Nyheter

Har samlet Fredrikstads mange skulpturer mellom to permer

Med boka «Skulpturer i Fredrikstad» håper Lars Westlie at flere får øynene opp for byens mange vakre og spennende skulpturer.

Bilde 1 av 2

I den rykende ferske boka presenterer Westlie de fleste av kommunens 140 skulpturer. Omtalene av hver skulptur er plassert etter bydeler og i en litt tilfeldig rekkefølge, som han selv skriver.

–  For over tretti år siden skrev Aage Amtrup en bok som han kalte «Galleri Fredrikstad. Skulpturer og minnesmerker.». Nå var tida inne til å utgi en oppdatert utgave, derfor har jeg laget boka, sier den pensjonerte overlegen Lars Westlie. – I tillegg har det jo tilkommet mange nye skulpturer, noe som også aktualiserer en oppdatering av Amtrumps bok.

–  Symboliserer noen vellykket og vakkert

–  Hvorfor denne store interessen for skulpturer?

–  Jeg har en generell interesse for kunst og var i tolv år styremedlem i Den Norske Internasjonale Grafikkbiennale. Som folkevalgt fikk jeg også anledning til å være medlem i Fredrikstad kommunes kulturstyre i flere perioder, noe som var veldig inspirerende. Skulpturer symboliserer noe vellykket og vakkert. Men når det er sagt er også moderne kunst spennende, mener Westlie.

Les også: Fredrikstad kommune anmelder hærverk på skulptur

To favorittskulpturer

På spørsmål om forfatteren har noen favorittskulpturer, nøler ikke Westlie når han trekker fram skulpturen «Kiste» av Wilhelm Rasmussen ved det nedlagte sentralsykehuset og «Føll» av Ørnulf Bast i Domkirkeparken.

– I parken ved det tidligere sykehuset står skulpturen av en liten pike som stråler opp mot himmelen. En av mine favoritter – fantastisk flott skulptur. Jeg håper virkelig Fredrikstad kommune tar godt vare på denne når byggearbeidene starter. Hvor den kommer til å havne er usikkert. Kanskje den får en plass i kommende «Cicignon Park»? reflekterer Westlie. – Jeg må også nevne dyreskulpturene ved Domkirken og spesielt «Føll» som står rett ved kirken.

«Kiste» av Wilhelm Rasmussen ved det nedlagte sentralsykehuset og «Føll» av Ørnulf Bast i Domkirkeparken er forfatterens favorittskulpturer.

Spennende Plensa-hoder

På sin vandring rundt i byen for å dokumentere og fotografere ulike skulpturer er det flere som han ikke har sett tidligere forteller Lars Westlie.

– Plensa-hodene har fått hele fire sider med bilder – men lite tekst. Liker du ikke hodene?

–  Jeg synes Plensa-hodene er et spennende kunstverk. Diskusjonen rundt hodene gikk vel mest på hvor de skulle stå og at det var kunstneren som skulle bestemme plasseringen. Hodene har fått en flott plassering i bibliotekparken. Jaume Plensas tre hoder skaper engasjement og parken har absolutt ikke blitt fattigere, sier Westlie. – Men det tar ofte tid å venne seg til alt nytt.

Les også: Kunstneren bak de tre hodene: – Jeg elsker menneske (Demokraten+)

Boka «Skulpturer i Fredrikstad» har et opplag på 700 eksemplarer og er nå til salgs i byens bokhandlere.

Mer fra Dagsavisen