Nyheter

– Her har jeg syv ansatte, én lærling og drøyt 3800 kunder

Bedriftseier Ragnar Karlsen på Gressvik liker dårlig at kommunen og et utbyggerselskap legger planer om boliger på næringstomta hans. Han nekter å selge.

Av: Arne Børresen

– Min eiendom i vannkanten her på Gressvik er ikke til salgs. Men det forbauser meg at Fredrikstad kommune og Sollid Entreprenør tar for gitt at det skal bygges boliger her. Jeg har blitt presentert for skisser som viser hvor tre boligblokker er tenkt satt opp her inne på båtopplagsplassen, sier Ragnar Karlsen, daglig leder og eier av Fredrikstad Marineservice.

Siden 2018 har Fredrikstad kommune og utbyggerselskapet Sollid Prosjekt hatt løpende kontakt om hvordan de ser for seg å transformere den asfaltbelagte tomta rett nord for Gressvik ferjested til en flott boligidyll. Haken er bare at de drøyt tre, lukrative dekarene kloss inntil elva ikke eies av verken kommunen eller av entreprenøren.

– Tomta har vært maritim siden 1800-tallet, og jeg har drevet Fredrikstad Marineservice her i de siste 30 åra. Jeg eier denne tomta. Sånn har det vært, og jeg kommer ikke til å selge. Her har jeg syv ansatte, én lærling og drøyt 3800 kunder, sier en engasjert Karlsen, som har drevet sin virksomhet ved Bruket siden 1983.

Lest av over 25.000: Vi står i fare for å miste ramsløken

– Har bestemt seg

Når politikerne om få uker skal behandle kommuneplanens arealdel er ikke lenger Karlsens tomt skravert som næringsareal i kartet. Administrasjonen ser for seg boliger i elvekanten og har dermed endret formålsstatus til boligarealer. Om endringen sier Karlsens støttespiller og tidligere politiker Kjell Bjørndal:

– Det er ubehagelig å oppleve at kommunen og Sollid Prosjekt har samarbeidet om denne endringen siden 2018 og tilsynelatende har bestemt seg for at her skal det bygges boliger. At det finnes slike planer er hevet over tvil; vi kjenner til at kommunens eiendomsselskap og Sollid Prosjekt har møtt hverandre en rekke ganger, Sollids styre med styreleder Trond Delbekk i spissen, har vært på befaring her. Og det er utarbeidet skisser over hvordan annenmanns eiendom kan utnyttes, sier Bjørndal til Demokraten.

– Har dere møtt ordføreren eller andre ledende politikere om denne saken?

– Ja, flere, og vi har hatt møte med ordfører Nygård. Dette ble gjennomført 22. april på rådhuset med Aps gruppeleder og leder av planutvalget Atle Ottesen til stede. En kan si det ikke kom noe annet ut av dette møtet enn at Ap ville støtte administrasjonens arealplanforslag. Og at det nå var for sent å gjøre endringer, forteller Bjørndal.

Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) medgir at handlingsrommet for endringer er lite nå inn mot arbeidet med å få arealplanen godkjent.

– Stemmer det at tomta Ragnar Karlsens selskap eier vil bli regulert til boligformål i forbindelse med den kommende arealplanbehandlingen?

– I arealplanen reguleres det ikke, men det stemmer at området er gitt gul farge i arealplanen, som betyr framtidig boligbebyggelse. Planen har vært på høring to ganger med det formålet. Når administrasjonen har foreslått det, er det nok ut fra tanken om at området fra og med Tennis- og sportssenteret og ned til fergeleiet er godt egnet til boliger fordi det ligger innenfor byområdet og har god kollektivtilgjengelighet (ferge og buss). Jeg kan ikke forskuttere bystyrets vedtak i juni, men handlingsrommet for endringer er svært lite nå fordi vi vil ha planen godkjent.

Les også: Endelig kan byggingen av nye Onsøyheimen settes i gang

Eksproprierer ikke

Bjørndal og Karlsen føler seg sikre på at Fredrikstad kommune ikke har noe hjemmelsgrunnlag for å gå til ekspropriering av Karlsens tomt, og dette bekreftes av ordfører Jon-Ivar Nygård.

– Vi vil på ingen måte ta noe initiativ til å få ham flyttet fra stedet. Hvis noen ønsker å bygge boliger der, må enten Karlsen ville det selv gjennom å bygge eller selge området. I teorien vil andre kunne regulere hans grunn, men de får ikke tiltrede grunnen uten avtale med Karlsen. Fredrikstad kommune eksproprierer ikke i slike saker hvor interessene er av privatrettslig karakter, utdyper Nygård.

Bjørndal er likevel skeptisk og mener det er avgjørende at bystyret opprettholder det nåværende bruksformålet – altså næring.

– Tomta og bygningsmassen forblir i Ragnar Karlsens eie – ja. Problemet for Ragnar blir at søknader om nødvendige endringer vil i fremtiden bli behandlet etter regler for boliger som vil være helt ødeleggende for bedriftens fremtid, sier han og medgir at han er både betenkt og bekymret.

– Når en ser hvordan kommunens administrasjon jobber sammen med private interesser lenge før både politikerne og i dette tilfellet han som eier tomta blir innvidd, er det grunn til å rope varsku. Dette har blitt en prosess – som så mange andre prosesser i dagens samfunn – som utfordrer demokratiet. På slutten av prosessen kommer bystyret inn som et sandpåstrøingsorgan, i stedet for å være organet som bestemmer, sier den tidligere politikeren.

Les også: Tollerne: – Får endelig vist at vi gjør mer enn å ta vinflaskene fra folk (+)

Behov for industritomter

Karlsen og Bjørndal sier de nå vil bruke tida fram til arealplanmøtet i juni på å innvie politikerne i materien. Gruppelederne fra både Rødt og Høyre bekrefter at de vil støtte opp om Ragnar Karlsen:

– Vi har ingen mangel på boligtomter i denne kommunen, derimot har vi mangel på industritomter. Derfor må vi være veldig varsomme med å gjøre om industritomter til boligtomter. Uten at vi foreløpig har behandlet saken i vårt parti, tror jeg nok det blir full støtte til Karlsen, sier H-gruppeleder Truls Velgaard og understreker:

– I denne saken forstår jeg veldig godt hvordan en liten næringsdrivende føler. Selv er jeg litt urolig for den manglende involveringen av grunneiere i arealplanprosessen. Slik uro må vi som politikere ta tak i.

Nygård presiserer at det ikke er vanlig å involvere grunneiere spesifikt i slike prosesser.

– I kommuneplansammenheng kan i prinsippet hvem som helst spille inn hva som helst på hvilken som helst tomt. Ingen grunneiere blir spesifikt varslet om hvordan kommuneplanen er laget før alle innbyggerne blir det gjennom fremleggelse av planutkast, sier han.

Hannah Berg og Rødt mener næring må prioriteres framfor boligbygging.

– I Rødt er det en god ånd å støtte næringslivet. Da bør denne tomta på Gressvik også ha en næringsformålstatus, sier Berg.

Ifølge Nygård stemmer det i realiteten ikke at boligbygging står mot næring og arbeidsplasser i denne saken.

– Det ville vært sant hvis gul farge på kartet hadde gitt Karlsen stoppordre på noe vis. Slik er det ikke. Han kan drive videre i overskuelig framtid.

Les også: Tørkeskuret må flyttes om Sleipner skal kunne bygge

Attraktiv tomt

Daglig leder i Sollid Prosjekt, Kim Johansen, legger ikke skjul på at selskapet hans har ønsket å kjøpe opp Ragnar Karlsens tomt for så å bygge boligblokker der.

– Vi har meldt vår interesse for eiendommen for en god stund tilbake, men Karlsen har i klartekst sagt at han ikke ønsker å selge. Han har vært veldig tydelig på at virksomheten må få fortsette. Da er situasjonen den at vi ikke kan kjøpe en eiendom eieren ikke vil selge. Og; jeg skjønner det er mye følelser i sving. Han har jo drevet denne bedriften i mange, mange år, poengterer Johansen.

– Vil Sollid bygge boliger på eiendommen inntil marina-tomta?

– Ja, det er planen. Vi forbereder nå et prosjekt ut fra at vi ikke får kjøpt Ragnar Karlsens eiendom. Egentlig er det litt synd at vi ikke får tilgang til elvebredden når man vet at det i framtida vil bli boliger hele veien fra fergestedet og sør for fergestedet – og opp mot tennissenteret. Jeg vet at det er mange i området som beklager at det kanskje ikke vil være mulig å få til en sammenhengende bebyggelse langs vannet, sier Sollid-lederen Kim Johansen til Demokraten.

Les også: FBK-profilens koronapause full av lek og læring (+)

Grunneier råder over tomta

Selv om han ikke selger tomta, er Ragnar Karlsen redd en omgjøring av formålsstatus til bolig vil hindre Fredrikstad Marineservice og gjøre eventuelt ønskede endringer eller påbygginger i framtiden. Jon-Ivar Nygård mener han ikke har noe å frykte.

– Det er Karlsen som grunneier som råder over sin tomt. Det kan være at utvidelser og lignende vil kreve dispensasjoner, men jeg kan ikke tenke meg at kommunen på noe som helst vis vil forhindre videre næringsdrift hvis man ønsker det. Jeg ville i alle fall mene at det er uklokt.

Følg Demokraten på Facebook!

Mer fra Dagsavisen