Nyheter

Her har Nasjonalballetten flyttet inn i skolegården

– Dette må være øverste klasse av alt vi kan oppleve på skolen, utbryter rektor ekstatisk, og Julian (8) har oppdaget en ny interesse.

Bilde 1 av 3

Når publikum ikke kan komme til Operaen i hovedstaden, kommer Operaen til publikum. Torsdag var turen kommet til Glemmen sykehjem og Nøkleby skole i Fredrikstad. Nasjonalballetten danset foran måpende elever i skolegården.

Det ga mersmak for Julian Publete Diaz (8), som tidligere bare har sett ballett på tv.

– Det var et veldig bra show! Kanskje jeg kan reise inn til Operaen en gang og se dem danse der. Jeg har lyst til det. Og så var det kult at det var to kubanere med, stråler Julian overfor Demokraten.

LES OGSÅ: – Det er en mengde av ømme tær du kan tråkke på i en bonusfamilie (Demokraten+)

Tredjeklassingene Julian Publete Diaz (til venstre) og Oliver Hoem Kristoffersen lot seg fascinere av Nasjonalballettens show på Nøkleby skole.

Tredjeklassingene Julian Publete Diaz (til venstre) og Oliver Hoem Kristoffersen lot seg fascinere av Nasjonalballettens show på Nøkleby skole. Foto: Martin Næss Kristiansen

Oliver (8): – Kult at de kom hit

Barna, fortsatt i koronagrupper og med forholdsregler av smittevernhensyn, fikk se en halvtimes lang forestilling med klassisk og moderne ballett. Noen av landets og verdens beste dansere sto på scenen i skolegården på Lisleby.

For dem som har greie på det:

Japanske Leyna Magbutay og franske Martin Dauchez danset en pas de deux – dans for to – fra den klassiske balletten Giselle. Daniela Cabrera og Yoel Carreño, Julians kubanske favoritter, danset en pas de deux fra den klassiske balletten Le Corsaire. Og en gruppe bestående av japanske Nae Nishimura, kanadiske Rebekah Bloomfield og Astrid Lyngstad, Johanne Wien Pedersen og Sofie Ruthenbeck (alle norske) danset Resin – en humoristisk moderne ballett som leker seg med klassisk ballett, skapt av Alexander Ekman.

Julians klassekamerat, Oliver Hoem Kristoffersen forteller at han aldri har sett ballett før.

– Ikke engang gjennom tv'n!

Han var også henrykt etter showet.

– Det beste var at alle dansene var forskjellige. Det er kult at de kom hit, synes Oliver.

LES OGSÅ: Sykehuset oppfordrer kvinner til å møte opp til mammografi

De yngste Nøkleby-elevene fulgte spent med da dansere fra Nasjonalballetten opptrådte i skolegården.

De yngste Nøkleby-elevene fulgte spent med da dansere fra Nasjonalballetten opptrådte i skolegården. Foto: Martin Næss Kristiansen

Et samstemt «wow»

Nøkleby-rektor Runa Elisabeth Hammeren er enig. Sånt noe er virkelig ikke dagligdags for elevene.

– Dette må være øverste klasse av hva vi kan oppleve på skolen. Nå skal de videre til andre byer etter å ha besøkt Glemmen sykehjem, og jeg tenker at vi er ufattelig heldige som fikk se så bra kunst. Ungene var jo helt oppslukt og et sjarmerende spontant publikum. Som når du ser danserne løfter hverandre opp, og ungene utbryter et samstemt «wow», smiler rektoren.

Kultursjef i Fredrikstad kommune, Ole-Henrik Holøs Pettersen er også henrykt over besøket.

– At vi får en forestilling av så høy kvalitet til Fredrikstad er veldig gøy. Det er positivt at de store nasjonale aktørene i kunst- og kulturfeltet har kastet seg rundt og omstilt seg til de nye rammene koronapandemien har tvunget på oss. Som statlige institusjoner har de en særskilt forpliktelse til dette. Vi setter veldig pris på at de har tatt med Fredrikstad på turnékartet sitt, sier Pettersen.

LES OGSÅ: Flytter barnas sommerskole til nett (Demokraten+)

FAKTA: Nasjonalballetten
* Norges eneste ballettkompani og holder til i operahuset i Oslo. De danser klassiske balletter som Svanesjøen, Tornerose og Nøtteknekkeren, men også moderne verk av store internasjonale koreografer og nyskapte verk.

* Siden 2012 har Ingrid Lorentzen vært sjef for Nasjonalballetten, etter mange år som solist i kompaniet. Det er til sammen 75 dansere i hovedkompaniet og kompaniet for unge dansere, Nasjonalballetten UNG. Danserne kommer fra hele verden.

Japanske Nae Nishimura, kanadiske Rebekah Bloomfield og Astrid Lyngstad, Johanne Wien Pedersen og Sofie Ruthenbeck (alle norske) danset Resin – en humoristisk moderne ballett som leker seg med klassisk ballett, skapt av Alexander Ekman.

Japanske Nae Nishimura, kanadiske Rebekah Bloomfield og Astrid Lyngstad, Johanne Wien Pedersen og Sofie Ruthenbeck (alle norske) danset Resin – en humoristisk moderne ballett som leker seg med klassisk ballett, skapt av Alexander Ekman. Foto: Martin Næss Kristiansen

Mer fra Dagsavisen