte med «Staying Alive» i 2015, kan på ny skilte med en fin stjernerekke på lerretet:

Marie Blokhus og Pål Sverre Hagen spiller arbeiderklasseparet Liv og Terje, som gifter seg i kantinen på Borregaard fabrikker, der begge jobber – samme dag som prins Charles og Lady Di slår sine overklassepjalter sammen i London.

– Det var en dag da vi alle trodde på kjærligheten, smiler Charlotte Blom, som var ni år gammel på denne skjebnedagen – både for virkelighetens par og de to i hennes fiksjon.

– Det ene var et stort bryllup med lite kjærlighet og filmens bryllup er et lite med mye kjærlighet, sier Blom som følger Liv og Terjes liv, med datteren de døper Diana, parallelt med Charles og Dianas ferd videre. Jannike Kruse og Olav Waastad spiller naboparet på den andre siden av hagegjerdet. Kruses karakter lever seg ifølge Blom sterkt inn i prinsesse Dianas kjærlighetsløse skjebne, og er misunnelig på nabokona.

Filmen byr også på Ine Wilmann som den voksne Diana og hennes eget bryllup, der brudgommen spilles av Nader Khademi. Samt glimt av virkelighetens prinsesse Diana – å se i sin legendariske bløtkakekjole i ekte 80-tallsstil.

Les også: Viruset setter en stopper for Råde gårdsfestival


Prins Charles og Lady Diana Spencer giftet seg 29. juli 1981 – «en dag vi alle trodde på kjærligheten», ifølge regissør Charlotte Blom. Som har brukt dette som innfallsvinkel til sin skildring av kjærlighet og dem som kaster seg hodestups uti den i «Dianas bryllup». Foto: AP

Hyller kjærligheten

– Jeg kaller filmen for en hyllest til kjærligheten og alle dem som kaster seg hodestups inn i den, sier Charlotte Blom – som også har skrevet manus. Hun vokste opp i Sarpsborg, og sier til NTB at hun er inspirert av miljøet og karakterene hun husker fra den gang.

– Alle disse husene man gikk inn og ut av, det er gull. Jeg ville portrettere vanlige mennesker, som lever det vanlige livet langt unna det urbane livet som gjerne skildres på film. Og jeg ville gjøre det nært og fritt for ironisering. Sarpsborg er, som hele Norge, mye vanlig liv – arbeiderklasseliv.

Ironisk nok er store deler av «Dianas bryllup» spilt inn i Litauen, som bød på insentivmidler.

– Vi har med Borregaard i filmen, de delene av den som ikke har endret seg. Så fant vi en cellulosefabrikk i Litauen som var lik nok Borregaard slik den var i tiden da filmens handling utspiller seg, røper Blom, som for tiden er i gang med episoderegi på Henriette Steenstrups nye TV-serie «Pørni».

– Siste bolk gjøres nå, sier Blom, som fikk etterarbeidet på sin egen «Dianas bryllup» koronaforsinket – men rakk å gjøre unna innspillingen før koronaen traff.

Les også: Advarer huseiere mot frekke svindlere (Demokraten+)

Ine Wilmann spiller Liv og Terjes datter Diana, som filmen "Dianas bryllup" følger frem til hennes eget - med Nader Khademis rollekarakter.
Foto: Foto: Andrej Vasilenko / handout NTB kultur

Ine Wilmann spiller Liv og Terjes datter Diana, som filmen "Dianas bryllup" følger frem til hennes eget - med Nader Khademis rollekarakter. Foto: Andrej Vasilenko / handout

– Uhyggelig relevant

Marie Blokhus fortalte om forberedelsene til å spille ut det sterke forholdet til motspiller Pål Sverre Hagen:

– Liv og Terje er umiddelbare, sensurerer ikke seg selv. Vi slapp oss fri og satset på at det vi kom opp med både var underholdende – og sårt, lyder det fra hovedrolleinnehaveren – som også hadde dette å si om aktualiteten til «Dianas bryllup»:

– Mange har kjent på hvordan det er å være sammen med familien sin på godt og vondt de siste månedene, og derfor oppleves filmen som uhyggelig relevant.

Les også: Utbruddet i Indre Østfold spores til fester og Sverige-turer

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.