Nyheter

Henning Aall vil hjelpe varslere

Føler man seg ikke trygg på eller hørt av verken tillitsvalgte eller sjefen, bør man som varsler kontakte politikerne, mener Henning Aall (MDG).

Bilde 1 av 2

MDGs gruppeleder i bystyret kommer med innspillet etter Demokratens avsløring forrige uke: Hele åtte av 22 ansatte ved en avdeling i kulturetaten sa i 2017 og 2018 opp sine jobber (Demokraten+) som følge av sterk misnøye med virksomhetslederen.

– Representerer ansatte

Tre av de åtte som sa opp uttalte til avisa at de ikke stolte på den tillitsvalgte fordi vedkommende har nære relasjoner til virksomhetslederen. Samtidig ble det hevdet at virksomhetslederens overordnede heller ikke tok tak – til tross for at sykmeldingene og etter hvert oppsigelsene florerte.

NY PERSONALSAK: En avdelingsleder i kulturetaten i Fredrikstad kommune er under granskning, kunne Demokraten avsløre fredag.

NY PERSONALSAK: En avdelingsleder i kulturetaten i Fredrikstad kommune er under granskning, kunne Demokraten avsløre fredag. FOTO: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN

Henning Aall, som i mange år har jobbet aktivt for å fremme varslernes interesser i Fredrikstad kommune, sier han synes det er trist at ansatte skal oppleve ubehag på arbeidsplassen i måned etter måned før man til slutt gir opp.

BAKGRUNN: Kommunal leder granskes: 8 av 22 sa opp jobben på ett år (Demokraten+)

– Jeg vil si dette er en konsekvens av den klassiske problemstillingen som ofte oppstår i små miljøer hvor alle kjenner alle. Her har den tillitsvalgte etter alt å dømme satt vennskapet med virksomhetslederen foran hensynet til de ansatte som har noe å melde. Samtidig lar sjefen, som forholder seg til den tillitsvalgte, være å ta tak fordi han eller hun får et inntrykk av at det ikke er noen sak å bry seg om. Det er når situasjonen blir slik at de ansatte bør ta kontakt med politikerne. Og da mener jeg oppriktig politikere fra alle partier – ikke bare MDG, poengterer Aall.

– Definerer du deg selv som en arbeidsgiverrepresentant?

– Alle som sitter i bystyret er jo et styre for bedriften Fredrikstad kommune og dens ansatte. I det ligger selvsagt implisitt at vi må interessere oss for hvordan bedriftens ansatte har det på jobben. Så, ja – når det ikke nytter med verken tillitsvalgte eller lederne, må selvfølgelig vi politikerne stille opp.

LES OGSÅ: Krise i barnevernet (Demokraten+)
LES OGSÅ: Barnevernsbråket: Tillitsvalgt vil ikke svare om tillitsforholdet (Demokraten+)

– Administrasjonen får ofte kritikk for ikke å handle – eller for at det går svært lang tid før det tas grep. Hva synes du?

– I denne saken har det «skuret og gått» i nesten to år. Folk er langtidssykmeldte, åtte av 22 har ifølge de ansatte sagt opp. Og ingen tar grep. Jeg tror med hånda på hjertet at noe slikt neppe foregår i det private. Dette viser bare at det ikke er så nøye med skattebetalernes penger, mener Aall.

LES OGSÅ: Varsler om bot til kommunen: – Ingen straffes egentlig (Demokraten+)

– Ville gitt råd

Atle Ottesen, Aps gruppeleder i bystyret, svarer slik på Demokratens spørsmål om politikerne bør kontaktes når tillitsvalgte og administrasjonen ikke er til å stole på eller viser manglende handlekraft:

– De ansatte kan kontakte hvem de vil. Selvfølgelig.

– Hva ville du gjort dersom en ansatt henvender seg til deg på en slik bakgrunn?

– Da ville jeg gitt vedkommende noen råd for hvordan man går videre med saken. Det formelt riktige for meg ville jo være å kontakte rådmannen.

– Henning Aall viser til at politikerne har et arbeidsgiveransvar. Hva mener du?

– Bystyret har arbeidsgiveransvaret overfor rådmannen. Så har rådmannen arbeidsgiveransvaret overfor de ansatte. Så arbeidsgiverpolitikken ligger hos rådmannen, svarer Ottesen, som også er leder av Kulturutvalget.

Mer fra Dagsavisen