Nyheter

– Her ser man havet og uendeligheten

Berit Svendsens Hvaler-eventyr begynte med familiens teltferie til Storesand på Kirkøy i 1968. Med spaghetti Rimini på boks varmet opp på primusen, og foreldre som gikk til morgenbad i dynejakker.

Bilde 1 av 5

Av: Kirsti Hovland

Leder for Vipps Internasjonal har sin barndoms dal på Møllerodden på Kråkerøy, men det er på Hvaler hun har de dypeste røttene.

– Det er på Hvaler jeg føler jeg vokste opp og har de beste minnene fra med familien. Her var jeg hver eneste sommer fra jeg var fem. Jeg kjenner hver stein, hver furu og hvert skjell i vannet, sier den 57 år gamle topplederen på hytta på Vesterøy, som er på ferie her med sin ektefelle og deres to tenåringer på 14 og snart 17 år.

Med utsikt til Struten fyr og Søsterøyene kjenner hun på akkurat den storslagne følelsen av å være ved havet, som har fascinert henne siden hun var en jentunge. Og som gjorde at hun egentlig aldri ville hjem fra ferie.

– Broren min og jeg var alltid redd for at det skulle komme regn eller blåse opp. For det betød at foreldrene våre ville fort hjem og at ferien var over.  En sommer ble vi kjent med en familie med eiendom på Løkker ved Papperhavn og fikk sette opp teltet hos dem. Da klarte vi å overtale foreldrene våre til å reise tilbake etter noen dager med dårlig vår. Men da vi kom tilbake, hadde teltet blåst opp i et tre, så det var ikke et så vellykket forsøk, forteller Berit Svendsen lattermildt.

Hun forteller også humoristisk om hvordan stemningen var da, da pappa Tor og mamma Marit skulle sette opp teltet.

– Jeg husker det var mye styr med sette opp teltet. Det var alltid litt dårlig stemning da. Faren min var nok mer teoretisk god enn praktisk anlagt og det var ikke alltid enkelt å få alle stengene til å passe sammen.

OBS! GJENBRUK KUN ETTER AVTALE MED FOTOGRAF

Berit Svendsen
Vipps
Sommer
Sommersted
Hvaler
Telenor

Å svømme og bade har vært viktig for Berit Svendsen siden hun var liten og var med i Kongstensvømmerne. Og badegleden i salt vann startet for alvor ute på Hvaler da hun var fem år gammel. Familiens badetøy på snora dokumenterer at her bades det flittig. – Jeg elsker å bade her hvor jeg har vokst opp, sier hun. Foto: Tom-Egil Jensen

Les også: Sentralbanksjef Øystein Olsen (68) reiser ikke på sommerferie noen andre steder enn til Hvaler (+)

Hermetikk på propanbluss

Faren var personalsjef ved Stabburet og det manglet ikke på tilgang til middag på hermetikk:

– Det var med mye hermetikk fra Råbekken ut til teltferiene på Hvaler: Spaghetti Rimini, erter, kjøtt og flesk, lapskaus og fiskeboller på boks på propanbluss. Det ble i det hele tatt mye hermetikk og varm melk. Vann i svære kanner. Vi hadde med oss termobager med kjøleelementer som vi fikk byttet til kalde på butikken, forteller Berit Svendsen om datidens feriekjøleskap som ikke alltid leverte på kald melk...

Minnene fra 60-tallets første sommerferier kommer i det hele tatt som perler fra et album med gulnede Instamatic-bilder.

– Foreldrene mine var noen badeengler. Hver eneste morgen de skulle bade, gikk de ned til stranden med vinterboblejakker, hvis det var kaldt. Og det var det ofte. I blant kom bestefar ut med snekka. Han badet i en sort badebukse av ull! Jeg husker hvordan jeg og kusina mi, Anne, som alltid var på telttur med onkel og tante samtidig med oss, gjorde store øyne over dette synet. Tenk å bade i noe sånt!

Med årene avanserte familien, mor, far, Berit og broren Gunnar, til leie av bryggerhus, i nærheten av Papperhavn.

– Det var jo litt greiere og ble litt mindre rått når det regnet. Jeg hadde til og med eget rom, oppe på kvisten. Der kunne jeg ha besøk av ferievenninner eller av kusina mi, hvis jeg ikke var i hytta deres på fjellet der ute. For tante og onkel og kusina mina, Anne, fikk etterhvert bygd seg en liten en i nærheten av Papperhavn før hyttebyggeforbudet trådte til i 1976.

– Foreldrene mine leide seg en tomt som de ønsket å bygge på. De ønsket seg alltid en hytte. Men den hyttedrømmen satte byggeforbudet da en stopper for.

OBS! GJENBRUK KUN ETTER AVTALE MED FOTOGRAF

Berit Svendsen
Vipps
Sommer
Sommersted
Hvaler
Telenor

– Det ble mye hermetikk og varm melk, sier Berit Svendsen og ler varmt når hun minnes barndommens teltturer til Hvaler der kjølebager med tinte kjøle-elementer ikke alltid gjorde jobben. Men evigmorsomme minner er det. Foto: Tom-Egil Jensen

Følte seg mer hjemme på Hvaler enn Kråkerøy

Både i barndommen og ungdommen følte Berit Svendsen en sterk tilknytning til Hvaler.

– Jeg følte meg mer hjemme på Hvaler. Å komme ut dit, var bare helt paradis. Det var også ganske guffent å bade i vannet på Kråkerøy da jeg var ung.

Å bade er helt sentralt i Berit Svendsens liv. Hun bor bare noen minutter fra fjorden hjemme på Nordstrand, men ingenting er som et bad på Hvaler.

– Jeg elsker å bade her hvor jeg har vokst opp. Heldigvis var mannen min også enig med meg i det! Her på Hvaler ser man  havet og uendeligheten. Man ser ikke uendeligheten i Bunnefjorden, selv om det er fin utsikt, konstaterer Berit Svendsen.

I 1999 ble hyttedrømmen på Hvaler en realitet for Berit Svendsen og ektefellen. Det var nære på den også gikk fra dem:

– Moren min hadde funnet en annonse i Fredriksstad Blad om hytta som var til salgs her ute. Hun klipte den ut for at jeg skulle få høre om den. Men hun skulle liksom ikke ringe og forstyrre meg, ville heller vente til jeg ringte henne, så annonsen lå der en uke før jeg fikk høre om den!

Berit Svendsen trodde hytta var solgt, men dro ut og fikk sett hytta med faren sin på lørdagen.

– På mandag så jeg den med mannen min og tirsdag var den vår! Det var helt utrolig flaks at den ikke var annonsert i Aftenposten!

Moren, Marit på 86, får stor glede av at datteren fant sitt eget hytteparadis på Hvaler.

– Hun var med oss til Skjærhalden sist helg og på mandag tok vi ferga til Herføl. Der var vi på Posten, en helt nydelig kafé med interiørbutikk og bakeri. Og en rosenhage å sitte ute i. Det er fantastisk for henne å være med ut på alle perlene på Hvaler, som har bodd på Kråkerøy siden hun giftet seg. Det gir også meg en god følelse å kunne ta henne med på utflukter her, sier Berit Svendsen.

Denne sommeren skulle familien også feriert en uke, som de alltid gjør, i sitt sommerhus utenfor Barcelona. Og selv om norske myndigheter nå har åpent opp for at man kan reise til Spania, så får den turen vente, mener Berit Svendsen.

– Vi vil se hvordan dette utvikler seg først. Vi har alle et ansvar for å ta vare på egen helse og at norsk helsevesen ikke utsettes for en for stor belastning nå, sier hun ettertrykkelig.

Topplederen mener også at vi kommer til å se endringer i reisemønstre fremover og at vi kommer til å trenge steder her hjemme vi kjenner tilknytning til i feriene og avbrekkene våre fremover:

– Vi kan like gjerne reise til huset vårt i Spania med hurtigtog, når det satses mer på det. Jeg tror ellers det kommer til å bli viktigere og viktigere å finne sitt sted her hjemme hvor man kan koble av. Være i naturen, ta vare på alt det fantastiske som finnes i den. Uavhengig av om man eier en hytte selv eller ei. Det er heldigvis ingen som har tatt strandsona her på Hvaler. Her har de virkelig tatt vare på naturparken. Mange steder er strandsonene bygd ut med hytter og er ikke tilgjengelig for allmenheten, påpeker hun.

OBS! GJENBRUK KUN ETTER AVTALE MED FOTOGRAF

Berit Svendsen
Vipps
Sommer
Sommersted
Hvaler
Telenor

En blå potterekke med en sommerpalett mot fjord og himmel gir sommermodus for Berit Svendsen. Foto: Tom-Egil Jensen

Fikk du med deg denne? Ingeborg Heldal: – Søndre Sandøy representerer det jeg liker aller best ved Halvor: Ro, trygghet og kontinuitet (+)

Stressfri sone

Og for Berit Svendsen som fant sitt sted på Hvaler, drøyt 30 år etter at hun ferierte der som barn, er det i tillegg til kontakten med naturen, menneskene der ute, som får pulsen til å gå ned:

– Jeg setter stor pris på den egenskapen de har med å virke rolige uansett når du treffer dem. Det er aldri stress. Man ser de har tid og det er jo veldig bra, da. Jeg blir i ferien min her veldig rolig av å se at det går an.

Her har hun sine urtekasser og et solid utvalg av potter med sommerblomster. Men blomsterjorden blander hun ikke med jorden der ute.

– Hver høst heller jeg blomsterjorden min i en stor sekk og setter den i skjulet. Jeg blander ikke ting som ikke hører hjemme i naturen her, med noe som kommer utenfra.

Noe hun må ha med seg ut til hytta, hentet på Hvaler, er fisk fra fiskebutikken i Ødegårdkilen.

– Igår kjøpte jeg en to kilos piggvar som jeg dampet. Ellers kjøper jeg hjemmelagde fiskekaker, fiskespyd, tunfiskkoteletter og smørflyndre. Hvis jeg ikke rekker det på veien ut til hytta, må jeg innom dagen etter. Og de som jobber der vet nesten hva jeg skal ha, før jeg kommer inn! Ungene er nesten litt sure på meg fordi det har blitt for mye fisk for dem denne gangen. Så vi må nok variere med kylling og burgere av elgkjøtt slik at de får sin greie, de og.

Uansett meny, vind eller vær, dette er stedet Berit Svendsen finner roen. Også sommeren for to år siden, før hun fjerde september sluttet som toppleder på dagen i den delvis statseide telegiganten, Telenor – etter det som blir beskrevet som en maktkamp mellom Telenor-sjef Sigve Brekke og Svendsen.

– Jeg tenkte nok på hva som kom til å skje den sommeren. Samtidig var det veldig deilig å være her og være opptatt av noe helt annet. Det var også veldig hyggelig at det utover høsten det året kom mange støttende meldinger fra menneskene jeg kjente ute på Hvaler.

OBS! GJENBRUK KUN ETTER AVTALE MED FOTOGRAF

Berit Svendsen
Vipps
Sommer
Sommersted
Hvaler
Telenor

Tilhørigheten til Hvaler er veldig sterk gjennom over 50 år for en av Norges mest profilerte toppledere.  – Jeg kjenner hver stein, hver furu og hvert skjell i vannet, sier hun. Her mellom furuene på sin egen hytte på Vesterøy som ble familiens for 20 år siden. Foto: Tom-Egil Jensen

Les også: Forsvarsbarna Anette og Susanne Bastviken: – Når du bor lenge i by, uten å være nær naturen, blir du litt «disconnected» (+)

Hytta oppfyller farens kriterier

I dag er hun leder for den internasjonale satsningen i Vipps. Det er travle dager, tenåringsbarn som skal følges opp. Men hytta på Hvaler er ensbetydende med ro.

– Jeg vender alltid tilbake hit. Lukten av furua og saltvannet, den friske luften og at du kan høre fuglene synge, gjør at jeg finner ro.

Berit Svendsen er også veldig takknemlig for at hun fikk den hytta som oppfylte farens to viktigste kriterier for en hytte:

–  Pappas råd var: Hvis du skal kjøpe en hytte, bør den ligge på fjell for det gir varme, og så må den ligge mot vest slik at du får kveldssola. Han fikk 14 somre her før han døde i 2014. Det at jeg klarte å oppfylle mine foreldres drøm om en hytte, betydde mye for dem. Og selv har jeg fått oppfylt min egen barndomsdrøm.

Følg Demokraten på Facebook!

Mer fra Dagsavisen