Nyheter

Heismontørene i harnisk etter avskjedigelse

Heismontørenes Fagforening raser mot Schindler Heis AS etter at selskapets hovedtillitsvalgte fikk sparken – markerte sin misnøye utenfor Schindlers Fredrikstad-avdeling.

– Schindler driver med fagforeningsknusing. De ga vår kollega og hovedtillitsvalgt Alexander Jordnes sparken på dagen fordi han driver med tillitsmannsarbeid. Fullstendig uakseptabelt!

Det sier Markus Hansen, leder for de snaut 1.000 medlemmene i Heismontørenes Fagforening, etter at Jordnes ble avskjediget av Schindler-ledelsen fredag 20. november. Mandag, tre dager etter at sparkingen var et faktum markerte fagforeningen sin misnøye blant annet utenfor Schindlers Fredrikstad-avdeling.

Les også: Terje Høili forlenger FFK-innsatsen og får egen tribune (+)

«Amerikaniserte tilstander»

Både Markus Hansen og heismontørenes fylkesleder i Østfold, Frank S. Hansen forteller om et arbeidsmiljø i kok etter at fagforeningen nå kan miste to av sine fremste tillitsvalgte som følge av konflikter med arbeidsgiveren.

Tidligere i november ble tillitsvalgt og heismontør gjennom 35 år, Rodi Rabben, kalt inn til et såkalt 15-1-møte hvor det ble varslet oppsigelse. Dette blant annet fordi arbeidsgiveren Schindler mener Rabben har «endret adferd», og at han har deltatt på et kurs hvor det på forhånd ikke var avklart om bedriften skulle dekke ektefellens reisekostnader.

Fagforeningen på sin side stiller seg i protokollen, som Dagsavisen Demokraten har fått tilgang til, helt uforstående til at en betrodd medarbeider – som også har avdelingslederansvar i selskapet – skal sies opp fra sin arbeidsplass på en slik bakgrunn.

– Vi er i ferd med å få amerikaniserte tilstander i deler av bransjen slik Schindler nå opptrer overfor sine tillitsvalgte. Hva er det egentlig som skjer? Jeg har i alle år oppfattet Schindler som en svært seriøs bedrift med ordnede forhold og trygghet for de ansatte. Men nei, sist fredag ber de også hovedtillitsvalgt på bedriften Alexander Jordnes pakke sakene sine på dagen, sier Markus Hansen.

– Han ble avskjediget fordi de ser ham som ansvarlig for vår reaksjon på Rodi Rabbens sak, nemlig at vi la ned arbeidet et par timer mandag 23. november, legger han til.

– Hva skjer videre med disse konfliktene?

– Vi tar naturligvis dette videre til retten, og har i første omgang koblet inn El og IT-forbundet og LOs juridiske kontor, forteller Markus Hansen.

Les også: Fair Play Bygg Østfold kommer i 2021 (+)

Frykter represalier 

Frank S. Hansen, leder for Heismontørenes Østfold-avdeling, underbygger utsagnet om en mye tøffere, amerikanisert hverdag i bransjen:

– Jeg har selv vært tillitsvalgt i 33 år, og makan til dette har jeg aldri opplevd. Helt uvirkelig, jeg kan ikke tro det er sant. Dette er som et gufs fra en fjern fortid, sier Frank S. Hansen, og fortsetter:

– Vi har jo alltid hatt respekt for hverandres roller, selv om det opp gjennom årene har vært noen konflikter. Men de har vi løst ved å snakke sammen. Denne gangen skinner det helt klart gjennom at ledelsen er på jakt etter de som driver med organisering på arbeidsplassen. Det kan vi ikke finne oss i, understreker Østfold-lederen.

-Tror du «skruen» vil bli strammet til ytterligere av Schindler-ledelsen?

– Med sakene vi nå har vært vitne til, frykter vi selvsagt represalier. Men vi har altså ingen ulovlig aksjon – vi bruker bare vår lovlige rett til å komme med en motreaksjon på arbeidsgiverens sanksjonering mot de tillitsvalgte, poengterer Frank S. Hansen.

Les også: Nå bor fire personer på krisesenteret: – I morgen er det kanskje 15 (+)

Avviser fagforeningsknusing

Harald Torsøe, administrerende direktør i Schindler Norge A/S, gir i en e-post til Dagsavisen Demokraten denne kommentaren til den opphetede konflikten som nå pågår:

– Forrige uke ga vi avskjed til hovedtillitsvalgt for heismontørene. Det er forståelig at dette er omstridt, vår avgjørelse om å gi avskjed var ikke lett, og vi har hatt en grundig gjennomgang av denne saken før vi kom til denne avgjørelsen. Dette er ikke fagforeningsknusing. Schindler er en seriøs bedrift og er en del av det organiserte arbeidslivet gjennom vårt medlemskap i NHO. Vi har stor respekt for de tillitsvalgte, deres historie og rolle. Vi ønsker oss tillitsvalgte som stiller spørsmål ved forhold i bedriften og utfordrer oss slik at vi blir bedre, men dette må gjøres med lovlige virkemidler og innenfor de rammene vi har i Schindler og i arbeidslivet forøvrig, anfører Torsøe og legger til:

– Når vi stadig opplever ulovlige aksjoner som bryter med selve grunnloven i norsk arbeidsliv, nemlig brudd på Hovedavtalen mellom LO og NHO, må vi reagere. Hovedavtalen regulerer blant annet når det kan aksjoneres, og på hvilket grunnlag. Både LO og EL og IT Forbundet har henvendt seg til HMF med tydelige oppfordringer om å ikke gjennomføre aksjoner som er brudd på fredsplikten. Det finnes gode måter å løse uenigheter på, ulovlige aksjoner er ikke en av disse. En avskjed er ikke lett å gi – selvsagt heller ikke lett å motta. En tillitsvalgt har et særlig oppsigelsesvern. Når vi likevel går til det skritt å avskjedige, er det på bakgrunn av det tillitsbruddet det er å gjentatte ganger bryte fredsplikten og arbeidslivets regler. Vi har hatt en tett dialog med NELFO/NHO gjennom hele prosessen, som støtter bedriftens reaksjon. Bedriftens ønske er ikke åpen strid – men en god dialog med takhøyde og rasjonelle argumenter – der alle forholder seg til spillereglene i arbeidslivet. Da er man i stand til å diskutere hva enn det skal være, skriver Schindler-sjefen Harald Torsøe i sin e-post.

Les også: Tilsyn viser at Nav Fredrikstad bryter loven og svikter brukerne (+)
Les også: – Har ikke fått økonomiske konsekvenser for brukere, sier Nav-lederen (+)

Mer fra Dagsavisen