Helga Guren og Nils Jørgen Kaalstad fikk Hedda-priser

To Østfold-produksjoner hedret på årets Hedda-dager.

Helga Guren fikk prisen for beste kvinnelige skuespiller/hovedrolle i DRITT//LA MERDA. Nils Jørgen Kaalstad fikk prisen for beste skuespiller/medspiller i «Uten navn – å miste sine nærmeste»

Heddaprisen ble delt ut for 22.gang og to produksjoner fra Østfold kulturutvikling/scenekunst fikk Heddapriser under Heddadagene.

LES OGSÅ: Idyll venter storinnrykk av Oslo-folk

Viktig teaterkunst

Forestillingen «Uten navn», produsert av Monica Leander, hadde premiere i St Croixhuset i Fredrikstad og spilte fem forestillinger i Nationaltheatret i fjor høst. Fredrikstad blad rullet en 6’er på terningen. Morgenbladet kalte den «viktig teaterkunst som synliggjør ofrene bak rusavhengighetsstatistikken», og kåret den til en av årets beste kulturopplevelser i 2018.

"Det hender at en skuespillerprestasjon først fyller hele scenerommet, for så å feste seg i bevisstheten for ettertiden", skriver juryen om Nils Jørgen Kaalstads prestasjon.

"Den skuespilleren det her er snakk om, er en samlende kraft i enhver forstand, på lag med sine medspillere og under huden på en tekst som formidler den grenseløse kjærligheten og den like grenseløse fortvilelsen.

Uredd skreller han bort alt unødig for å nå inn til kjernen i det han ønsker å formidle. Han viser en uhyre finstemt forståelse for ømhet og omtanke, uten andre store fakter enn dem sorgen, sinnet og avmakten påfører et menneske som griper ubehjelpelig fra sidelinjen, vel vitende om at taket vil glippe. Slik blir denne rollen et eksempel på hvordan teatret kan fri seg fra filtre og illusjoner, og bli en scene fra den virkeligheten stykket er satt til å målbære. Hans nære framstilling av en pårørende far ryster så vel skuespiller som publikum", skriver juryen.

LES OGSÅ: Tommy Tokyo er tilbake i manesjen


Avkledd formidler

Høsten 2018 hadde «Dritt//LA MERDA», med Helga Guren i hovedrollen, norgespremiere i Moss, før forestillingen fikk braksuksess i Stavanger med utsolgte forestillinger i fem uker.

"På alle måter avkledd formidler hun hovedrollens rystelser og selvinnsikt med genuin musikalitet i tekst, tonefall, blikk og bevegelse, og eier forestillingen fra start til mål.Kjønnsidentitet og menn som på ulikt vis overkjører kvinner er blant kjennetegnene for de nominerte i kategorien beste kvinnelige skuespiller/hovedrolle.

Mørke sider av livet belyses med sterke emosjoner og skarp tekst. Årets vinner kjører et knallhardt løp mot menn, samfunn og mot seg selv. Hun er kuet, men vil være i sentrum i en forestilling full av ironi, humor og rått, ubehagelig nærvær av beske sannheter. På alle måter avkledd formidler hun hovedrollens rystelser og selvinnsikt med genuin musikalitet i tekst, tonefall, blikk og bevegelse, og eier forestillingen fra start til mål", skriver juryen.

LES OSGÅ: Her blir barna inspirert av søppel (Demokraten+)