Her markeres 22. juli i Østfold i år

Markeringene blir bare viktigere for hvert år som går, mener Maria Imrik, AUF-leder i Østfold.

Søndag er det sju år siden 77 personer mistet livet i terrorangrepene på Utøya og i Oslo. Sju av dem kom fra Østfold.

Kun to steder i fylket kommer det til å bli arrangert minnemarkeringer i forbindelse med 22. juli i år: Fredrikstad og Sarpsborg.

Må ikke glemmes

Imrik, som selv kommer fra Fredrikstad, forklarer at AUF har gitt et klart signal til Fredrikstad Ap om hvor viktig det er at markeringene fortsetter, til tross for at det begynner å bli lenge siden terrorhandlingene fant sted.

– Det blir bare viktigere og viktigere med tida å stå opp mot det som skjedde den dagen. Markeringene kan godt dempes litt opp, det får være opp til de pårørende, men det er viktig at vi likevel markerer dagen, mener hun.

Fylkeslederen kommer selv til å overvære markeringen i Fredrikstad. For å rekke det har hun fått fri fra sommerjobben sin tidligere enn vanlig.

– Det er en viktig dag for meg. Bare det å være til stede betyr mye, sier hun.

Neddempet markering

Markeringen i Fredrikstad starter klokken 12.30 og skjer ved minnemonumentet i Lykkebergparken. Varaordfører Kari Agerup ønsker velkommen til 7-årsmarkeringen, mens Simon Appelberg Laabak i AUF Fredrikstad holder appell.

I Sarpsborg skjer kransnedleggelsen klokken 10.30, også det ved kommunens minnemonument, som ligger i Kirkeparken. Ordfører Sindre Martinsen-Evje skal holde tale. Markeringen etterfølges av en gudstjeneste i Sarpsborg kirke klokken 11.00, for dem som ønsker å delta.

Vil vente til 2021

Rygge er ett av stedene hvor det ikke blir noen markering i år, til tross for at de har hatt det tidligere.

– Vi bestemte oss på 5-årsmarkeringen at det skulle bli fem år til neste gang. Vi ønsker bare å markere når det er runde tall, forklarer ordfører Inger-Lise Skartlien.

Det er samme valg som i flere andre kommuner.

LES OGSÅ: Avduker 22. juli-minnesmerke i regjeringskvartalet